Tuesday, 16 Apr 2024

Vrhunske čistilne naprave ohranjajo našo okolico čisto in pitno vodo zdravo

čistilne naprave

Čistilne naprave čistijo odpadne vode iz vseh objektov tudi do 99 % čistosti, zato se voda lahko spusti nazaj v naravo ali ponovno uporabi. Kakovostne male čistilne naprave so primerne za hiše, novogradnje, vikende, koče, prikolice in nadgradnjo obstoječih greznic. Po zakonu ne sme v naravo odtekati neprečiščena sanitarna in odpadna voda. Te naprave jo prečistijo zanesljivo s pomočjo električnega mehanizma, ali tudi brez njega na naravni način, kar je primerno za objekte, ki nimajo elektrike. Za tako napravo pa prejmete trudi subvencijo države.

Kako delujejo čistilne naprave

Čistilne naprave delujejo po principu razgradnje odpadnih voda s pomočjo mikroorganizmov in bakterij, ki predelajo umazanijo, ki se v prvem prekatu usede na dno posode, čista voda pa odteče naprej. Mulj se odstranjuje vsake toliko časa, to je na nekaj let in se ga odpelje v komunalno središče na varno razgradnjo. Čista voda pa lahko odteče naprej in ne bo poškodovala okolja. Ne rastlin niti žvali ne poškoduje taka prečiščena voda ter ohrani pitno vodo nedotaknjeno, ki ponavadi izvira iz podtalnice.

čistilne naprave

Mehanizem, ki deluje na elektriko, je zanesljiv in učinkovit, lahko zazna gladino vode ter po potrebi vpihava zrak, da se kolonije mikroorganizmov dovolj razmnožijo ter očistijo umazanijo do te mere, da ni nevarna za okolje. Na tak način delujejo naravne čistilne naprave, le da so počasnejše pri delovanju a energetsko bolj učinkovite. Če zmanjka elektrike, potem ta naprava naprej deluje po naravnem principu.

Robustna in preprosta a učinkovita mala čistilna naprava SBR

Male čistilne naprave, ki uporabljajo inovativno tehnologijo SBR, so zelo enostavne in zaradi tega tudi zelo zanesljive, ker je mehanizem robusten. Tehnologija temelji na združevanju najboljših evropskih tehnologij in izkušenj podjetja na tem področju. Ta naprava uporablja aerobno čiščenje. Proces poteka s pomočjo raznih krmilnikov, ki usmerjajo čiščenje, da je res učinkovito ter temeljito. Njena prednost je, da je narejena tako, da se jo da servisirati brez, da bi bilo treba prazniti prekate.

Te čistilne naprave imajo dva prekata. Čiščenje poteka v štirih fazah. Najprej umazana voda priteče v prvi prekat, kjer se razgrajuje in po potrebi vpihuje zrak, odvisno je od višine gladine vode v prekatu. Aktivni mulj se nato useda na dno posode in čista voda odteče v drugi prekat. Tam se še nabirajo usedline in se lahko pretočijo v prvi prekat na dodatno čiščenje. Ko je nivo čiste vode visok, se vodo izčrpa ven iz posode.

Postopek se ponavlja glede na to, na koliko časa je nastavljen časovnik oziroma tudi, če je gladina vode visoka in je več odpadne vode, kot običajno v določenem času.

vrhunske-cistilne-naprave

Biološka naravna čistilna naprava

Biološke čistilne naprave delujejo brez elektrike in simulirajo naraven potek čiščenja v naravi. Pri svojem delu uporabljajo biofilter, to je sitem, kot v naravi, ki filtrira vodo preko biomase. Te naprave so super za objekte brez elektrike ali za take objekte, kjer so prebivalci v njem občasno, kot so vikendi in avtokampi.

Ta naprava deluje brez kakršnih koli kemikalij in dodatnih bakterijskih pripravkov. Dejansko se bakterijske kolonije in mikroorganizmi razvijejo sami glede na vsebino posode. Tako posnema čiščenje, ki se dejansko dogaja v naravi. Prednosti te naprave sta izjemno nizek strošek vzdrževanja ter nični stroški obratovanja. Vseeno pa zagotovi visoko stopnjo čiščenja odpadnih voda.

Biološke čistilne naprave delujejo tako, da čistijo vodo v dveh fazah. Najprej se voda razgrajuje in čisti v prvem prekatu, kjer se mulj useda na dno posode. Tam se izločijo tudi maščobe, olja in trdne organske snovi. Naslednja faza je druga posoda, kamor se voda prelije skozi primarni filter. V tej posodi je dosti bakterij in mikroorganizmov, ki pomagajo pri razgradnji, ta pa pronica skozi biofilter, ki ima več plasti in tako čisti odpadno vodo. Ključne pa so bakterije, ki so v filtru in razgradijo vso umazanijo do čistega. Nato pa lahko čista voda odteče naprej v naravo, ki vam bo hvaležna za to, da ostane čista in nedotaknjena še za naslednje rodove.