Tuesday, 25 Jun 2024

Agregat za elektriko – alternativen in dodaten vir energije pri izpadu električne energije

Agregat za elektriko

Naprava, ki se uporablja kot alternativni vir energije v primeru izpada električne energije ali kot dodaten vir energije, se imenuje agregat za elektriko. V današnjem svetu, kjer je električna energija bistvena dobrina, je agregat za elektriko zelo pomemben, saj nam omogoča dostop do električne energije, ko drugače ne bi bilo mogoče. Prenosni agregati so še posebej uporabni na oddaljenih in težko dostopnih območjih. Zaradi nizke porabe goriva in dolgega časa delovanja je agregat za elektriko zelo učinkovit. Bakreno navitje motorja pa zagotavlja daljšo življenjsko dobo agregatu za elektriko.

Uporaba agregatov za elektriko

Agregat za elektriko lahko uporabljamo na različnih mestih, kjer ni na voljo drugih virov električne energije ali pa na mestih, kjer se ni mogoče priključiti na obstoječe električno omrežje. Primeri takšnih mest so gospodinjstva, zasebne parcele, kampi in druga oddaljena mesta. Agregat za elektriko lahko uporabimo tudi za napajanje motorjev, raznih svetil, električnih naprav ter naprav za ogrevanje. Če se odločimo za nakup agregata, ki ima velika kolesa za lažji transport, bo premikanje agregata na želeno lokacijo precej enostavno.

Agregat za elektriko se običajno uporablja v primerih, ko pride do izpada električne energije. V takih primerih lahko agregat za elektriko zagotovi dovolj električne energije, da lahko v našem domu zagotavljamo vsaj nekaj osnovnih funkcij. Poleg tega se agregati za elektriko uporabljajo tudi v gradbeništvu in drugih podobnih dejavnostih, predvsem tam, kjer ni drugih električnih virov energije v bližini. Pri tem morajo agregati zagotavljati dovolj moči, da lahko priključimo in napajamo več različnih naprav hkrati.

Agregat za elektriko
Poišči pravo ravnovesje med zmogljivostjo, težo in prostornino agregata.

Obstajajo dve glavni vrsti agregatov, in sicer elektro agregati ter dizelski in bencinski agregati. Bencinski agregat za elektriko je najbolj priljubljen, saj je njegova cena običajno nižja kot pri dizelskih agregatih, deluje tiše in manj onesnažuje okolje. Po drugi strani pa imajo dizelski agregati prednosti, kot so prihranek pri ceni goriva, varnejše shranjevanje in daljša življenjska doba.

Kako izbrati pravi agregat za električno energijo?

Agregati so naprave, ki so ponavadi precej težke – pogosto tehtajo več deset kilogramov. Če bo agregat za elektriko večinoma uporabljen na enem mestu, na primer na gradbišču, je najbolje izbrati dizelski agregat. Če pa želite lažjo in bolj mobilno možnost, je priporočljivo izbrati bencinski ali agregat za elektriko na LPG. Nekateri generatorji električne energije so opremljeni z vgrajenimi kolesi in ročaji, kar olajša premikanje. Agregati in generatorji električne energije so lahko priročni pomočniki na oddaljenih lokacijah, kot so koče ali hiše, kjer lahko pride do izpada električne energije.  Preden izberemo agregat, moramo najprej razmisliti, kdaj in kje ga bomo uporabljali. Ali ga bomo uporabili le za osnovne potrebe v našem domu, delavnici ali za delo na vrtu, ali pa ga bomo uporabljali na gradbišču, kjer bo služil kot rezervni vir električne energije. To bo vplivalo na vrsto goriva, uporabljenega v agregatu, in na zahteve glede hrupa, velikosti ali ekološkega delovanja.

Različne vrste agregatov

Agregati se delijo glede na vrsto faze, ki jo proizvajajo. Enofazni agregati so generatorji električne energije s tokom 230 V in frekvenco 50 Hz.  Na enofazne agregate lahko priključite različne naprave, kot so svetilke, računalnik, gospodinjski aparati in gradbeno orodje. Trifazni agregati ali generatorji električne energije s tokom 400 V in frekvenco 50 Hz se pogosto uporabljajo v gradbeništvu in industriji. Napajalni kabli teh naprav imajo 4 ali 5 zatičev, kar omogoča napajanje naprav z večjimi potrebami po električni energiji.

