Sunday, 19 May 2024

Kakovostna nalivna peresa: Ker pametni še vedno pišejo

Nalivna peresa

Dan danes so računalniki in pametni telefoni popolnoma preplavili naš svet. Preko njih si dopisujemo, nakupujemo, delamo, beremo knjige, igramo igre in opravljamo sestanke. Uporabljamo pa jih tudi za pisanje besedil, za učenje, ko si delamo zapiske ali opomnike. Kljub temu, da jih večina raje poseže po hitrem tipkanju in tehnologiji, pa se najdejo tudi posamezniki, ki še vedno radi pišejo ročno. Za vse tiste, ki imajo radi ročne zapiske, planerje, zvezke, ročno napisana besedila in podpise, imamo rešitev. Pri Pisala.si so na voljo kakovostna nalivna peresa, ki so nepogrešljiv pripomoček za doma, v šoli ali v službi.

V nadaljevanju vam predstavimo, zakaj so nalivna peresa še vedno najboljša izbira za pisanje ter kakšna vse so na voljo.

Nalivna peresa omogočajo bolj udobno pisanje

Nalivna peresa so pripomoček, ki je med nami že tisočletja, še vedno pa ni izgubil svoje uporabnosti. Gre za pisalo, ki ga namakamo v črnilo ali ga napolnimo s črnilom in nato z njim nežno drsimo oziroma pišemo po papirju. Pravimo mu tudi nalivnik ali pero, spada pa med najbolj priljubljena pisala že več desetletij.

Da so nalivna peresa med pisci različnih vrst tako zaželena, so verjetno doprinesle predvsem njihove prednosti. Nalivniki imajo namreč v primerjavi z drugimi vrstami pisal številne pozitivne lastnosti. Prva in zelo pomembna prednost je zagotovo ta, da so nalivna peresa ergonomsko oblikovana in so zelo udobna za pisanje. Narejena so tako, da se prilagodijo roki in jih je udobneje držati. Zaradi tega pa se lahko z njimi tudi dlje časa piše, kot pa na primer s kemičnim svinčnikom.

Odlikuje jih tudi to, da enakomerno izdajajo črnilo in da le to ob pisanju ne kaplja iz pisala. To pripomore k temu, da je celotno besedilo manj razmazano in brez madežev. Črnilo pa niti ni nujno, da je črno, saj se lahko nalivna peresa dan danes napolnijo z različnimi barvami. Zelo enostavno in hitro lahko tako spremenite videz vaše pisave in izpopolnite besedilo.

nalivna peresa

Lepša pisava, bolj tanke linije

Ne gre pa samo za videz pisave, prednost nalivnih peresih je tudi boljša in bolj gladka linija kot pri drugih vrstah peres. Zaradi natančno oblikovane konice lahko z njimi napišete tudi najtanjše črte, pisava pa je lepša in bolj dodelana. Tudi če niste profesionalni pisec, vam bo z nalivnim peresom uspelo, da bo besedilo ali podpis izgledalo čim bolj kakovostno.

To pa še ni vse. Prednost nalivnikov je tudi ta, da so primerni za vse, tako od šolarjev do najbolj pomembnih poslovnežev. Za svoje delo nalivna peresa na primer uporabljajo tudi poslovneži, odvetniki in tisti, ki vsakodnevno podpisujejo veliko število pomembnih dokumentov. Nalivniki so torej namenjeni za vse, ki uživanju pri pisanju ali potrebujejo pri svojem delu zanesljivo in trajnostno pisalo. Odlični pa so tudi za poslovna darila, predvsem za tiste najbolj zahtevne poslovne partnerje in stranke. Z nalivnimi peresi jim lahko pokažete, da sodelovanje z njimi še posebej cenite. Da bo darilo še bolj posebno, pa lahko nalivna peresa tudi personalizirate oziroma vanje vgravirate ime strank ali svoje blagovne znamke.

Zato ne preseneča, da so nalivna peresa med najbolj priljubljenimi pisali že vrsto let. Kljub hitremu razvoju tehnologije pisal so ohranila status ekskluzivnega pisala, primernega tako za vsakodnevno pisanje kot podpisovanje najpomembnejših dokumentov.

Nalivna peresa kot eden izmed najstarejših pripomočkov za pisanje

Tovrstno pisalo s črnilom so uporabljali že nekoč, in sicer najstarejši prednik nalivnega peresa je votlo ptičje pero napolnjeno s črnilom. Tako da lahko rečemo, da segajo prve uporabe nalivnega peresa tja v začetek 19. stoletja. A pri ptičjem peresu se zgodba tega pisala še zdaleč ni končala. Skozi leta so ga nato razvijali in nastala so še lesena in kovinska nalivna peresa, ki so jih prav tako namakali v črnilo. Pravi razcvet pa so ta pisala doživela nekje v začetku 20. stoletja oziroma konec srednjega veka. Takrat so izumili pero, ki ga ni bilo več treba ves čas namakati v črnilo, ampak je bilo nekaj črnila kar shranjenega v peresu.

