Tuesday, 25 Jun 2024

Cepljenje – gripa najnevarnejša za posamezne skupine, pri katerih lahko pride do težjega poteka ali zapletov

cepljene gripa

Obolenja za sezonsko gripo so aktualna vsako leto, običajno se vse skupaj začne konec januarja in traja cel februar. Gripa v posteljo položi tudi do 10 odstotkov prebivalcev. Tako kot pri vsakem obolenju je tudi pri gripi možna preventiva, ena od možnosti je zagotovo cepljenje. Gripa je predstavljena v nadaljevanju, vse splošne informacije o tem obolenju in cepljenju.

Sezonska gripa je nalezljiva virusna bolezen dihal, ki se hitro prenaša med populacijo. Običajno se začne nenadoma s pojavom zanjo značilnih simptomov: hudih bolečin v mišicah in sklepih, visoka vročina in mrazenje, suh kašelj ter glavobol. Da oseba zboli za gripo, mora priti v stik z virusom, ki lahko pride v telo preko drobnih kapljic okužene osebe (kihanje in kašljanje), ali pa pride do okužbe preko stika s predmeti, na katerih so virusi.

Potek gripe

Zdravniki pravijo, da gripa običajno poteka brez večjih zapletov in ni nevarna. V primeru, da oseba preboleva drugo bolezen pa lahko pride do zapletov. V splošnem velja, da zdravljenje gripe poteka doma, z lajšanjem simptomov. V času vročine in slabega počutja naj se oseba izogiba večjim fizičnim in psihičnim naporom, zdravniki svetujejo predvsem počitek. Obisk izbranega zdravnika je potreben v primeru, da osebi ne uspe znižati telesne temperature, ima občutek dušenja, poslabšanje bolezni, ki jo preboleva v času obolenja gripe ali v primerih, ko se je stanje že izboljšalo, potem pa začne izkašljevati gnojni izkašljaj. Po preboleli gripi, mrzel zrak lahko sproži napade kašlja in težjega dihanja, saj so virusi poškodovali sluznico dihal, zato je priporočljivo počasi in postopoma dodajati dnevne aktivnosti.

Preventiva in cepljenje – gripa

Po javno dostopnih podatkih je vsako leto vrh obolenj sezonske gripe februarja, ko zdravniki beležijo največje število bolnikov. Za gripo vsako sezono zboli od 5 do 10 odstotkov prebivalcev Slovenije. Kot pri vseh virusnih obolenjih je tudi pri gripi pomembno, da si pogosto predvsem pa temeljito umivamo roke, pri kihanju in kašljanju si usta vedno pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo in kašljamo v rokav. Najučinkoviteje pa se pred gripo zaščitite s cepljenjem. Dobro se je zavedati, da se virusi gripe stalno spreminjajo in spreminja se tudi cepivo. Vsako leto se uporablja cepivo, ki ščiti pred virusi, ki naj bi tisto sezono krožili med populacijo. Cepljenje – gripa poteka vsako leto z enim odmerkom, le otroci do 9 leta starosti, ki se cepijo prvič, potrebujejo dva odmerka. Strokovnjaki pravijo, da se zaščita vzpostavi približno 2 tedna po cepljenju in traja več mesecev oz vso sezono, ko v populaciji krožijo virusi gripe. Zaščita začne postopoma upadati in po enem letu je lahko že prenizka, zato je cepljenje za gripo vsakoletno in poteka v pozno jesenskem času in v začetku zime, da je cepljena oseba zaščitena do pojava sezonske gripe konec januarja oz. februarja.

cepljene gripa

Cepljenje – gripa ščiti pred boleznijo in morebitnimi zapleti

Gripa pri mladih bolnikih, ki nimajo kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno obolenje dihal z vročino in bolečinami v mišicah ter sklepih. Medtem ko pri starostnikih in kroničnih bolnikih lahko bolezen poteka v težji obliki s pogostimi zapleti kot na primer virusne in bakterijske pljučnice ali pa tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih osebah cepljenje – gripa zmanjšuje tveganje za morebitne zaplete, hospitalizacijo in tudi smrtnost.

Cepljenje – gripa: komu je priporočeno in komu odsvetovano?

Zdravniki priporočajo cepljenje vsem, saj se pred gripo na ta način ne zavaruje samo oseba, ki se odloči za cepljenje temveč gripe ne prenaša naprej in tako zaščiti tudi osebe okrog sebe. Še posebej pa cepljenje priporočajo skupinam z večjim tveganjem za zaplete in težji potek. V te skupine sodijo kronični bolniki, osebe starejše od 65 let, dojenčki med 6 in 23 mesecem starosti, nosečnice, osebe s povečano telesno težo ter za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih starejših občanov ter druge nujne službe. Cepljenje odsvetujejo osebam, ki imajo alergijo na jajca ali katero drugo pomožno snov, ki je v cepivu. Natančna sestava cepiva je objavljena na spletni strani NIJZ. Po cepljenju lahko cepljena oseba zazna bolečino na mestu vbrizganja, v mišicah ali morebitnem kratkotrajnem glavobolu.

cepljenje

Pod kakšnimi pogoji na cepljenje – gripa?

Za cepljenje se je treba predhodno naročiti pri osebnem zdravniku ali na posebnih cepilnih mestih. Zdravniki opozarjajo, da lahko na cepljenje pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele nikakršnih znakov respiratorne okužbe, kot so povišana telesna temperatura, kašelj, bolečine v grlu in žrelu, ali kakšni drugi znaki prehlada in bolečine v mišicah. Na cepljenje naj osebe ne prihajajo, če je bila okužena katera od oseb s katerimi živijo v istem gospodinjstvu.

Cepljenje – gripa je samoplačniško

Za vse, ki se odločijo za celjenje je pomemben tudi podatek, da je cepljenje samoplačniško. Cena cepljenja za starejše od 65 let, osebe s kroničnimi boleznimi ter nosečnice je 7 evrov, za otroke do 3 leta starosti je 12 evrov, za vse ostale, ki se želijo cepiti pa 14 evrov.