Tuesday, 16 Apr 2024

Magnezij in omega 3 pridobivajo iz naravnih virov

Najbolj pogost mineral v telesu, ki je del vsake celice in opravlja različne funkcije, ki pomembno prispevajo k zdravju, a ga žal pogosto ne zaužijemo dovolj. Zato lahko na varen način uživamo naravni magnezij, ki ga pridobivajo iz rastlinskih virov. V primerjavi s sintetičnimi dopolnili, se mnogo bolje absorbira in razgradi v telesu.

Poleg minerala, ki je opremljen z ekološkim certifikatom in pridobljen na naraven način, v podjetju Malinca nudijo tudi naravne omega 3 kapsule, ki predstavljajo odlično alternativo dopolnilom iz ribjih virov oziroma ribjega olja. Te so pridobljene iz najčistejšega vira, kot so mikroalge, ki vsebujejo veliko esencialnih maščobnih kislin, kot sta EPK in DHK kislini.

Magnezij zmanjšuje utrujenost in vpliva na delovanje mišic

Številni ljudje imajo potrebo po vnosu minerala. To so predvsem športniki, vegetarijanci, vegani, nosečnice in vsi, ki so pod stresom. Sicer pa velja, da se večina ljudi bori s pomanjkanjem minerala, kar se kmalu začne odražati s povečano utrujenostjo, ki ne mine s počitkom, nehotenimi in bolečimi krči v mišicah, migrenami in drugimi znaki.

Dodajanje snovi v telo ima lahko številne pozitivne učinke, pri čemer Evropska agencija za varnost hrane navaja, da ima magnezij pomembno vlogo pri delovanju mišic in živčnega sistema, pri ohranjanju zdravih zob in kosti ter pri zmanjševanju izčrpanosti in utrujenosti. Mineral hkrati opravlja pomembno funkcijo pri delitvi celic, uravnoteženju elektrolitov, sintezi beljakovin ter pri sproščanju energije pri presnovi.

Omega 3 maščobe za zdravje srca, možganov in vida

V primerjavi z nasičenimi maščobami, so esencialne oziroma nenasičene maščobne kisline nujno potrebne za pravilno delovanje človeškega telesa, še posebej eikozapentanojska EPK in dokozaheksaenojska DHK kislina. Marsikdo pa zaužije preveč slabih maščob in premalo esencialnih maščobnih kislin, kar lahko privede do različnih zapletov, kot je suha koža in oči, težave s sklepi in delovanjem srca, vnetja v telesu in drugo.

EPK in DHK maščobni kislini sta pomembna gradnika celičnih membran, ki sodelujeta tudi pri protivnetnih procesih v telesu, pri čemer so omega 3 maščobe najbolj znane po tem, da pozitivno vplivajo na preprečevanje simptomov v sklopu kardiovaskularnih bolezni. Evropska agencija za varnost hrane tudi navaja, da esencialne maščobe pozitivno vplivajo na delovanje možganov in kognicijo in imajo občutno vlogo pri ohranjanju dobrega vida.

Umetno ustvarjen in naravni magnezij v razlikah

Veliko število prehranskih dopolnil na trgu vsebuje umetno ustvarjene spojine, kot so na primer oksidi in karbonati. Njihova slabost je v tem, da se v telesu slabše absorbirajo oziroma jih telo ne more tako dobro uporabiti kot naravni magnezij, ki se v telesu bolje absorbira zato, ker se veže na druge organske spojine.

Slabost umetno pridobljenih spojin, kot je na primer sulfat oziroma klorid, je v tem, da lahko delujejo precej odvajalno oziroma imajo funkcijo laksativa. To povzroči težave z drisko, kar je še posebej problematično za ljudi, ki imajo bolj občutljivo črevesje. Sicer umetni citrati nudijo nekoliko boljšo absorpcijsko možnost, vendar jih telo še zmerom ne zmore optimalno uporabiti.

Zakaj omega 3 v ribjem olju ni najboljša izbira?

Telo ne more esencialnih maščobnih kislin proizvajati samo po sebi, zato jih moramo vnesti v telo s hrano. Največ EPK in DHK maščobnih kislin vsebujejo ribe in druge morske živali. Če bi želeli zadostiti potrebam, bi morali vsak dan pojesti približno 100 gramov skuše, kar pa marsikomu ne uspe, zato so na voljo omega 3 prehranska dopolnila.

Veliko dodatkov na trgu vsebuje ribje olje, kar pa predstavlja težavo, saj so ribe, iz katerih pridobivajo olje, prišle iz voda, ki so kontaminirana s težkimi kovinami in toksini, na kar vpliva tudi onesnaževanje. Dodatki z ribjim oljem tudi niso primerni za tiste, ki ne uživajo živalskih izdelkov, prav tako pa povzročajo neprijetno spahovanje, zgago in slab zadah.

Najčistejši vir omega 3 maščobnih kislin iz mikroalg

Alge, natančneje mikroalge vrste Schizochytrium, imajo visoko prehransko vrednost, med drugim so tudi varen in bogat vir omega 3 maščobnih kislin, tako kisline EPK kot DHK. Gre za primaren vir maščob, saj tudi ribe morajo zaužiti te kisline, zato da jih potem tudi same vsebujejo. Dobijo pa jih tako, da jedo plankton in alge.

Prednost prehranskih dodatkov, ki vsebujejo rastlinski vir esencialnih maščob iz narave, je v tem, da nudijo vegansko alternativo, ne povzročajo spahovanja po ribah in zgage, ter ne vsebujejo težkih kovin in toksinov, saj alge prihajajo iz kontrolirane pridelave. Izbira vpliva tudi na manjše onesnaženje okolja, saj gre za obnovljive vire.

Naravni magnezij iz izvlečka morske trave

Ker so naravni in organski viri minerala človeku najbolj prijazni in se v primerjavi z umetnimi spojinami zelo dobro absorbirajo v telesu, so se v podjetju Malinca odločili, da bodo razvili ekološki magnezij v prehranskem dopolnilu, ki ga pridobivajo iz morske travne vrste Ulva lactuca. Le-ta namreč potrebuje veliko minerala, zato da lahko opravlja fotosintezo.

Gre za naravni in najčistejši vir minerala, prednost pa je tudi v tem, da morska trava poleg minerala vsebuje tudi druge elemente, kot je železo, vitamin C, beljakovine in vitamin B12. Iz ekološko pridelane morske trave pridobljen mineral se veže na organske spojine v telesu, zato ga telo lahko mnogo lažje uporabi.