Sunday, 19 May 2024

Zakaj je izdelav nalepk pomembna za podjetje?

izdelava nalepk

Vsako podjetje, ne glede na dejavnost, se javnosti predstavlja na več načinov. In vse to vpliva na uspešnost podjetja. Sem spada kvaliteten produkt, ustrežljiva in sposobna ekipa, prepoznavnost in podobno. Za podjetje pa je pomembna tudi izdelava nalepk, ki so lahko del produkta ali pa pripomorejo k splošni prepoznavnosti podjetja. Samolepilne nalepke ali etikete se med seboj tudi razlikujejo, na kar najbolj vpliva njihov namen. Nalepke na papirnatih vrečkah bodo tako drugačne, kot nalepke, ki označujejo kozmetiko in izdelava nalepk je zato drugačna.

izdelava nalepk

Samolepilne nalepke oz. etikete

Samolepilne nalepke oz. etikete se uporablja v različnih industrijah za različne potrebe. Njihova osnovna lastnost je, se jih lahko pritrdi na neko površino. Ker že vsebujejo lepilo, je njihova uporaba zelo enostavna in ni potrebnih dodatnih potrebščin za uporabo.

Strankam sporočajo določeno sporočilo. Lahko gre za logotip podjetja, ki strmi k večji prepoznavnosti ali pa podjetje nalepko potrebuje za svoj produkt. Samolepilne nalepke se uporabljajo tudi za etikete, kjer so napisane informacije o produktu, brez katerih produkta ni mogoče prodajati. Zadnja vrsta nalepk pa se dotika varnosti in zaščite. Izdelava nalepk je potrebna tudi za znake, ki sporočajo varnostna in opozorilna sporočila in so nujna za zaščito objektov, predmetov in ljudi.

Kdaj je samolepilna nalepka kvalitetna?

Morda se vam zdi odveč, da bi čas izgubljali z načrtovanjem, ampak izdelava nalepk ni tako preprosta. Na izdelavo vpliva več dejavnikov, ki definirajo kakovost in uporabnost samolepilne nalepke. Če je komunikacija s proizvajalcem dobra, vam bo predlagal tako vrsto nalepke, ki bo najbolj primerna za produkt oz. namen nalepke.

Na kvaliteto nalepke vpliva več faktorjev, ki vplivajo, da je izdelava nalepk popolna. Sem sodijo material nalepke, lepilo, nosilec nalepke, tisk in oblika. Vsak izmed teh faktorjev je lahko krivec, da samolepilna nalepka ni tako kvalitetna, kot bi morala biti. Zato je treba natančno definirati vsak sestavni del nalepke.

Izdelava nalepk je odvisna od različnih faktorjev

Material nalepk

Glavna lastnost, ki jo ljudje pri samolepilnih nalepkah najbolj ločijo je material nalepke. Obstaja ogromno različnih materialov, iz katerih se lahko samolepilno nalepko izdela. Najbolj enostavna izdelava nalepk je pri papirnatih nalepkah. Njihova prednost, obenem pa tudi slabost je, da so hitro razgradljive. Poleg tega imajo kratko življenjsko dobo in se hitro umažejo. Tisti, ki za svoje potrebe potrebujejo bolj odporne nalepke, se v večini odločajo za eno izmed vrst plastičnih materialov. Ti imajo v primerjavi s papirnatimi nalepkami veliko daljšo življenjsko dobo in nalepke so bolj obstojne. Glede na vrsto uporabe, vam bo ponudnik ponudil najboljši material za vas.

Lepilo

Kot namiguje izraz samolepilna nalepka, potrebuje nalepka lepilo, da se bo držala površine. Tudi tukaj je zelo pomembna namenskost samolepilne nalepke. Načeloma se za ravne površine uporablja standardno akrilno lepilo. Če pa gre za neravne površine, kot so les, stena in podobno, pa izdelava nalepk zahteva drugačno vrsto lepila. To lepilo se razlije v neravno podlago in tako doseže dober oprijem. Priljubljeno je tudi lepilo, ki ga je mogoče po uporabi odstraniti. V takih primerih nalepka ne bo dolgo stala na določenem mestu in želja je, da se po uporabi lepilo popolnoma odstrani in ne pušča sledov.

Nosilec nalepke

Tudi pred uporabo samolepilne nalepke, mora biti nalepka shranjena na primernem materialu. Nosilec nalepke, ki je po navadi papir z gladkim silikonskim slojem, ščiti lepilo. Poleg tega poskrbi, da je nalepka pripravljena na uporabo. Če nosilec nalepke ni kvaliteten, lahko nalepka začenja odstopati in moč lepila se poslabša.

Tisk samolepilnih nalepk

Tisk nalepk je tisto, kar naredi nalepko. Najbolj pogosto gre za digitalni tisk, lahko pa se nalepko natisne s pomočjo sitotisk tehnike z UV obstojnimi barvami. Digitalni tisk je primeren za res vsak motiv in ima bogato izbiro barv in dizajnov. Slabost digitalnega tiska je, da je barva občutljiva. V tem primeru je potrebno tisk nujno zaščititi. Po drugi strani pa je sitotisk tehnika z UV barvami izjemno obstojna. Izdelava nalepk s to tehniko garantira, da se nalepka ne bo poškodovala ob prisotnosti kemičnih vplivov.

Obe vrsti tiska pa se lahko še dodatno zaščiti, da bodo življenjske dobe nalepk še daljše. Tako se ne bodo nalepke poškodovale zaradi mehanskih poškodb, UV sevanja in ostalih zunanjih vplivov. Nalepko se lahko dodatno zaščiti s plastifikacijo ali dodatnim slojem UV laka.

Oblika samolepilnih nalepk

Izdelava nalepk se konča z izbiro oblike samolepilne nalepke. Nalepke so lahko osnovnih geometrijskih oblik, kot so krog, kvadrat, pravokotnik in oval. Lahko pa je oblika poljubna, torej nepravilna oblika. Tehnologija omogoča, da se lahko izbere res katerakoli oblika. Treba pa se je zavedati, da tudi oblika nalepke pripomore k življenjski dobi. Z vidika obstojnosti so okrogle nalepke v prednosti. K večji obstojnosti pripomore tudi zaobljen rob, če se odločite za pravokotno ali kvadratno nalepko.

Pri obliki nalepk je pomembno omeniti tudi razrez. Če boste nalepke potrebovali za hitro ročno apliciranje, je izdelava nalepk na poli ali roli najbolj primerna. Nalepke na roli so primerne tudi za strojno lepljenje z nalepkami. Lahko pa se odločite tudi za posamične nalepke, če je vaš namen samolepilne nalepke deliti svojim strankam.