Tuesday, 16 Apr 2024

Plezalna oprema za varnost v gorah

plezalna oprema

Slovenci smo znani, kot športni narod, saj se nas vedno več ukvarja z različnimi športi. Šport je lahko vse povezano tudi z naravo ter gibanjem v naravi. Polno nas je tudi takšnih, ki radi obiskujemo gore in pravimo da je to naš šport. Po eni strani se lahko vzame to kor šport, saj planinarjenje je ena vrsta športa. Večkrat pa rabimo za v gore tudi opremo, bolj rečeno plezalna oprema.

plezalna-oprema-za-varnost-v-gorah

Gore včasih nas prav vabijo, saj v gorah najdeš svoj mir, naužiješ se svežega zraka na koncu pa si poplačan z čudovitimi razgledi. Ampak za visokogorje ne moreš bit ne pripravljen. Tu ni pomembna samo kondicija ampak tudi plezalna oprema. Oprema je najpomembnejša za v gore. Ne moremo hodit po plezalnih stenah ne opremljeni. Najprej moramo vedno pomislit na našo varnost, da nas na koncu ne doleti nesreča. Moram itak vedet, da nesreča včasih ne počiva in se rado kaj zgodi. Če pa bomo imeli plezalno opremo, bomo sigurno bolj zaščiteni pred kakšno nesrečo v gorah. Ne rečem, da se takrat nam ne more nič zgoditi, ampak sedaj ne bomo o nesreči razmišljali. Razmišljali bomo kaj si moramo nabavit, da bo naša plezalna oprema popolna.

Kot prvo moramo imet čelado na glavi. Ne kakršno koli čelado, ampak prav namenjeno za alpinizem. Nato moramo izbrati pravilen plezalni pas, ki si ga nadenemo okoli pasu. Pas nam ne sme biti ne prevelik in ne premajhen. Zato najboljše, da gremo kar v trgovino, da si probamo plezalni pas. Da bomo varni na jeklenicah, nam pas samo nič ne pomaga, poleg moramo imeti samovarovanje. Ker pa je včasih jeklenice neprijetno poprijemat z rokami, je dobro da imamo tudi rokavice. K plezalni opremi tudi spada vrv, nenavadna vrv, tudi to vrv moramo kupit prav v trgovini namenjeno za plezalno opremo, da se nam res ne strga ob kakšni ostri skali ali pa če kje obvisimo. Pravi plezalci še imajo druge plezalne pripomočke, kot so škripec, vponke, sidriščne plošče ter zavore. Kdor se ukvarja z plezanjem, ve kateri pripomočki so to in za kaj se uporabljajo. Seveda k opremi tudi spada pravilna obutev ter oblačila.

plezalna-oprema-za-varnost-v-gorah-2

Plezalna oprema tudi ni zelo poceni, če hočemo bit pravilno opremljeni. Ne smemo pa tukaj gledat na ceno ampak res na kvaliteto. Čim bolj kvalitetno opremo si moramo nabavit, če se podajamo v tak šport. Podajte v pravo trgovino, ki res vedo in so izkušeni, da vam bodo pomagali izbrati opremo za plezanje. Pa varno se podajte v gore ter ne prihitevajte svoje zmogljivosti ter znanja.