Sunday, 29 May 2022

Prstani za vsak okus

prstani

Ko je govora o lepih darilih za ženske običajno pomislimo na tri stvari – obleko, kozmetiko in nakit. Prav slednji sodi med najpogostejša darila, ki ostanejo obdarovancu v spomin tudi v prihodnje. V samem vrhu primernih daril za partnerko (pa tudi partnerja) pa so seveda tudi prstani. Te najdemo v različnih barvah, velikostih, dimenzijah in oblikah, zato lahko vsak brez težav najde prstan v stilu osebe, ki jo želi obdarovati.

Prstani in njihov pomen

Izraz prstan se nanaša na nakit okrogle oblike, ki se ga nosi na prstih roke, čeprav se jih lahko nosi tudi na prstih noge. Običajno so prstani izdelani iz zlata, srebra ali drugih materialov. Skozi celotno zgodovino sodijo med prestižne kose nakita z izjemno velikim simbolnim pomenom. Prstane so namreč skozi celotno zgodovino povezovali z avtoriteto, zvestobo pa tudi socialnim statusom.

 

prstani
Prstani nosijo v sebi tudi simboliko.

Kakšna je zgodovina prstanov?

Nobenega pripomočka ne moremo dobro poznati, če se vsaj malo ne navežemo na njegovo zgodovino. Ta pri prstanih sega daleč v preteklost – v obdobje starih Egipčanov. Iz tega obdobja so namreč najstarejši znani prstani, ki so jih skupaj s truplom položili v grobnice. Stari Egipčani so znani po uporabi prstanov s pečati, ki so vključevali ime in naziv lastnika. Antični Grki  so prstane uporabljali predvsem v dekorativne namene, Rimljani pa so s prstani dokazovali svoj socialni status. Zanimivo je tudi, da naj bi že Rimljani vpeljali tudi simboliko zaročnih prstanov, ki predstavljajo zaobljubo poroki.

Sodobni prstani so različnih stilov, večino oblikujejo industrijske naprave, izdelani pa so iz zlata, srebra ter drugih kovin. Pogosto lahko vključujejo diamante ter druge drage in poldrage kamne. Raznolika je tudi simbolika prstanov, ki jih lahko oseba nosi zgolj zaradi tega, ker so ji prstani všeč, lahko pa ima prstan v ozadju tudi simboliko zaročne oziroma poročne zaobljube.

Kateri prstani so primerni za posebne priložnosti?

Prstani so primerno darilo za vsako priložnost, praktično brez izjeme. Ključno je le, da so izbrani prstani prilagojeni osebnemu stilu obdarovanca oziroma obdarovanke ter da upoštevate njihove želje, pa tudi druge dejavnike, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

 

nakit
Prstan je eden od priljubljenih delov nakita.

 

Na kaj naj pazim pri izbiri prstana?

Pri izbiri primernega prstana morate upoštevati različne dejavnike, ki bodo omogočili, da bo izbran prstan res prava izbira. V prvi fazi izberite obliko prstana, ki jo želite imeti ter se odločite ali bo prstan vključeval tudi diamante oziroma druge drage in poldrage kamne. Vsi dodatki namreč pomembno vplivajo na izgled prstana, seveda pa tudi na ceno.

V naslednji fazi izberite kovino iz katere naj bo prstan izdelan. Tradicionalno so bili zaročni in poročni prstani izdelani iz rumenega ali belega zlata, srebra ali platine, v zadnjih letih pa se pogosto uporablja tudi rdeče zlato. Pomembna alternativa, ki ugodno vpliva na končno ceno izdelka predstavlja tudi izbira pozlačenega prstana, ki daje prefinjen vtis in je dostopen po zmernih cenah. Pri izbiri bodite pozorni na lastnosti kovine, ki jo boste izbrali – določene so namreč bolj, druge pa manj odporne, zato je smiselno pri izbiri upoštevati tudi življenjski stil obdarovan osebe.

Pomembna točka so tudi mere oziroma velikost prstana. Čeprav se vam morda zdi, da je določanje velikosti prstana enostavno opravilo, vas moramo takoj zaustaviti. Ustrezna velikost prstana je namreč pogoj, da preozek prstan osebe ne bo preveč tiščal in s tem vplival tudi na pretok krvi, hkrati pa lahko preširok prstan vodi v njegovo izgubo. Bodite pozorni, da preverite predvideno velikost prstana glede na izmerjen obseg, pri čemer ponovno poudarjamo na natančnost. Relativno majhne napake meritev (za 0.6 mm) lahko namreč pomeni popolnoma napačno velikost izbranega prstana. Meritev sicer najlažje opravite, če izmerite notranji obseg prstana, ki ga imate in je ustrezne velikosti.

Nakup vedno opravite pri zaupanja vrednih prodajalcih, saj bo samo to zagotovilo, da boste dobili kakovosten produkt, ki bo trajal. Pri izbiri ne razmišljajte preveč in za mnenje ter nasvet povprašajte tudi strokovnjake. In nazadnje še – ne pozabite si že na začetku postaviti finančni okvir znotraj katerega lahko prstan izberete. Le na ta način boste svoje raziskovanje in iskanje usmerili ter za svoj denar dobili največ.