Tuesday, 25 Jun 2024

Odškodnina za padec na ledu

odškodnina za padec na ledu

odškodnina za padec na ledu

V zimskem času, ko zapade sneg in temperature padejo pod ničlo, se močno povečajo poškodbe zaradi padca na ledu. O tem vsako leto znova poročajo tudi mediji na podlagi poročila urgentnih služb po vsej Sloveniji.

Padci na ledu žal mnogokrat niso nedolžni ter lahko povzročijo resne poškodbe in zaplete, ki zahtevajo dolgotrajno ter zahtevno zdravljenje predvsem pri starejši populaciji.

Veliko ljudi ne ve, da so v večini primerov tovrstnih padcev in poškodb upravičeni do odškodnine za padec na ledu.

Zaradi večje informiranosti vam bomo v nadaljevanju članka podali nujne in koristne informacije ter napotke o tem, v kakšnem primeru vam pripada odškodnina za padec na ledu ter kako postopati po padcu.

Kako ukrepati po padcu na ledu?

Če je le mogoče, vam svetujemo, da takoj po padcu zavarujete kraj nezgode in ga kasneje tudi podrobno opišete. V primeru, da je poleg ali v bližini mimoidoči oziroma priča, jo prosite, da počaka z vami. Če sami ne morete fotografirati dogodka in okoliščin ter vira povzročitelja nezgode, naj namesto vas to stori priča.

Naslednji zaželen korak je, da pokličete policijo, ki bo naredila zapisnik in posnela fotografije. Tovrsten zapisnik lahko odigra ključno vlogo pri uveljavljanju odškodnine za padec na ledu.

Ko zaključite s formalnostmi, morate obiskati urgentno službo, če obstaja možnost ter gre za lažje poškodbe, pa osebnega zdravnika.

V katerih okoliščinah ste upravičeni do odškodnine za padec na ledu?

Tako kot pri ostalih vrstah odškodnin mora tudi v tem primeru obstajati pravna podlaga za črpanje odškodnine, torej sklenjeno zavarovanje za primer odgovornosti, ki ga imajo po večini urejene vse javne površine ter tudi nekateri zasebniki oziroma zasebne površine. Dejstvo je, da imajo zavarovanje za primer odgovornosti praviloma urejena vsa podjetja, ki vzdržujejo pohodne površine.

Tovrstnega poizvedovanja vam ni treba opraviti na lastno pest, temveč v vašem imenu to opravi odvetnik oziroma odškodninsko podjetje, ki vam pomaga do odškodnine.

 

 

Kje se najpogosteje zgodijo padci na ledu?

Zagotovo so to v prvi vrsti pločniki, parkirišča, sprehajalne poti, nakupovalna središča, trgi, parki in drugo.

Kakšne so najpogostejše poškodbe, ki se zgodijo pri padcu na ledu?

Najpogostejše poškodbe, ki so povod in razlog za odškodnino za padec na ledu, so naslednje: hudi udarci in podplutbe po telesu, zvin ali zlom gležnja ali zapestja, zlom koželjnice, izpah ramena, poškodba kolena, udarec v glavo in drugo.

Praksa je pokazala, da je kar nekaj tovrstnih poškodb izjemno neugodnih in bolečih, njihovo zdravljenje pa lahko traja daljše obdobje in v nekaterih primerih pusti tudi trajne posledice.

Odškodnina za padec na ledu in lastna krivda

Po naših izkušnjah je praksa zavarovalnic, da v nekaterih primerih padec in posledično poškodbe pripišejo oškodovancu. Zato naj tukaj ponovno poudarimo, kako pomembno je, da imamo priče, zavarujemo okoliščine nesreče in pokličemo policijo.

A tudi če zavarovalnica oceni oziroma dokaže, da gre za lastno nepazljivost in soudeležbo pri nesreči, se v večini primerov odškodnina kljub temu izplača, vendar se upošteva lastna soodgovornost in posledično manjša odškodnina. Zavarovalnica (oziroma v primeru tožbe sodišče) določi odstotek lastne odgovornosti. Ta je lahko 20 %, 40 % ipd. in je odvisen od posameznega primera.

Odškodnina za padec na letu in pomoč strokovne osebe

Vsak primer je edinstven in zahteva ločeno, posebno ter individualno obravnavo in pristop. S pomočjo pravne osebe oziroma odvetnika vam bo bistveno lažje uspešno rešiti celoten proces, saj vas opozorimo na tiste ključne zadeve, vas pravilno usmerimo ter istočasno poskrbimo za pridobitev vse potrebne dokumentacije. Poleg tega tudi ustrezno pripravimo odškodninski zahtevek ter tako poskrbimo, da bo vaši pravici zadoščeno z ustrezno odškodnino za padec na ledu.