Tuesday, 25 Jun 2024

Logarska dolina je ena izmed lepših ledeniških dolin v Evropi

logarska dolina

Logarska dolina je ena izmed najbolj poznanih dolin v Sloveniji, prav tako pa je ena izmed lepših ledeniških dolin v Evropi. Nahaja se v Kamniško Savinjskih alpah. Razteza se na 24 kvadratnih kilometrih in je od leta 1987 zavarovana kot krajinski park. Dolga je 7 kilometrov in široka v povprečju 250 metrov. Logarska dolina je razdeljena na tri dele, ki se imenujejo Log, Plest in Kot. Po celotni dolini je speljana pešpot, ki traja nekje med 2 in 3 urami. Pot je speljana mimo izvira potoka Črna, lesene riže, bulastega jesena, oglarske bajte,… Logarska dolina nam nudi možnost kolesarjenja, jahanja, lokostrelstva, fotolova, smučanja, snakanja, tekanja na smučeh, ledeniškega plezanja in seveda pohodništva.

Logarska-dolina

Do doline lahko pridemo tudi z avtom, skozi vas Solčava. Ob vstopu moramo plačati vstopnino. Vstopnina znaša 7 EUR za avto, 8 EUR za kombi, 30 EUR za avtobus in pa 5 eur za motor. Cesta je bila zgrajena leta 1930.

Logarska dolina je tektonskega nastanka in je nastala zaradi tektonskih razpok matične kamnine. Širjenje doline je pa povzročil ledenik, ki je začel polzeti navzdol do dna zgornjega dela doline. Za sabo je puščal velike balvane, ki so še vidni danes po vsej dolini.

Logarsko dolino obkroža kar nekaj vrhov, vsi so višji od 2000 metrov: Ojstrica (2350 metrov), Lučka Baba (2244 metrov), Krofička (2083 metrov), Mrzla gora (2203 metrov), Planjava (2394 metrov), Brana (2252 metrov) in Turška gora (2251 metrov).

Logarska dolina spada pod Solčavsko, kamor pa zraven nje spadajo tudi vas Solčava, Matkov kot, Robanov kot in gorske kmetije.

Po dolini najdemo veliko bukev, smrek, jelk, rdečega bora, macesna, rušja in veliko alpskih rastlin. Po Logarski dolini živijo tudi ptice in divjad. Največ je tu ptic vrste sinice in pa gamsov ter kozorogov.

 

Naravne znamenitosti

V Logarski dolini je več kot 40 naravnih znamenitosti, kot so naprimer slapovi, skalni stolpi, ledeniški balvani. Dreves, flore, favne in votline.

Izvir Črne

Je drugi izvir reke Savinje. Voda tu izvira izpod skal apnenca. Pobočje pod izvirom je ledeniška morena. Od izvira voda teče po strugi do konca doline v potok Jezera.

Logarjeva lipa

Lipa ima obseg 485 centimetrov in v višino meri 25 metrov. Lipo najdemo 300 metrov pre kmetijo Logar. Od leta 1987 je razglašena za naravni spomenik.

Okrešelj

Je krnica in na njem se nahaja planinski dom. Nahaja se na nadmorski višini 1378 metrov. Iz doma so lepi pogledi na Mrzlo goro, Štajersko rinko, Križ in Turško goro. V bližini je tudi slap Rinka. Prvotna koča je bila postavljena leta 1876, a jo je leta 1907 podrl plaz. 1991 so odprli nov in obnovljen dom. Iz Logarske doline imamo do sem 1 uro. Iz Okrešlja pa lahko še gremo do/na Koče na Kamniškem sedlu (1 uro in 30 minut), Brane (2 uri in 30 minut), Kranjske Rinke (3 ure in 30 minut), Križ (3 ure in 30 minut), Mrlzo goro (3 ure in 30 minut), Skuto (4 ure), Štajersko rinko (3 ure in 30 minut), Turške gore (2 uri), (Zoissove koče na Kokrskem sedlu (5 ur in 30 minut) ter do Kranjske koče na Ledinah (4 ure).

Plesnikov brest

Obseh bresta je 370 centimetrov, v višino pa je visok 25 metrov. Raste nasproti Plesnikove domačije. Drevo je staro nekje 200 let.

Potočka zijalka

Je najpomembnejšo arheološko najdišče in paleotološka jama. Leži na nadmorski višini 1675 metrov. Jama meri v dolžino 115 metrov. Jama se nahaja na južnih pobočjih gore Olševe. V jami so odkrili 40 različnih živalskih vrst, koščena in kamnita orodja in pa ostanke ognjišč. Vse to lahko danes vidite v pokrajinskem muzeju Celje.

Logarska-dolina-2

Rastovški slap

Nahaja se na desnem pobočju Logarske doline. Slap pada v obliki vodnih padcev med 10 in 20 metri.

Slap Palenk

Slap se nahaja tik nad hotelom Plesnik in vilo Palenk. Slap je visok 78 metrov in nad njim se nahaja ozka soteska. V zimskem času je priljubljen za plezanje, vedno pa je priljubljen za poroke in poročne fotografije.

Slap Rinka

Je eden izmed najbolj obiskanih slapov v Sloveniji. Visok je 90 metrov, do njega pa imamo 15 minut hoje iz Logarske doline. Le malo nad slapo je manjše planinsko zavetišče, ki se imenuje Orlovo gnezdo.

Kulturne znamenitosti

Kašča

Stoji ob glavni cesti nasproti Doma duhovnih vaj. Nastala je v prvi polovici 19. Stoletja. Danes služi za turiste.

Kapela Kristusa kralja

Nahaja se takoj ob vstopu v Logarsko dolino. Zgradili so jo leta 1930. V zvoniku je lep zvon, ki je težek 140 kilogramov.

V dolini je še nekaj drugih kulturnih znamenitosti, kot so Podbrežnikova kapela, planšarija, gozdarska bajta, stalna razstava o Potočki zijalki in Dom duhovnih vaj.

Obiščimo Logarsko dolino saj nam ne bo žal. Sprehodimo se tudi do kakšne naravne znamenitosti ali se povzpnimo na bližnji vrh. Če hočemo v Logarski dolini ostati več dni, lahko prespimo v kakšnem hotelu ali turistični kmetiji. Po Logarski dolini lahko vidimo tudi krave, lepo Škotsko govedo, zato bo obisk Logarske doline zanimiv tudi za otroke. Če se bomo povzpeli na kakšno goro ne pozabimo na primerno obutev, ter hrano in pijačo v nahrbtniku. S sabo vzamimo tudi fotoaparat. Če se pa hočemo poročiti pa je to odlična destinacija za to in tudi za naše poročne fotografije.

Obiščite Logarsko dolino in uživajte v vsem kar vam nudi. Če imate možnost ostanite v dolini več dni.