Thursday, 29 Feb 2024

Aksialni ležaji in njihova raba

aksialni ležaji

Aksialni ležaji spadajo med posebne tipe rotacijskih struktur, kateri omogočajo rotacijo med posameznimi deli. Aksialni ležaji so zasnovani tako, da podpirajo visoko osno obremenitev, vzporedno z gredjo. Na splošno so sestavljeni iz dveh podložk oziroma dvižnih prog. Najbolj pogosto se uporabljajo pri aplikacijah z večjo hitrostjo, katere zahtevajo mazanje z oljem, kot na primer v avtomobilski in vesoljski industriji.

Aksialni-lezaji

Večinoma so na voljo v številnih različicah, pa vendar sta najbolj znani naslednji dve vrsti. Aksialni ležaji, ki so sestavljeni iz njim sorodnih krogličnih, so podprti v obroču. Uporabljajo pa se v aplikacijah nižjega potiska, kjer je majhna radialna obremenitev. Njihove podložke so lahko ravne ali žlebljene. Njihove izvrtine se začnejo pri velikosti od dva milimetra pa vse tja do 340 milimetrov. V drugi znani proizvodni vrsti pa so zastopani aksialni ležaji, ki so sestavljeni iz njim sorodnih valjčnih. Sestavljeni so iz valjastih kotalnih elementov, pri čemer delujejo pod večjo nosilnostjo. Podložki so običajno ploski, brez utorov. Njihove izvrtine se pričnejo pri 45 milimetrih.

Običajno se uporabljajo v avtomobilski, pomorski in letalski industriji. Njihova uporaba je pomembna pri izdelavi ročajev glavnega in repnega motorja na helikopterjih z radijskim nadzorom. Tako se uporabljajo pri radijskih antenskih stebrih, kjer je njihova naloga v zmanjševanju obremenitev rotatorja antene.

Aksialni-lezaji-2

V avtomobilski industriji jih pogosto uporabljajo pri vgradnji prestavnih gonil v sodobnih avtomobilskih menjalnikih. Tu spiralni zobniki ob gladkosti in zmanjševanju hrupa povzročajo aksialne sile oziroma osne obremenitve, tako da jih aksialni ležaji (več na https://mm-eshop.si/lezaji-in-pribor/kotalni-lezaji/aksialni-kroglicni-lezaji) s svojo strukturo poskušajo zmanjšati oziroma razbremeniti. Drugo pomembno nalogo v avtomobilih pa opravljajo v delu sklopke. Za pravilno delovanje sklopke, avtomobilska industrija uporablja prav posebno vrsto ležaja, kateremu tudi pravimo ležaj za sprostitev sklopke.