Sunday, 19 May 2024

Krčne žile: Pot do zdravih nog

Krčne žile

Krčne žile so nadloga, ki privede do neudobja in bolečih nog. S tem neljubim stanjem se sooča ogromno ljudi. Prav tako pa ogromno ljudi krčnim žilam ne posveča takojšnje pozornosti, čeprav je to zelo pomembno. Če se želite seznaniti s tem kako krčne žile prepoznati, kako jih ločiti od drugih bolezni in kako jih zdraviti, lahko najdete na spletni strani Avogel.si.

Krčne žile

Kaj so krčne žile?

Krčne žile se najraje pojavijo na nogah, kot razširjene površinske vene. Ravno s tem razlogom, ker vene postanejo preširoke, ne morejo več učinkovito prenašati krvi do srca. Če se sprašujete zakaj so jih poimenovali ravno krčne žile, je odgovor preprost. Oseba, ki se s tovrstno težavo sooča občuti krče v nogah.

Poleg te nelagodne bolečine in teže v nogah, povzročajo krčne žile mnogim tudi lepotni problem. Številni, predvsem ženske, to težavo skrivajo z dolgimi hlačami ali krili. Zavedati pa se moramo, da to ni estetska težava ampak zdravstveni problem.

Vzroki in dejavniki tveganja

Oslabelost sten ven, je glavni vzrok za nastanek krčnih žil. To lahko izhaja iz različnih dejavnikov, lahko gre za genetiko, prekomerno telesno težo ali pa celo dolgotrajno sedenje ali stanje, kar pa je v današnjih službah skoraj neizogibno. Torej gre predvsem za pomanjkanje telesne aktivnosti.

Hormonske spremembe med nosečnostjo ali ob jemanju kontracepcijskih tablet in staranje lahko prav tako vplivajo, saj se elastičnost žil v naštetih primerih zmanjšuje.

Krčne žile

Kako obvladovati krčne žile?

  • Telesna aktivnost: ena najpomembnejših stvari s katero lahko preprečimo krčne žile je vadba. Ravno tako kot telesna aktivnost pomaga pri marsikateri bolezni, tudi krčne žile niso izjema. Vadba, ne samo izboljšuje samo cirkulacijo krvi, ampak seveda tudi okrepi mišice, kar zmanjšuje možnost nastajanja krčnih žil. Zato se nikar ne izogibajte dnevnim sprehodom, plavanju ali pa celo kolesarjenju. To so dejavnosti, ki spodbujajo krvni obtok, s tem pa ne obremenjujejo preveč nog.
  • Pravilna prehrana: seveda telesna aktivnost ne pomaga toliko, če zdrave prehrane ni na našem jedilniku. Pravilna prehrana, katera seveda vsebuje vlaknine, antioksidante, sadje, zelenjavo, pomaga pri krepitvi sten ven in s tem preprečujejo nastanek krčnih žil. Bistvo je, da se je potrebno izogibati prekomernemu uživanju sladkorja, soli in maščob.
  • Izogibanje dolgotrajnemu stajanju ali sedenju: Redno premikanje in dvigovanje nog lahko pomagata izboljšati krvni obtok ter preprečiti nastanek krčnih žil. Med delom, ki zahteva dolgotrajno sedenje ali stoječi položaj, si vzemimo krajše odmore za premikanje in raztezanje.
  • Uporaba kompresijskih nogavic: Te nogavice so učinkovit pripomoček, ki pomaga pri zdravljenju krčnih žil. Pravilna kompresija zmanjšuje otekanje ter nelagodje v nogah in pomaga pri podpori ven. Pomembno je, da se pred izbiro nogavic posvetujemo z zdravnikom, saj nam bo le ta zna svetovati pri izbiri pravilne stopnje kompresije in velikosti, glede na to kaj potrebujete.
  • Posvetovanje z zdravnikom: zdravniško pomoč je nujno poiskati pri hudih ali napredujočih krčnih žilah. Zdravnik vam bo predlagal različne terapevtske možnosti za obvladovanje teh težav.

Pomembno je torej, da krčnim žilam takoj podamo pozornost in ne pustimo, da se situacija iz dneva v dan samo slabša. Čisto za vsakega od nas je telesna aktivnost koristna in nobenega razloga ni, da bi se jo izogibali. Pomembno je, da se držimo navodil in preventivnih ukrepov in po potrebi poiščemo zdravniško pomoč. Z vsem zgoraj zapisanim lahko poskrbimo, da bodo naše noge zdrave in privlačne skozi celo življenje.