Tuesday, 25 Jun 2024

Oskrba starejših na domu za kakovostno starost

oskrba starejših na domu

Imate babico, dedka, mamo, očeta ali koga drugega, ki je že v letih in opažate, da ne zmore več skrbeti zase? Vas je strah to osebo pustiti samo v stanovanju in zdaj mrzlično iščete najbolj optimalno rešitev iz te zagate? Zagotovo je ena izmed opcij ta, da svojca pošljete v dom za starejše občane, a nekateri ljudje se najbolje počutijo doma in ne želijo zapustiti svojega doma. A brez skrbi, tudi za to obstaja rešitev, in sicer oskrba starejših na domu – www.junaknadomu.si/oskrba-na-domu-storitve/. Med vašo odsotnostjo bo vaša mama, oče ali kdorkoli pač že lahko v zavetju svojega doma, zanj ali zanjo pa bodo skrbeli izkušeni ljudje, ki jim lahko zaupate.

Zakaj se odločiti za oskrbo starejših na domu?

Morda se komu zdi, da oskrba starejših na domu ne more biti tako kakovostna, kot bi na primer bila v domu starejših občanov, a naj vas potolažimo, da to ne drži. Edina razlika je, da bo oseba, ki bo deležna oskrbe na domu, lahko ves čas bivala doma in ne na nekem drugem kraju, ki ga ne pozna in se zato tam ne počuti tako prijetno. Oskrba starejših na domu zajema zelo širok spekter storitev, ki jih lahko naročite za svojega bližnjega, namenjena pa je vsem starejšim, ki imajo ustrezne bivalne in druge pogoje za življenje doma, a zaradi starosti, bolezni, poškodbe, invalidnosti ali česa drugega, potrebujejo pomoč pri vsakdanjih opravilih. Oskrba starejših na domu predstavlja kakovostno in mirno življenje v domačem okolju, preprečuje osamljenost in razbremeni svojce, ki ne morejo 24 ur na dan skrbeti za svoje najdražje. Tovrstna oblika pomoči je lahko subvencionirana ali pa samoplačniška.

oskrba starejših na domu
Oskrba starejših na domu zajema širok spekter storitev.

Subvencionirana oblika oskrbe na domu (subvencionira jo posamezna občina, ki se sama odloči kolikšen obseg ur bo sofinancirala in kako visoka bo višina subvencije) je zakonsko omejena na zgolj 20 ur tedensko, kar pomeni, da večina uporabnikov ne dobi zadostne pomoči. Med drugim se te storitve pogosto izvajajo le med tednom in še to v večini primerov le v dopoldanskem času, zaradi vse večjega povpraševanja pa so tudi dolge čakalne vrste. Zaradi vseh teh razlogov se subvencionirana oblika oskrbe na domu največkrat dopolnjuje s samoplačniško obliko. Gre za individualno prilagojene storitve, ki zajemajo vse, kar oseba potrebuje za kakovostno življenje v domačem okolju.

Storitve na najvišjem nivoju

Oskrba starejših na domu torej zajema širok nabor storitev, ki jih lahko posameznik oziroma svojci izberejo za kvalitetno življenje v zavetju svojega doma. Na voljo vam je najbolj osnovna pomoč pri vsakodnevnih opravilih, pa tudi gospodinjska dela, spremstvo, družabništvo, dostava obrokov in še več. Pobrskajte po internetu in naročite tisto storitev, ki jo trenutno najbolj potrebujete.

Ljudje se med seboj razlikujemo in tako nekdo potrebuje pomoč pri vsakodnevnih opravilih, kot na primer pri oblačenju in slačenju, gibanju, osebni higieni in podobno, drugi si le želijo nekoga, ki bi ga uvedel v družabno življenje in mu popestril samotne dneve itd. Spremstvo in družabništvo je med starejšimi še posebej priljubljeno, kajti veliko starejših je na stara leta osamljenih, saj živijo sami, domači imajo veliko dela v službah in jih ne morejo obiskovati tako pogosto, če nimajo vozniškega izpita se niti sami ne morejo zapeljati v mesto ali do prijateljev na kakšno kavo … Tudi dostava hrane na dom je v porastu, kajti marsikdo si ne (z)more več sam kuhati, življenje ob konzervah in salamah pa tudi ni najboljše. Vsaj en topel obrok na dan si vsak zasluži.

oskrba starejših na domu
Med široko ponudbo storitev izberite tisto, ki jo najbolj potrebujete.

