Tuesday, 25 Jun 2024

Kakovostna cevna izolacija pomaga pri boljšem izkoristku energije

cevna izolacija

Zagotovo si čisto vsak želi živeti v domu, ki je z energetskega vidika kar najbolj optimiziran. Nenazadnje prav energetsko varčen dom omogoči bistvene prihranke. Pa ste vedeli, da pri em ključno vlogo igra prav izolacija cevi?

cevna izolacija

Dejstvo je, da so cene energentov v zadnjih letih poskočile v nebo, zaradi česar se vsak mesec soočamo z vse višjimi položnicami za ogrevanje. Vendar pa imamo dobro novico, saj lahko prekomerne izgube energije preprečimo kar sami in sicer tako, da toplotno izoliramo svoj dom. Sem sodi tudi cevna izolacija, ki je bistvenega pomena pri doseganju zastavljenega cilja.

Zakaj je cevna izolacija tako zelo pomembna?

Ko govorimo o toplotni izolaciji hiše, ljudje najprej pomislimo na ustrezno izdelano fasado, kakovostna okna in vrata ter strokovno položeno streho. Redko kdo pa se zaveda, da je ravno toplotna izolacija cevi tisti ključni faktor, zaradi katerega bo številka na vaši položnici za ogrevanje veliko manjša. Nenazadnje pa se boste v svojem domu zaradi številnih prednosti, ki jih ta prinaša, tudi vi veliko bolje počutili.

Ustrezna cevna izolacija poskrbi za bistveno manjšo porabo energije in posledično tudi veliko manjše stroške pri ogrevanju, pa tudi pri koriščenju tople vode. Zakaj? Cevi imajo namreč zelo veliko površino, skozi katero prihaja do izjemno velikih izgub pri prenosu toplote oz. tople vode. Verjetno se sprašujete, kakšne sploh so razlike pri izoliranih in neizoliranih ceveh in ali se vam sploh izplača vložiti v projekt izolacije.

Naj vam pojasnimo na primeru: zamislite si, da živite v povprečni dvostanovanjski hiši. V večini primerov ima kotlovnica, ki s toploto oskrbuje podobne objekte, nekje med 25 do 30 tekočih metrov cevi. Kot smo že omenili, imajo cevi zelo veliko površino in v primeru, da niso izolirane povzročajo energijsko izgubo toplote, ki je enaka oddajanju toplote 3 ali celo 4 radiatorjev srednje velikosti. Kurilna sezona je tako za vaše bivanje lahko zelo draga in toplotno neizkoriščena, saj večji del zneska na vašem računu predstavlja prav izgubljena toplota.

Naložba, ki se izplača

Cevna izolacija predstavlja odlično naložbo v energetsko varčnost vašega doma in dobrobit celotnega gospodinjstva. Poleg tega pa se je potrebno zavedati, da toplotna izolacija cevi ne prispeva zgolj k zmanjšanim toplotnim izgubam, ampak pomaga tudi pri zmanjšanju prenosa zvoka (da, sosede slišite predvsem zaradi neizoliranih cevi). Poleg tega pa z njeno pomočjo preprečimo pojav nadležne kondenzacije, ki vam lahko prinese velike nevšečnosti. Med njimi je najbolj trdovratna plesen. Cevna izolacija vam bo pomagala prihraniti dragocen čas, denar in seveda tudi veliko živcev.

ogrevanje

Odločite se za kakovostno izolacijo

Kot vsako drugo delo, mora biti tudi cevna izolacija opravljena pravilno in kakovostno, saj v nasprotnem primeru ne služi svojemu namenu, vi pa ste tako zapravili svoj denar. Zelo pomembno je, da dela opravi strokovno usposobljen izvajalec, ki ima z dotičnega področja veliko praktičnega znanja in delovnih izkušenj. Za vrhunsko opravljeno delo je namreč potrebno natančno poznavanje materialov, ki morajo biti dovolj kakovostni, močni in zelo vzdržljivi. Izvajalec storitve pa mora točno vedeti, katere vse postopke mora izvesti, da bo dosegel točno to, kar si želi vsak lastnik nepremičnine – energetsko učinkovit in varčen dom v katerem se bo zares dobro počutil.