Agregat za elektriko
Pozorno preveri specifikacije agregata, da se prepričaš, da ustreza tvojim potrebam.

Bencinski agregati so med najbolj razširjenimi različicami agregatov. Uporabljajo 95-oktanski bencin, ki je na voljo na vseh bencinskih črpalkah. Prednost bencinskih agregatov je njihova kompaktnost, majhna velikost in teža. Vendar pa so bolj primerni za krajše in lažje delo, kot so oskrbovanje hladilnikov, gospodinjskih vodovodnih napeljav in podobnih naprav. Dvotaktni motorji so manj zmogljivi, vendar so lažji, cenejši in zadostujejo za domačo uporabo. Štiritaktni motorji so močnejši in primerni za zahtevnejšo rabo, vendar porabijo več goriva in so dražji.

Dizelski agregati ali generatorji električne energije so običajno bolj trpežni in zmogljivejši od bencinskih agregatov. Zasnovani so za dolgotrajno in večjo obremenitev, zato se pogosto uporabljajo na gradbiščih in v industriji. So običajno večji in težji, vendar se lahko uporabijo tudi kot rezervni vir električne energije za celotno hišo. Akumulatorski agregati ali baterijski napajalniki se napajajo iz električnega omrežja in so manj razširjeni. Vendar pa so zelo tihi in lahko napajajo tudi naprave, ki so občutljive na nihanje toka, kot so mobilni telefoni ali računalniki. Plinski generatorji so po zmogljivosti primerljivi z bencinskimi napravami.

Pomembni parametri, ki jih morate upoštevati

Pred izbiro agregata je pomembno upoštevati namen uporabe, saj so od tega odvisni drugi parametri, kot so vrsta goriva, hrup, dimenzije in moč agregata. Za statično uporabo, na primer v koči, je priporočljivo izbrati dizelski generator, medtem ko je za mobilnejše uporabe bolj primeren bencinski ali LPG agregat. Poleg tega je treba upoštevati tudi prenosljivost, saj so generatorji razmeroma težke naprave. Pri izbiri agregata je treba biti pozoren tudi na kakovost motorja in izbrati motor znane blagovne znamke, najbolje v specializirani trgovini, saj lahko neznana blagovna znamka povzroči zaplete pri servisiranju.

Agregat za elektriko
Redno vzdrževanje je ključno za dolgo delovanje agregata.

Tehnične specifikacije agregatov se nanašajo na različne lastnosti, ki jih morate upoštevati pri izbiri. Nazivna moč agregata je pomembna za ugotavljanje, koliko energije je na voljo za napajanje naprav, ki jih nameravate priključiti nanj. Poraba energije je pomembna, saj vam pove, koliko goriva bo potrebnega za ohranjanje delovanja agregata in s tem njegove proizvodnje električne energije. Pri izbiri je treba upoštevati tudi težo agregata, saj so to razmeroma težke naprave, ki lahko tehtajo od 20 kg pa vse do več kot 200 kg, odvisno od njihove zmogljivosti.

Kako pravilno namestiti in vzdrževati električni agregat?

Če želite, da bo vaš izbrani agregat dolgo deloval, je pomembno, da ga pravilno namestite in redno vzdržujete. Pri namestitvi morate poskrbeti za dovolj zraka za hlajenje in sesanje motorja, sicer se bo agregat pregrel in se lahko samodejno izklopil. Prav tako morate urediti odvod dimnih plinov ter zvočno izolacijo. Najboljši prostor za namestitev generatorja so kleti ali delavnice, ločene od bivalnih prostorov.

Poleg tega se morate zavedati, da je redno servisiranje in čiščenje filtrov pomembno za delovanje agregata. Filtri se zamašijo glede na čistost okolja in jih je zato treba na prašnih mestih pogosteje preverjati. Za vsak posamezen model je posebej določeno, po koliko urah delovanja je potrebno opraviti servisiranje.