Sunday, 19 May 2024

Najem stanovanja ima tako prednosti, kot slabosti

najem stanovanja

Skoraj vsakdo se vsaj enkrat v življenju sooča z mislijo o selitvi, oziroma se odloča za najem stanovanja ali nakup nepremičnine. Vedno je potrebno pretehtati možnosti, ki so na voljo, posebno ob tako veliki prelomnici. Tako nakup, kot tudi najem imata svoje prednosti in slabosti, odločitev pa je seveda odvisna tudi od zmožnosti in želje posameznika.

Za vse tiste, ki niso redno zaposleni, ki delajo preko različnih pogodb ali so samostojni podjetniki je najem velikokrat edina možnost, saj imajo banke svoje zahteve, ki morajo biti izpolnjene ob najemu kredita. Če nimate bogatih staršev ali sorodnikov, ki bi vam priskočili na pomoč je najem stanovanja rešitev, kako zaživeti samostojno. Velikokrat prevlada prepričanje, da je plačevanje najemnine metanje denarja proč, vendar ni ravno tako, saj ima veliko prednosti, ki so po navadi spregledane. Ena od prednosti je zagotovo to, da ni potrebno skrbeti za vzdrževanje nepremičnine, saj je za to odgovoren lastnik. Za vse večje investicije seveda poskrbi najemodajalec, zato vam ni potrebno biti v skrbeh, če se pokvari kakšna napeljava, če je potrebna zamenjava strehe, fasade, kurilnih aparatov in drugih inštalacij.

Najem-stanovanja-ima-tako-prednosti-kot-slabosti

Če najamete opremljeno stanovanje pa je najemodajalec tisti, ki bo kupil nov pralni stroj, hladilnik ali drug aparat v primeru okvare ali pa plačal popravilo obstoječega, zato nepredvidenih stroškov vsekakor ne bo, če se odločite za najem stanovanja. Prav tako je velika prednost, da lahko poiščete lokacijo, kjer želite bivati glede na vaše želje in potrebe. Če želite živeti v središču večjega mesta zaradi službe, infrastrukture in se vam potem pojavi priložnost nove zaposlitve ali si ustvarite družino in želite zamenjati bivališče za mirnejšo lokacijo lahko preprosto prekinite najemno pogodbo. To pa je pri lastništvu dosti bolj komplicirano, saj ni vedno ugoden čas za nakup oziroma prodajo nepremičnine,  morda tudi ni na voljo lokacije, ki jo želite ali pa so cene tako različne, da zamenjava ni možna. Najem stanovanja pa je dosti enostavnejši in hitrejši postopek, ki ga lahko hitro uredite brez dodatnih stresov. Veliko nepremičnin se oddaja opremljenih, kar je za najemnika najboljša rešitev, saj ne pomeni nobenih dodatnih stroškov, selitev je možna takoj. Po navadi najemodajalci zahtevajo predplačilo v znesku najemnine za tri mesece, ki pa se vrne ob prekinitvi najema, če so stvari v stanovanju nepoškodovane, zato morate seveda paziti na pohištvo, zagotovo pa je splošna obraba opreme pričakovana, zato v najemno pogodbo dodajte stavek o poškodovanju opreme, ne obrabi. Po navadi se določi tudi odpovedni rok, ki velja za obe strani, tako najemodajalca kot tudi najemnika. Torej najem stanovanja je zagotovo hitra in enostavna rešitev stanovanjskega problema, ob podpisu pogodbe pa določite tudi stroške in način obračunavanja stroškov, na primer ali se električna energija obračunava po nekem pavšalu ali imate števec po katerem plačujete dejansko porabo.

Najem-stanovanja-ima-tako-prednosti-kot-slabosti-2

Prednost najema je tudi v tem, da so mesečni stroški točni in predvideni, ne glede na to, ali vrednost nepremičnine pada ali raste, ne glede na obrestne mere…. In seveda prilagodljivost glede na nove življenjske okoliščine, kot so zamenjava službe, rojstvo otroka, študij ali karkoli drugega, kar vas spodbuja k zamenjavi lokacije bivanja. Najem stanovanja je v tujini precej bolj razširjen način bivanja, kot pri nas, vendar se v zadnjem času tudi v Sloveniji odstotek povečuje. Vsekakor pa se posvetujte s strokovnjakom pred podpisom najemne pogodbe, saj predvsem pri prvem najemu ne morete vedeti, kje se lahko skrivajo pasti. Tako za najemodajalca kot najemnika pa je izrednega pomena, da se v pogodbi zapišejo vse pomembne iztočnice, ki bodo omogočile najhitrejše rešitve v primeru težav. Tudi cene najemnin so seveda odvisne predvsem od lokacije, ki je kar ključnega pomena, pa tudi od velikosti ter opreme stanovanja. Najem stanovanja v Ljubljani vas bo zagotovo stal veliko več, kot na primer v Celju ali Novem Mestu, v manjših krajih pa so cene še nižje. Na vseh lokacijah tudi ni veliko ponudbe, zato si morate vzeti čas in spremljati nekaj časa področje, ki vas zanima ali pa se oglasiti na nepremičninski agenciji, ki vam bo glede na izkušnje lahko svetovala, kaj je najbolj optimalno za vas. Tudi pri podpisu pogodbe ste lahko pomirjeni, saj vam bodo dali strokovni nasvet iz prve roke. Slabost pri najemu je predvsem v tem, da nepremičnina ni v vaši lasti in morate za vse posege dobiti odobritev lastnika in to, da lahko lastnik nepremičnino proda, vi pa se morate izseliti, vendar že v najemni pogodbi določite odpovedni rok, ki pa se ga morata držati obe strani. Najem stanovanja ali nakup nepremičnine je zagotovo vprašanje, ki je vredno razmisleka in raziskave ponudbe, prednosti in slabosti, zato si vzemite čas, da pretehtate vse možnosti in se odločite glede na vaše zmožnosti in želje, zagotovo pa imate veliko več svobode pri najemu. Pri nakupu je potrebna še veliko večja previdnost, zavarovanja, oprema in vsi stroški so vaši. Zakaj si torej ne bi privoščili stanovanja na lokaciji, kjer si želite in tudi če se nagibate k nakupu, se morda kasneje lahko pojavi možnost prav za vas.