Tuesday, 30 Apr 2024

Kopalnice so pomemben del bivanjske enote

kopalnice

Za vse prostore naših domov je pomembno, da se v njih počutimo domače in prijetno, pa naj gre za prostore v stanovanju ali hiši. Enako pa velja za kopalnice, ki niso namenjene le negi, ampak so lahko vir sproščanja in pomirjanja. Pomembno je, da smo zadovoljni tako z izgledom kot z uporabnostjo kopalnice, saj nenazadnje v njej preživimo kar nekaj časa. Ravno zaradi pogoste uporabe in prisotnosti vlage v kopalnicah je pomembno, da se odločimo za nakup kvalitetnega pohištva, ob tem pa ne zanemarimo pomena estetike.

kopalnice

 

Pomembnost kopalnic
V kopalnicah se navadno zjutraj osvežimo, zvečer pa se umijemo in si operemo zobe, kar pomeni, da se naš dan nekako začne in konča ravno v kopalnici. Zato je poleg funkcionalnosti, tukaj ključnega pomena še prijeten ambient, v katerega z veseljem vstopimo. Kopalnica je namreč prostor, v katerem se lahko po dolgem dnevu sprostimo in razvajamo, kar pa je pri današnjem hitrem tempu življenja še kako pomembno. Pogosto se pri opremljanju kopalnic osredotočimo samo na funkcionalnost, kar je zagotovo pomembno, a je ravno videz kopalnice tisti, ki naredi prostor domač in sproščujoč. Kadar so kopalnice narejene po naših željah in lastnem okusu, lahko v nas vzbujajo občutek prave male oaze, ali pa toplic, kar v našem domu.

 

Oprema v kopalnici
Dandanes lahko kopalnice opremimo povsem poljubno, saj imamo na voljo ogromno različnih modelov in stilov. Zagotovo lahko najdemo nekaj po našem okusu, kljub temu pa moramo bit pri izbiri opreme pozorni še na druge lastnosti, ki niso nujno vezane na sam izgled. Zelo pomembna je zagotovo funkcionalnost opreme, ta mora biti prilagojena potrebam uporabnikov. Prav tako moramo biti pozorni na kakovost sestavnih delov kopalnice, ker se v tem prostoru zadržuje največ vlage in tudi preprostost vzdrževanja. Vse komponente naj bodo torej narejene iz vzdržljivih materialov, ki so odporni na vlago. Za mnoge je najpomembnejši del kopalnic tuš kabina ali kopalna kad, ali pa celo oboje. Tuš kabina omogoča lažji dostop in prihrani nekaj prostora, medtem ko je kopalna kad primernejša za družine z majhnimi otroki in tiste, ki uživajo v namakanju v vodi. Za vse, ki se želijo v kopalnicah razvajati pa so dobra izbira sodobne masažne kadi, ki sicer zahtevajo malce več prostora in denarja, a so zagotovo odlična izbira. Pomembno je torej, da razmislimo o potrebah in željah družine, preden se odločimo za videz kopalnice.

kopalnice
Med kopalniško opremo sodijo tudi raznorazni regali, ki zagotavljajo shranjevalni prostor. V kopalnicah imamo navadno precej predmetov, od brisač do kozmetike, fenov, brivnikov in ličil, za vse to pa je potreben shranjevalni prostor. Ob nakupu pohištva moramo biti pozorni na količino predmetov, ki jih želimo držati v tem prostoru, posledično pa izbrati dovolj velike kopalniške regale. Zagotovo pa je potrebno pri izbiri opreme upoštevati še samo velikost kopalnice. V zadnjih letih so postale popularne manjše kopalnice z manjšo kopalno kadjo in manjšim straniščem, ki vzbujajo občutek intime in zadržane elegance. Manjše kopalnice pa ne pomenijo manj udobja, ob premišljeni izbiri opreme, so lahko tudi te vrste kopalnic izjemno funkcionalne in lepe.

 

Izbira materiala in barv
Ko izbiramo material za kopalnico, je pri tem dobro upoštevati nekaj kriterijev, kot je npr. preprosto vzdrževanje in pa dolga življenjska doba materiala. Prav tako je za kopalniške materiale pomembno, da so zaščiteni pred vlago in odporni na temperaturne razlike ter kemikalije. Tako lahko izberemo kvalitetne keramične ploščice, lesene obloge oz. imitacije lesa, za prestižnejše prostore pa tudi marmor in granit. Najpogostejši material so keramične ploščice, ki so na voljo v najrazličnejših barvah in oblikah. Izbira barv pa se je v zadnjih letih razširila, vse več je namreč temnejših kopalnic, pa tudi tistih z živahnimi barvami. Veliko je tudi kombinacij, ki vključujejo nevtralne barve in s temnimi poudarki ali pa poudarki živih barv. Najbolj pogosto pa še vedno ostaja belo, sivo in črno pohištvo, ter pohištvo v različnih barvah lesa. V osnovi velja pri izbiri barv pravilo, da svetlejši toni prostor povečajo in odprejo, temnejši pa ga zmanjšajo, zato je pri slednjih priporočljiva dodatna osvetlitev ali pa izbira večjih ogledal. Za manjše kopalnice je torej dobro izbrati svetle barve, ki prostor vizualno povečajo, ali pa dobro osvetlitev in velika ogledala. Ob izbiri materialov in kopalniške opreme moramo biti pozorni tako na kvaliteto kot lep videz, saj lahko le na ta način ustvarimo prostor, v katerem se lahko brezskrbno sproščamo.