Sunday, 19 May 2024

Ograje za varnost in lepoto vsakega doma

ograje

Eden izmed nepogrešljivih delov stanovanjskih objektov, je ograja. Če vas zanima, kje lahko opravite nakup svoje ograje za notranjo ali zunanjo uporabo, se odpravite na priloženo povezavo in si oglejte ponudbo. Poznamo namreč več izvedb ograj, saj so te zunanje ali notranje, narejene pa so lahko iz različnih materialov. V splošnem je ograja postavljena za varovanje stopnišč ali balkonov, med slednje pa lahko umestimo tudi nekoliko poseben francoski stil ograj. Najpogosteje se za izdelavo ograj uporabljajo materiali, kot so železo, aluminij in inox. Ker je izbira precej široka, je včasih težko izbrati najboljšo ograjo za svoj dom, zato se je dobro pred tem seznaniti z različnimi možnostmi.

ograje

Poznamo več vrst ograj

Ne glede na to, za kakšno ograjo se odločite, je najpomembneje, da ta opravlja svojo funkcijo in je varna. Kadar je ta pogoj izpolnjen, pa se odpre široka paleta različnih oblik, dizajnov, barv, materialov in okrasnih elementov, med katerimi lahko izbirate. Ograje lahko razdelimo v dve skupini, torej v notranje in zunanje, prav tako pa jih lahko ločimo še na balkonske, vrtne in stopniščne ograje. Pomembno vlogo pri izdelavi ograj imajo tudi materiali, kjer gre najpogosteje za železo, aluminij in inox. Pogosto pa so vključeni tudi drugi materiali, kot so steklo, les in plastična polnila, ki opravljajo predvsem estetsko funkcijo. Ker je izbira široka, so lahko vse vrste ograj izdelane po okusu strank in se posledično ujemajo z vsakim domom.

Balkonske ograje

Pri balkonskih ograjah je potrebno imet v mislih dve najpomembnejši lastnosti, in sicer ograja mora zagotavljati ustrezno varnost in biti odporna na različne zunanje vplive. Ker gre za zunanje ograje, morajo te prenesti mnoge vremenske razmere, da bi imele daljšo življenjsko dobo. Tovrstno odpornost praviloma zagotovijo aluminij, železo in inox, ki se najpogosteje uporabljajo pri izdelavi zunanjih ograj. Za omenjene materiale pa velja tudi to, da ne potrebujejo posebnega vzdrževanja. Pri balkonskih ograjah gre navadno montiranje na zunanje stene objekta s pomočjo bočnih nosilcev, ali pa se montirajo v tla s pomočjo masivnih stebrov. Za večjo obstojnost zunanjih ograj, se le-te protikorozijsko zaščiti (tovrstno zaščito potrebuje kovina) in po želji tudi prašno ali mokro barva.

ograje

Stopniščne ograje

Tudi pri stopniščnih ograjah je zagotavljanje varnosti najpomembnejša funkcija, vendar je ob tem pomemben tudi sam videz. Notranja ograja je pogosto velik in posledično opazen del v prostoru, zato je dobro, da se z estetiko prostora tudi ujema. Ker so domovi različni, se stopniščne ograje izdelujejo po meri, da se popolnoma prilegajo stopnišču, tako funkcionalno kot tudi vizualno. Kljub izdelavi po meri, pa se priporoča, da je stopniščna ograja visoka 105 centimetrov, kar je preverjena in standardna višina. Izjemno pomembno je tudi, da prečke ograje med seboj niso preveč odmaknjene, saj bi to predstavljalo nevarnost za najmlajše, ki bi lahko padli skozi. Glede videza ograj pa v celoti odloča stranka, ki lahko izbere tudi elemente iz lesa ali pleksi stekla. Tovrstni dodatki okrasijo ograjo in lahko zagotovijo, da se skozi ograjo ne vidi.

Ograje iz aluminija

Aluminij je material, za katerega je značilno, da je nerjaven. To pomeni, da mu korozija ne pride do živega, kar je pomembno predvsem za zunanje ograje, ki so izpostavljene različnim vremenskim vplivom. Za aluminij velja tudi to, da je precej lahek, konkretneje je kar trikrat lažji od inox materiala. Ta lastnost je dobrodošla predvsem pri montaži ograj, ki je tako znatno lažja. Še ena dobra plat aluminija je njegova cena, gre namreč za nekoliko nižjo investicijo, ki kljub temu prinaša kakovost. Zaradi svoje mehkobe, pa je aluminij enostavno oblikovati in kasneje tudi montirati, kar še dodatno olajša delo in vpliva na končno ceno izdelka.

ograje

Ograja iz inox materiala

Inox je na prvi pogled precej podoben aluminiju, a se od njega nekoliko razlikuje. V osnovi je inox močnejši in bolj vzdržljiv od aluminija, zaradi česar je tudi težji. Slednje pomeni malce težjo montažo, kot pri ograji iz aluminija. Inox se pogosto uporablja za zunanje ograje, saj je odporen na mnoge vremenske vplive, posledično pa ima tudi daljšo življenjsko dobo. Enako kot aluminij, je inox material odporen na korozijo in tudi ob izpostavljenosti vlagi ne začne rjaveti. Prav tako je inox izjemno odporen na udarce, zaradi česar so zunanje ograje iz inoxa zaščitene pred vetrom, dežjem, soljo, nihanjem temperatur in tudi točo.

Kovane ograje

Od obeh materialov se razlikuje kovani material, ki je znan po svojem rustikalnem videzu in dolgi življenjski dobi. Zunanja in notranja ograja se lahko izdela iz ročno kovanega materiala ali pa industrijsko obdelanega, kjer je slednji občutno cenejši. Ročno kovana ograja se sestavi z različnimi spojkami, objemkami in kovicami. Industrijsko kovana ograja pa pomeni sestavljanje posamičnih kupljenih industrijskih elementov s pomočjo varjenja, brušenja in okraševanja. Za oba primera velja, da je končni izdelek izjemno odporen in ga je mogoče prilagoditi željam naročnikov. Popularnost kovinskih ograj je deloma tako visoka tudi zaradi njihovega videza, ki je privlačen in rustikalen. Za dodatno popestritev pa je mogoče kovani material kombinirati tudi z drugimi materiali. Kovana izdelek je pogosto okrašen z lesom, vendar je ta izvedba primerna le za notranje kovane ograje.