Tuesday, 25 Jun 2024

Kaj mora vsebovati učinkovita prošnja za delo

prošnja za delo

Delodajalci v današnjem času prejmejo veliko število prijav za razpisano delovno mesto, zato je ključnega pomena kako je napisana prošnja za delo. Poleg življenjepisa, v katerem je potrebno zelo dobro poudariti svoja znanja, izkušnje ter posebne kvalitete, ki jih imate, se potrudite pri spremnem pismu, kajti z njim lahko izstopite iz množice prošenj ali pa se izgubite v njih.

ucinkovita-prosnja-za-delo

V spremnem pismu ne pišite podatkov iz življenjepisa, napisano naj bo kot poudarek življenjepisa, z njim naredite vtis na, v njem si pridobite zanimanje delodajalca, da vas bo želel spoznati, poudarite svojo osebnost, skratka dodajte dodano vrednost. Spremno pismo lahko napišete v samem e-sporočilu, lahko pa je vaša prošnja za delo opremljena s priponko spremnega pisma. Noben način ni napačen, čeprav so nekateri mnenja, da je priponka bolj profesionalna, dejansko pa je v samem e-sporočilu večja možnost, da bo delodajalec pismo tudi prebral, oziroma tudi lažje izstopite iz množice prijav. Pazite na dolžino, ne sme biti predolgo, največ ena stran, še boljše malo več kot pol strani. Poskrbite, da boste navdušili delodajalca, oziroma, da ga bo zanimalo več informacij o vas, da vas bo tudi poklical na razgovor. Vaš spremni nagovor prilagodite opisu delovnega mesta, na katerega se prijavljate. Zberite informacije o podjetju, prošnja za delo naj vsebuje vrednote, ki jih zagovarja podjetje.

Informacije so danes dostopne na internetu, raziščite njihove socialne medije, na kakšen način komunicirajo v javnosti, kaj so njihove prednosti na tržišču….Če je v oglasu navedena oseba, ki sprejema prijave, naslovite spremno pismo na njo, napišite, kje ste dobili informacijo o razpisanem delovnem mestu, predstavite zakaj ste prava oseba za delovno mesto, izrazite svoje navdušenje nad delom, ki ga nudijo. Predstavite se kot strokovnjak, ki ga potrebujejo, da dosežejo še večji uspeh, poudarite svoje sposobnosti in lastnosti, ki se ujemajo z njihovimi nazori. Prošnja za delo, oziroma spremno pismo naj vsebuje vaše dosedanje uspehe, napišete lahko tudi s katerimi težavami ste se srečevali in kako ste jih rešili, navedite svoje največje dosežke in priložite dokazila o napisanem.  Na koncu napišite, katere priloge vsebuje vaša prijava (zaključna spričevala, življenjepis, priporočila…).  Zavedajte se, da je spremno pismo izrednega pomena, da je v bistvu vaš prvi stik z delodajalcem,  da lahko v njem resnično poudarite svoja znanja in izkušnje in dodate osebno noto, ki pa mora biti skladna s podjetjem. Pozanimajte se o podjetju, o njegovi zgodovini, uspehih, prednostih pred konkurenco, preučite tudi njihove morebitne pomanjkljivosti.

ucinkovita-prosnja-za-delo-2

Prošnja za delo naj vsebuje tudi kvaliteten zaključek, napišite, da se veselite njihovega povabila na osebni razgovor ter navedite tudi vaš kontakt, na katerem ste dosegljivi.  Tudi v samem naslovu prijave napišite, za katero delovno mesto se prijavljate, naziv naj bo enak kot v zaposlitvenem oglasu. Prošnjo lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti, po navadi je to že navedeno v oglasu in vsekakor to upoštevajte. V dandanašnjem času večina delodajalcev sprejema prijave preko elektronske  pošte in vsekakor se držite načina, ki je naveden, ne poskušajte izstopati na ta način ! Predno pošljete prošnjo poglejte tudi njen vizualni izgled, dolžino ter še enkrat preverite dokazila, ki jih prilagate. Prošnja za delo naj ima 3 do 4 odstavke, ki so vsebinsko lepo ločeni, tako, da delodajalec lahko takoj najde tisto, kar ga zanima,  dolžina naj bo največ ena stran, vse kar je več postane nezanimivo za branje, skratka jasnost in ločena struktura informacij je tisto, kar je bistvo, da postanete zanimivi.

Upoštevajte splošna pravila, ki veljajo na tem področju, levo zgoraj napišite svoj naslov s kontaktnimi podatki, pod vašimi pa še podatki podjetja. Če boste upoštevali formalna pravila, zbrali informacije o podjetju iz različnih virov, morda pridobili tudi kakšno informacijo od prijateljev in znancev  in predstavili sebe kot strokovnjaka, ki ga nujno potrebujejo bo vaša prošnja za delo zagotovo opažena. Če pošiljate prošnjo za delo v podjetje, ki nima razpisa, se morate še toliko bolj potruditi in prepričati direktorja, oziroma vodjo, da vas nujno potrebujejo. Pridobite informacije o oddelkih, ki jih imajo v podjetju, o delovnih mestih in se prijavite za točno določeno delovno mesto, opišite vaše izkušnje in kvalitete in napišite, kaj bo podjetje pridobilo z vami, kako boste izboljšali uspešnost, kaj je tisto, kar nujno potrebujejo in na kašen način boste vi k temu pripomogli. Vaša prošnja za delo je vaš prvi stik z delodajalcem in potrudite se, da naredite unikaten vtis.