Sunday, 19 May 2024

Kolikšna je življenjska doba smučarskih robnikov?

servis smuči

Če se sprašujemo o življenjski dobi smuči, se moramo pogosto vprašati prav o življenjski dobi robnikov – kaj lahko se namreč zgodi, da bo prav ta element smučke pomenil njen konec. Točna življenjska doba je sicer odvisna od različnih dejavnikov, servis smuči, splošno negovanje opreme ter drugi ukrepi pa lahko neizbežni konec odložijo za več sezon.

Robniki smuči so v mnogih primerih šibka točka, ki predstavlja največjo nevarnost za same smuči. Pri smučanju so robniki izpostavljeni precejšnjim obremenitvam, pa tudi trkom, odrgninam, razpokam in drugim poškodbam, ki se pojavijo po stiku s kamenjem, ledom in drugimi vsiljivci na snegu. Teh nevarnosti se moramo zavedati in ustrezno ravnati preventivno, po potrebi pa poskrbeti tudi za servis smuči in sprotna popravila. Tako bo življenjska doba bistveno daljša, čeprav še vedno odvisna od cele vrste dejavnikov.

servis smuči otrok

Življenjska doba smučarskih robnikov in smuči nasploh je zelo odvisna od načina uporabe smuči. Ob pogosti in redni uporabi na zahtevnem terenu lahko od smuči pričakujemo kakšno leto uporabe, potem se že začnejo kazati težave. Manj zahtevni smučarji in predvsem občasni rekreativni uporabniki pa bodo svoje smuči uporabljali bistveno dlje časa, gotovo več sezon. V tem primeru pridejo veliko bolj do izraza drugi dejavniki, ki vplivajo na življenjsko dobo smuči, na primer servis smuči, primerno shranjevanje v poletnem času, priprava na sezono in po njej … Pri pazljivi uporabi, profesionalni pripravi in rednem servisu smuči lahko pričakujemo tudi več kot pet let brezskrbne uporabe. Tisti, ki se odpravijo smučat le enkrat ali dvakrat na sezono, pa bodo življenjsko dobo svojih smuči raztegnili še na bistveno daljše obdobje.

smucarskih-robnikov

Da nas robniki smuči ne bi prehitro pustili na cedilu, jih je pametno primerno vzdrževati. Veliko lahko seveda naredimo že pri samem smučanju – izogibamo se zahtevnim in neurejenim terenom, smučamo le po kakovostnem snegu brez vsiljivcev. V času neuporabe robnike zavarujemo pred rjo, po potrebi naoljimo in opravimo tudi splošen servis smuči, opremo pa hranimo v primernem okolju.