Ko govorimo o cevni izolaciji, je izjemnega pomena, da vemo, kdaj lahko govorimo o vrhunsko opravljeni storitvi. Bistveno je, da je cevna izolacija ravno prav elastična in je posledično dovolj odporna na lomljenje. Njena površina mora biti predvsem čvrsta in zelo odporna na takšne in drugačne neugodne mehanske poškodbe, do katerih lahko pride zaradi spreminjajočih se pogojev v ceveh in okoli njih. Poleg tega mora biti dovolj odporna tudi na vse gradbene materiale, ki lahko zaradi različnih razlogov pridejo v stik z njo. Idealno je, da je toplotna izolacija cevi narejena iz materialov, ki v nobenem primeru niso sporni z ekološkega vidika. Tako ne škodujemo sebi in svoji družini, poleg tega pa poskrbimo tudi za ohranjanje čistega in neoporečnega okolja.

Zelo pomembno: toplotna izolacija cevi centralne kurjave

Še ena v vrsti izredno pomembnih del, ki vplivajo na energetsko učinkovitost vaše hiše, pa je toplotna izolacija cevi centralne kurjave. S pomočjo centralne kurilne peči ogrevamo celoten dom, zato si želimo, da bi le to bilo kar se da učinkovito in s čim manj toplotnimi izgubami. Slednje pa lahko dosežemo zgolj s kakovostno in strokovno izvedeno toplotno izolacijo cevi. 

toplotna izolacija cevi

Cevna izolacija centralne kurjave bistveno zmanjša izgube toplote na ceveh, ki vodijo vročo vodo od peči centralne kurjave do posameznih prostorov v vaši hiši. Če govorimo o poslovnem ali stanovanjskem objektu z več stanovanjskimi enotami, pa je, zaradi velikosti nepremičnine, toplotna izolacija cevi še toliko bolj pomembna. Če temu dodamo še dejstvo, da so kurilnice s pečjo najpogosteje nameščene v kleti, garaži, ali celo v pomožnih objektih in da je potrebno ogrevano toplo vodo s čim manj izgubami pripeljati do cilja, potem brez cevne izolacije zagotovo ne bo šlo.

Kako se izvede cevna izolacija centralne kurjave?

V veliki večini primerov novogradenj se toplotno izolacijo cevi centralne kurjave izvede že ob inštalaciji sistema centralne kurjave v objekt. Vendar pa se lahko toplotna izolacija na obstoječih sistemih izvede tudi naknadno in tako poveča njihovo energetsko učinkovitost. Postopek izolacije sestavlja vrsta ključnih korakov, ki kot celota zagotavljajo izvrstno toplotno izolacijo. Med najbolj pomembne lahko štejemo:

  • natančna ocena stanja cevi centralne kurjave,
  • izbira ustreznih materialov najvišje kakovosti,
  • določitev postopkov, ki se bodo izvajali,
  • natančna in skrbno opravljena cevna izolacija.

Vrhunsko podjetje z dolgoletnimi izkušnjami

Kot smo že omenili na začetku, je zelo pomembno, da cevno izolacijo izvede strokovno podjetje. Eno takih je tudi Izolacija Biček, ki se lahko pohvali z naprednim znanjem s področja toplotne izolacije cevi in bogatimi delovnimi izkušnjami. Prav te pa predstavljajo tisto najbolj dragoceno dodano vrednost, ki jo podjetje sploh lahko ima.

S svojim zanesljivim in skrbno opravljenim delom razveseljujejo lastnike hiš in poslovnih ter drugih objektov že dolgo časA, saj jim omogočajo visoke prihranke pri stroških ogrevanja. Njihova storitev je opravljena hitro, ugodno, predvsem pa v skladu z najvišjimi merili kakovosti. Če se tudi vi spogledujete z idejo o toplotno varčni hiši, potem je čas, da kontaktirate strokovnjake na tem področju. Cevna izolacija je nedvomno eden tistih tretmajev, ki jih morate tudi vi privoščiti svojemu domu. S tem pa bo vaše bivanje pridobilo nek čisto nov pomen, ki vas bo zagotovo očaral.