Takšno prakso nalivnih peres uporabljamo še danes. Črnilo za pisanje je običajno shranjeno v plastičnem valjčku oziroma kot radi rečemo ‘bombici’, ki jo vtaknemo v zadnji del nalivnika. Obstajajo sicer določene izjeme, na primer nekatera dražja nalivna peresa je treba še vedno pomakati v črnilo. Vendar pa se črnilo zadrži v njihovi notranjosti tako, da lahko tudi s takšnimi peresi napišemo veliko.

Vrste nalivnih peres

Poleg tega, da imamo dan danes možnost izbire, ali bomo imeli črnilo v nalivniku ali zunaj njega, pa imamo tudi možnost izbire vrste nalivnega peresa. Na trgu so namreč raznovrstna nalivna peresa, vse od plastičnih, do kovinskih, lesenih, gumijastih, ergonomsko oblikovanih in personaliziranih. Najdemo celo takšna v zlati barvi ali z dodanimi kristalčki in napisi. Katero nalivno pero pa se torej najbolj priporoča oziroma katero izbrati?

Kot prvo je potrebno ločiti, da obstajajo nalivna peresa, ki so namenjena za vsakdanjo rabo in nalivna peresa, ki so namenjena za posebne priložnosti ali specializirane namene. Potem je treba izbrati tudi to, iz kakšnega materiala si želite, da je vašo nalivno pero. Kot že zgoraj omenjeno so lahko nalivna peresa izdelana iz različnih materialov, na primer iz kovine, plastike in celo lesa. Poleg materiala, pa se morate odločiti tudi, kakšno vrsto peresa želite. Na trgu so namreč nalivniki različnih velikosti in oblik. Nekateri se raje odločijo za manjšo izvedbo nalivnika, spet drugi imajo raje, da je pisalo večje in širše. Pisala pa se razlikujejo tudi v velikosti konice. Nekatera pišejo bolj tanke črte, druga so primerna za debelejše linije. Tudi o tem je torej potrebno razmisliti, saj vpliva konica na širino črte, ki jo ustvari pero.

Pri nakupu nalivnika pa je dobro upoštevati še to, da katerikoli material se izbere, je skorajda nujno, da je nalivno pero visoke kakovosti. Le kakovostno nalivno pero vam bo namreč zagotovilo odlično pisanje. Če boste izbrali nalivnik, ki je izdelan iz manj kakovostnih materialov, se vam lahko zgodi, da bo puščal črnilo, linije pa bodo slabše. Ker si tega seveda noben ne želi, je zato morda bolje za kakovostno nalivno pero odšteti nekoliko več denarja. Še posebej če pišete res na vsakodnevni ravni. Koliko pa sploh stane kakovostno nalivno pero?

nalivna peresa

Cena nalivnih peres

O točni ceni nalivnih peres je težko govoriti, saj se njihove cene lahko precej razlikujejo. Predvsem je cena odvisna od tega, za kakšno rabo so namenjena nalivna peresa ter iz kakšnih materialov so izdelana.

Nalivno pero izdelano iz slabšega materiala in manjše lahko na primer dobite po izredno ugodni ceni. Tista najugodnejša nalivna peresa so na voljo že za približno tri evre. Lahko pa zanj odštejete tudi veliko več, vse je seveda odvisno od tega, kaj si želite in kaj potrebujete za pisanje. Nalivno pero bo seveda dražje tudi če bo personalizirano oziroma vgravirano ali če boste izbrali takšnega v posebni barvi. Cena dražjih nalivnih peres se lahko tako giblje tudi čez 400 evrov.

Kljub temu pa najbolj strastni pisci obljubljajo, da cena v tem primeru odtehta svoje. Pisanje je namreč popolnoma drugačno, če je nalivno pero kakovostno in po papirju lepo drsi. Če boste za nalivno pero ustrezno skrbeli, pa vam lahko služi tudi več let, na vsake toliko je potrebno zamenjati le polnilo s črnilom. Tako da je ta investicija za več let, pisanje z nalivnim peresom pa je lahko pravi užitek.

Če torej iščete pisalo, s katerim boste imeli vrhunsko izkušnjo pisanja, so nalivna peresa vsekakor vredna razmisleka. Hitro na Pisala.si in si oglejte ponudbo kakovostnih nalivnih peres.