Sunday, 19 May 2024

Krovstvo za obnovo stare strehe z izolacijo

Včasih je potreba po novi strehi že s prostim očem kristalno jasna. Včasih pa je razloge težje odkriti, na primer pri poškodbah zaradi neviht, zato lahko traja mesece ali leta, da se poškodbe razkrijejo. Zamenjava stare strehe ali namestitev nove kritine predstavlja pomembno naložbo, pri čemer strokovno krovstvo poskrbi za celoten proces obnove in prekrivanja s strešnimi kritinami.

Če niste povsem prepričani katero strešno kritino izbrati in kateri je najbolj ustrezen način izolacije za vašo stavbo, vam pri tem lahko pomaga podjetje Libela group, ki je specializirano za krovstvo in kleparstvo. Nudijo svetovanje pri izbiri strehe in brezplačen in neobvezujoč ogled ostrešja, da lahko ugotovijo dejansko stanje in predvidijo obseg krovskih del.

 

Kdaj je potrebno zamenjati staro streho?

Pred odločitvijo o zamenjavi strehe, podjetje za krovstvo najprej opravi strokoven pregled, da se odkrijejo morebitne poškodbe. To je prvi korak pri določanju ali potrebujete zamenjavo strehe ali samo popravila le te. Sicer pa na nujnost obnove kažejo nekateri dejavniki, kot so manjkajoče in poškodovane skodle ter strešne kritine, ki so na robovih zvite.

Streho je v veliko primerih tudi potrebno zamenjati, če se je na večjem delu zunanje površine razrasel mah ali gosta plesen, če skozi streho prihaja do številnih puščanj ali pa če stara streha ne nudi dovolj izolacije, kar vpliva na velike toplotne izgube in še večje stroške ogrevanja.

Kako potekajo krovska dela na objektu?   

 

Če boste prekrili novo streho na obstoječo konstrukcijo, je nemogoče pravilno namestiti nov sistem, ne da bi popolnoma odstranili starega. Nekateri krovci nameščajo nove izdelke na stare, kar pa je zanesljiv znak, da vaša streha ne bo dolgo zdržala. Zato je v prvem delu pomembno, da krovstvo odstrani vse stare skodle s stare konstrukcije. Temu pa sledijo naslednja krovska dela:

 

  • Namestitev roba za kapljanje vode, da le-ta ne teče po fasadnih deskah
  • Lepljenje ravne podloge na streho, kar preprečuje puščanje vetra in mraza v notranjost objekta
  • Pritrjevanje in pokrivanje posebne podloge, ki pomaga odstraniti vodo, ki pride v stik s skodlo in poveča požarno sposobnost strehe
  • Nameščanje sloja za vodotesnost strešnih kritin
  • Nameščanje skodel v prekrivajočem se vzorcu in kasneje strešnih kritin
  • Izvedba hidroizolacije, da se zatesni in zapre površina okrog dimnikov, oken in ostalih konstrukcij, ki se dotikajo strehe

 

Izbira kakovostnih materialov za prekrivanje strehe

 

Tudi če najamete najboljšo ekipo krovcev, izbor cenovno nekvalitetnih strešnih materialov ne bo v veliko pomoč, saj nekakovostni materiali ne bodo zaščitili vaše strehe pred zunanjimi vplivi, kot je močan veter in dež, nevihte in velika količina snega. Zato se je pomembno prepričati ali materiali nudijo zaščito pred močnim vetrom in UV žarki in so odporni tudi na ogenj.

Najbolj optimalna možnost je, da najamete izvajalce za krovstvo, ki redno sodelujejo s proizvajalci strešnih kritin in drugih materialov, saj vam tako lahko ponudijo ugodne plačilne pogoje pri nabavi. Iz tega vidika ni smiselno, da materiale nabavite sami. Poleg tega pa krovci uporabljene materiale že poznajo in znajo z njimi rokovati.

Od česa je odvisna izbira strešne kritine?

 

V vsakem primeru imate možnost, da se odločite za vrsto strešne kritine, ki najbolj ustreza vašemu okusu, vendar je na drugi strani potrebno upoštevati tudi to, da je izbira najbolj ustrezne strešne kritine odvisna od zunanjih vremenskih dejavnikov, kot je veter in sneg, ter nagiba strehe.

Izbirate lahko med različnimi vrstami strešnih kritin, kot je opečna kritina oziroma iz gline žgani strešniki, kamnita ali betonska kritina ter pločevinasta strešna kritina. Slednja je priljubljena tudi zato, ker je cenovno dostopna, krovstvo pa ima manj dela pri izdelavi samega ostrešja, zato se znižajo tudi stroški opravljene storitve.

 

Izolacija strehe znižuje stroške za ogrevanje

Izolacija strehe zajema nekaj osnovnih del, kot je pritrditev lesenih plošč na špirovce, rezanje in montaža plastične prevleke, ter namestitev izolacije s pomočjo vpihane izolacije ali s pomočjo izolacije v roli. Podjetja za krovstvo tako poskrbijo za celoten postopek izolacije ostrešja.

Poleg ustrezne izolacije fasade je tudi izolacija strehe izjemno pomembna, za preprečitev uhajanja toplega zraka, ki je lažji od hladnega zraka, zato se z večjo hitrostjo dviguje proti strehi in iz nje uhaja ven. S tem se ustvarijo velike toplotne izgube, zato boste z obnovo strehe in dobro izolacijo imeli nižje stroške za ogrevanje, v notranjosti prostorov pa bo bolj toplo kot prej.

 

                           Kaj vse vpliva na ceno za krovska dela?

 

Ceno za uporabljene materiale in strešne kritine je dokaj enostavno oceniti, medtem ko cena za krovska dela zajema več različnih postavk, kot je na primer izdelava ostrešja in različne vrste izolacije, ter začetno odstranjevanje strešne kritine in odvoz stare kritine po dokončanju del. Pomembno je izbrati najbolj optimalno rešitev za vaše potrebe in finančne zmožnosti.

Najbolje je, da pridobite natančno končno ceno že na samem začetku, zato da boste lažje planirali načrtovana sredstva za investicijo. Pri tem v podjetju Libela Group v informativni izračun vključijo vse elemente, ki jih določijo pri prvotnih meritvah, zato krovstvo ne zajema skritih stroškov, saj so vsi finančni izdatki opredeljeni že v naprej.