Tuesday, 25 Jun 2024

Razlaga sanj, kaj so in kakšen pomen imajo

razlaga sanj

Sanje spadajo v nezavedno področje našega uma in razlaga sanj je nekaj, kar je zanimalo že stara ljudstva, začetnike psihoanalize, na primer Freuda in tudi današnji »veliki umi« se ukvarjajo s tem fenomenom.  Kaj sanje sploh so in kakšen pomen imajo ? Zakaj se nekaterih sanj ne spomnimo ? Kaj pomenijo različni simboli v sanjah ? Zakaj imamo nočne more ? Zakaj nekateri ljudje sanjajo več in drugi manj ? Vse to in še več so vprašanja, ki si jih zastavljajo različni raziskovalci sanjskega sveta. Dejstvo je, da se vseh odgovorov ne da posplošiti, a glede na vse raziskave in pričevanja so sanje odličen usmerjevalec v življenju, če se poglobite vanje.

Razlaga-sanj

Razlaga sanj avtorja Dr. Sigmunda Freuda nam poda znanstvene raziskave sanj, ki jih je raziskoval. Njegova teorija poudarja, da so sanje proizvod potlačenih nezavednih misli, želja in čustev, ki se v sanjah izrazijo v obliki simbolov. Njegove teorije pa temeljijo predvsem na potlačeni spolnosti in agresiji, zato so mnogi zavrgli njegove iztočnice. Njegov učenec Carl Jung je razvil teorijo, da predstavljajo sanje komunikacijo med zavednim in nezavednim, se prav tako izražajo v simbolni obliki in z razlago sanj lahko rešite svoje težave, saj vam simboli v sanjah ponujajo njihovo rešitev.

Dandanes je razlaga sanj dostopnejša, saj obstaja kar nekaj literature, ki vsebuje slovarček simbolov in njihov pomen, mnogi alternativni psihoterapevti pa so tudi tolmači sanj, saj z njihovo pomočjo odkrivajo nezavedne plasti človekove podzavesti. Če sanje velikokrat pozabite, si pripravite pisalo in zvezek poleg postelje in zjutraj takoj, ko se zbudite, sanje zapišite. To delajte vsak dan, oziroma vsakokrat, ko sanjate. Presenečeni boste ob prebiranju zapiskov, saj se velikokrat resnično pojavljajo enaki ali podobni simboli. Poleg sanj si zapišite tudi datum in težave, oziroma izzive, s katerimi se soočate v vsakdanjem življenju. Če boste to počeli daljše časovno obdobje, vam lahko razlaga sanj marsikaj pove. Sanje je potrebno obravnavati resno, se vanje poglobiti, če želite prejeti odgovore, ki vam jih sporoča vaša podzavest, ki je tista, ki najbolje ve, kaj je dobro za vas. V stanju zavestnega uma si ljudje postavljajo omejitve, ki so plod uma in ne duše. Lahko ste prepričani, da vaša duša deluje v skladu z vašim srcem, um pa je tisti, ki vedno stvari analizira, ki dela načrte po pričakovanjih okolice, upošteva standarde, tuja mnenja in to človeka po navadi pripelje na pot, kjer ni več srečen, ne čuti več prave volje do življenja, njegova življenjska energija usiha. Sanje in razlaga sanj pa so lahko kažipot, kje na poti ste se izgubili in kaj je tisto, kar vam bo spet prižgalo iskrice v očeh. Velikokrat se niti sami ne zavedate, da delujete avtomatično, vsrkavate tuja prepričanja, upoštevate splošna pravila in pri tem izgubljate sebe. Vaš um je lahko ubijalec vaše duše, utišati um pa je v današnjem času izredno težko, saj je aktiven ves čas. Pomislite, kdaj je vaša glava brez misli ? Koliko časa v dnevu ste popolnoma sproščeni brez razmišljanja in dejavnosti v vaših možganih ? Verjetno nikoli, razen, ko spite in takrat tudi vaš um spi. To pa je področje nezavednega in sanje so velik del tega področja. Razlaga sanj je torej pot k odkrivanju sebe, zato svojim sanjam namenite pozornost.

Razlaga-sanj-2

Pa poglejmo nekaj razlag najbolj pogostih sanj in kaj vam sporočajo :

  • Kača v sanjah pomeni težave, sovražnika in ugriz kače je lahko opozorilo, da se vam bliža nevarnost, ali pa vas bo nekdo prizadel. Če v sanjah kačo ubijete je to zmaga, premagali boste neko težavo, lahko je uspeh v službi ali na kakšnem drugem področju življenja. S čim se trenutno borite oziroma kaj vam preti ?
  • Smrt, razlaga sanj o smrti je lahko pozitivna, lahko pomeni, da mora nekaj »umreti«, da greste lahko naprej v življenju in poskušajte ugotoviti, kaj je tisto, kar vam v trenutni situaciji onemogoča napredek. Če sanjate smrt bližnje osebe, to ne pomeni, da se ji bo resnično nekaj zgodilo, po nekaterih razlagah to osebo čaka zelo dolgo življenje.
  • Mačka po navadi pomeni težave v službi ali v ljubezni, prisotnost hinavščine, če vas v sanjah mačka opraska boste utrpeli škodo na poslovnem ali osebnem področju. Kaj oziroma kdo predstavlja mačko iz vaših sanj ?
  • Denar, če ste v sanjah šteli denar ali imeli kup denarja, vam bo to prineslo srečo v odnosih in lahko tudi v financah. Morda je čas za igranje igre na srečo. Vplačajte listek.
  • Rojstvo pomeni, da je čas za nekaj novega v vašem življenju. Kaj je tisto, kar morate spremeniti, oziroma začeti v življenju ?
  • Morje, če je bilo mirno morje pričakujte rešitev nekega problema, če je bilo valovito pa lahko pričakujete prepire in težave v družini, ki bodo izbruhnili. Vendar, zadeve je potrebno rešiti !

Vsaka razlaga sanj vam lahko veliko pove, če se poglobite vase, v vašo notranjost in preučite njihovo simboliko. Velikokrat je dobrodošlo, če se pogovorite s strokovnjakom tega področja, ki bo videl širšo sliko in vas znal usmeriti v pravo smer.  Vsekakor so sanje izredno zanimivo področje nezavednega, ki vam lahko veliko pove o tem kdo sploh ste in kam pelje vaša pot!