Kaj vse zajema oskrba starejših na domu?

Oskrba starejših na domu zajema vse potrebno za kvalitetno preživeto starost v domačem kraju. Glede na to, kaj potrebujete, lahko izberete lažjo ali težjo obliko oskrbe na domu (pomoč pri gibanju, oblačenju in slačenju, pitju in hranjenju, osebni higieni, opravljanju osnovnih življenjskih potreb, varovanju in nadziranju itd.), pomoč v gospodinjstvu, spremstvo in družabništvo, dostavo hrane na dom, različne terapije, masaže in telovadbe na domu, pedikuro, frizerstvo in še kaj.

V starosti se lahko pojavijo določene bolezni ali težave, ki posamezniku otežijo življenje in ga prisilijo, da se malo ustavi. Seveda si vsak želi, da bi lahko jesen življenja preživel doma, obkrožen z najbližjimi in v poznanem okolju, a včasih nam usoda prekriža načrte in ne zmoremo več sami v polnosti skrbeti zase. V teh primerih je oskrba starejših na domu več kot dobrodošla rešitev, kajti oseba je lahko še vedno doma, izvajalci storitev pa jo redno obiskujejo in naredijo tisto, kar ta oseba potrebuje.

Včasih pa starejši lahko zelo dobro skrbijo sami zase in za svoje potrebe, a jih pesti druga težava, in sicer osamljenost. Partner je umrl, otroci so odšli na svoje in zdaj bolj ali manj dobro krmarijo na svoji življenjski poti in kar naenkrat je oseba ostala sama v hiši. Dnevi lahko tako kmalu postanejo enolični in dolgočasni, kar lahko privede v osamljenost in brezvoljnost. Spremstvo in družabništvo je namenjeno prav takim osebam – spremljevalec vam bo delal družbo, vas odpeljal po opravkih in podobno in dnevi bodo takoj bolj pestri. Če si ne zmorete več kuhati, naročite dostavo na dom in si zagotovo dnevni topli obrok. Če ste bili na kakšni operaciji in potrebujete terapije, a nimate avta, da bi se vozili v zdravilišče, naročite terapijo na domu, poskrbite pa lahko tudi za urejen in negovan videz in sicer s pedikuro in frizerstvom na domu.

oskrba starejših na domu
Če svojci ne morete ves čas skrbeti za svoje bližnje, naročite eno izmed oblik oskrbe na domu in poskrbite za varnost svojih najdražjih.

Zakaj je oskrba starejših na domu pametna izbira?

Prednosti, ki jih prinaša oskrba starejših na domu je kar nekaj, največja je zagotovo ta, da starostnik lahko nemoteno uživa v zavetju svojega doma, kar pozitivno vpliva tudi na njegovo splošno počutje, saj je obkrožen s poznanimi ljudmi. Z oskrbo na domu si zagotovite pomoč pri kateremkoli opravilu, ki ga ne zmorete več opravljati sami oziroma bi to lahko bilo nevarno. Vsekakor pa se spodbuja, da čim več stvari še naprej poskusite delati sami in tako skrbite za svoje psihofizične sposobnosti. Tekom oskrbe ste deležni tudi čustvene podpore, izvajalec storitev vam pomaga, da lažje načrtujete vsakodnevne aktivnosti in podobno.

Oskrba starejših na domu je posamezniku prijazna in prilagojena rešitev za bivanje v domačem okolju. Če ste med branjem tega članka zaslutili, da bi vam morda katera od storitev olajšala življenje, ne odlašajte, in se še danes pozanimajte o možnostih oskrbe na domu v vašem kraju.