Tuesday, 16 Apr 2024

Multipla skleroza je bolezen, ki počasi napreduje

multipla skleroza

Multipla skleroza je avtoimuna bolezen centralnega živčnega sistema – možganov, hrbtenjače in vidnega živca. Imunski sistem začne napadati lastne celice. Pogosto je v začetni fazi napačno postavljena diagnoza, saj so znaki lahko zelo različni. Pogoste so motnje vida, vnetje vidnega živca je pri mnogih obolelih začetni znak te bolezni. Vid postane zamegljen, lahko pride do izgube občutka za barve, oko postane boleče on vsakem premiku. Motorični znaki so tudi zelo pogost simptom, značilna je prizadetost oziroma zakrčenost spodnjih okončin, ščemenje dela telesa, občutek težkih nog. Prisotna je utrujenost, težave z ravotežjem, vrtoglavico, pojavi pa se lahko tudi nerazločen govor. Multipla skleroza je bolezen, pri kateri se poškoduje mielin. Mielin je snov, iz katere je zgrajena možganska ovojnica ter ovojnica v hrbtenjači in zaradi poškodb, ki nastanejo se živčni impulzi ne prenašajo normalo po živčnem sistemu.

Multipla-skleroza

Nastanejo luknjice, ki se sčasoma spremenijo v brazgotine. Pri obolenju so značilne remisije bolezni, kar pomeni, da simptomi niso konstantni, prihaja do obdobij izboljšav, stanje pa se po navadi poslabša, če je bolnik zelo utrujen, ima vročino ali je pod hujšim stresom. Pri napredovani bolezni  pogosto nastopi depresija ter boleče krčenje mišic. Ker so poškodovani periferni živci lahko pride tudi do motenj erekcije in urinske inkontinence. Multipla skleroza pogosto povzroči delno paralizo, veliko bolnikov potrebuje invalidski voziček. Potek bolezni je lahko zelo različen, pri nekaterih bolnikih se stanje zelo hitro slabša in zelo hitro so lahko na invalidskem vozičku. Nekateri posamezniki pa lahko živijo leta brez nekih večjih poslabšanj, večina bolnikov pa ima tako imenovane zagone bolezni, kar pomeni, da se ponavljajo obdobja brez simptomov, katerim sledijo obdobja poslabšanja obstoječih težav in pojavom novih. Ti zagoni pa povzročijo sekundarno obliko bolezni in večina bolnikov je po vsakem novem zagonu v slabšem stanju, obdobja med samimi zagoni pa so vse krajša. Primarna multipla skleroza pa je oblika, pri kateri se  simptomi postopoma poslabšujejo, brez vmesnega izboljšanja.

 

Približno 15% bolnikov lahko uvrstimo med tiste, ki imajo benigen ali ugoden potek bolezni, pri njih bolezen ne napreduje daljše obdobje, tudi 15 let in več.  Pogosteje zbolijo ženske, kot moški in sicer med 20. in 40. letom, po 45. letu starosti zboli le med 5 in 10% bolnikov. Vzrok za nastanek bolezni ni znan, znano pa je, da se z geografsko oddaljenostjo od ekvatorja število obolelih povečuje, saj v tropskem pasu bolnikov ni. Diagnostiko postavi nevrolog, sama diagnoza je klinična, do sedaj ne poznamo testa, s katerim bi dokazali, da je multipla skleroza tista, ki je povzročila začetne znake bolezni, zato je v začetni fazi težko prepoznavna. Diagnoza se po navadi postavi, če je bolnik utrpel dva zagona bolezni, pojavijo pa se tudi znaki prizadetosti, ki so značilni za multiplo sklerozo. Zanesljivost diagnoze pridobimo s preiskavo magnetno resonanco glave in hrbtenjače in preiskavo možganske tekočine. Za zdaj velja bolezen za neozdravljivo, s klasično medicino lahko le lajšamo posledice, oziroma simptome.

Multipla-skleroza-2

Zdravljenje je usmerjeno na zmanjšanje aktivnosti bolezni ter upočasniti napredovanje invalidnosti. Bolnikom se na ta način podaljšuje kvaliteta življenja, multipla skleroza je bolezen, ki  je zelo nepredvidljiva. Pri nekaterih bolnikih je uspešno imunomodulatorno zdravljenje, pri katerem si sami dajejo injekcije v mišično maso in podkožje. V zadnjih letih je medicina napredovala in na tržišču so tudi že tabletke, ki imajo enak učinek pri zdravljenju. V primeru, da je bolezen zelo napredovana in aktivna pa se priporoča zdravljenje z biološkimi zdravili. Zdravljenje je individualno, kajti le z individualnim pristopom je mogoče doseči optimalen rezultat in s tem zmanjšati neželene učinke ter učinkovito nadzorovati aktivnost bolezni. Žal pa še vedno ne zdravila za tiste obolele, ki se spopadajo s progresivno obliko bolezni. Multipla skleroza je bolezen, ki vsekakor spremeni kvaliteto življenja, klasična medicina lahko le zdravi simptome, zato je vsekakor vredno razmisliti tudi o alternativnih oblikah zdravljenja. Obstaja kar nekaj literature na tem področju in tudi redkih posameznikov, ki so se uspeli pozdraviti in njihovo ozdravitev lahko potrdijo tudi z medicinsko diagnostiko. Vsekakor je potrebno spremeniti način življenja, se znebiti starih vzorcev in prepričanj. Bolniku lahko izredno pomaga nekdo, ki se je spopadel z enako težavo in jo premagal. Presno prehranjevanje ter očiščenje telesa je prvi korak, iz telesa je potrebno izločiti vse težke kovine. Vsekakor je multipla skleroza bolezen, ki zahteva  globinsko obravnavo, informacije pa so na tem področju v zadnjem času vzpodbudne.