Tuesday, 25 Jun 2024

Zobni aparat za odpravo nepravilnosti pri zobeh

Zobni aparat

Večina ljudi meni, da je zobni aparat nujno zlo, ki ga morajo prenašati v najstniških letih. Vendar so sodobni zobni aparati veliko bolj udobni in privlačni kot kovinski zobni aparati iz preteklosti. Na voljo so različne vrste zobnih aparatov, odvisno od vaših potreb. Tradicionalni kovinski zobni aparat je še vedno najbolj priljubljena vrsta, obstaja pa tudi keramični zobni aparat in nevidni zobni aparat. Vsaka vrsta ima svoje prednosti in slabosti. Če razmišljate o uporabi zobnih aparatov, se posvetujte s svojim zobozdravnikom in poiščite najboljšo vrsto za vas.

Zobni aparat

Tradicionalni kovinski in keramični zobni aparat

Kovinski zobni aparati so najbolj priljubljena vrsta zobnih aparatov. Narejeni so iz visokokakovostnega nerjavečega jekla in so zelo močni. Kovinske zobne aparate je mogoče prilagoditi tako, da na zobe deluje prava sila, zato se bodo sčasoma premaknili v pravilen položaj. Prednosti kovinskih zobnih aparatov so, da so zelo močni in so odporni na veliko obrabo, so cenejši od drugih vrst zobnih aparatov. Keramični zobni aparati so izdelani iz vrste porcelana, ki je zelo trpežen in vzdržljiv. Niso tako vidni kot kovinski zobni aparati, zato so dobra izbira, če želite, da je zobni aparat skriti. Prednosti so, da so keramični zobni aparati manj opazni kot kovinski in da so udobnejši od kovinskih zobnih aparatov.

Nevidni zobni aparati

Nevidni zobni aparati so izdelani iz plastike ali prozornega keramičnega materiala. So najmanj vidna vrsta zobnih aparatov, zato so dobra izbira, če želite, da je vaš zobni aparat skrit. Vendar so tudi najbolj krhka vrsta zobnih aparatov in lahko se lažje zlomijo kot kovinski ali keramični aparati. Nevidni zobni aparat je priljubljena izbira za ljudi, ki želijo izboljšati svoj nasmeh, ne da bi nosili tradicionalni zobni aparat. Ti aparati, znani tudi kot “prozorni aparati”, so izdelani iz prozornih materialov ali materialov v barvi zob in jih med nošenjem praktično ni mogoče opaziti. Nevidni zobni aparati so izdelani po meri, da se prilegajo ustom vsakega posameznika, in delujejo tako, da postopoma premikajo zobe v pravilen položaj. Zdravljenje z nevidnimi zobnimi aparati običajno traja od 12 do 18 mesecev, vendar se lahko razlikuje glede na resnost nepravilnega premikanja zob. Če razmišljate o nevidnih zobnih aparatih, se je pomembno posvetovati z ortodontom in preveriti, ali ste dober kandidat za zdravljenje. Čeprav so nevidni zobni aparati zelo učinkoviti, niso primerni za vsakogar. Vaš ortodont bo z vami razpravljal o prednostih in slabostih nevidnih zobnih aparatov ter vam pomagal pri odločitvi, ali je to zdravljenje primerno za vas.

zobni-aparat-za-odpravo

Namen zobnih aparatov

Zobni aparati so lahko odličen način za izboljšanje vašega nasmeha in ustnega zdravja. Pogovorite se s strokovnjakom, da izberete najboljšo vrsto zobnega aparata za vas. Zobni aparat lahko potrebujete iz več razlogov. Eden najpogostejših razlogov je odprava težav z ugrizom. Če zobje niso pravilno poravnani, je težko pravilno jesti in govoriti. V nekaterih primerih lahko nepravilen ugriz povzroči tudi težave s čeljustnim sklepom. Drugi razlogi za nošenje zobnega aparata so tudi: zaščita zob pred poškodbami ali gnilobo, izboljšanje vašega nasmeha, odprava govorne motnje in za zdravljenje apneje med spanjem ali smrčanja. Če menite, da ga boste potrebovali, se posvetujte s svojim zobozdravnikom. Ta lahko oceni vašo situacijo in vam priporoči najboljše zdravljenje.

Zobni aparati pri otrocih

Veliko otrok potrebuje zobni aparat za odpravo težav z zobmi. Z zobnim aparatom lahko zravnate zobe in izboljšate njihov splošni videz. Prav tako pomagajo zagotoviti pravilno poravnavo zob, kar lahko v prihodnosti pripomore k boljšemu ustnemu zdravju. Če vaš otrok potrebuje ortodontski aparat, se prepričajte, da tesno sodelujete z ortodontom, da mu zagotovite najboljšo možno oskrbo. Slab ugriz lahko vašemu otroku povzroči številne težave, vključno z bolečinami, težavami pri prehranjevanju in govoru, poveča pa tudi tveganje za nastanek zobne gnilobe in bolezni dlesni. Zobni aparati delujejo tako, da počasi premikajo zobe v pravilen položaj. Ta proces lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let, odvisno od resnosti težave. V tem času je pomembno, da otrok vzdržuje dobro ustno higieno z rednim ščetkanjem in nitkanjem ter rednimi zobozdravstvenimi pregledi.

Neravni zobje vplivajo na samozavest

Krivi zobje pogosto veljajo za kozmetični problem, vendar lahko pomembno vplivajo tudi na vaše psihično počutje. Študije so pokazale, da je pri ljudeh s krivimi zobmi večja verjetnost, da bodo imeli nizko samopodobo in slabo telesno podobo. Zaradi strahu pred obsojanjem se lahko izogibajo nasmehu ali stikom z drugimi. Poleg tega, da krivi zobje vplivajo na vašo samozavest, lahko v prihodnosti povzročijo tudi težave z zobmi. Sčasoma lahko povzročijo zobno gnilobo, bolezni dlesni in celo izgubo zob. Če že imate težave z zobmi, lahko z odpravo krivih zob izboljšate svoje ustno zdravje.