Tuesday, 16 Apr 2024

VIDEO: V kamnolomu našli rimske grafite

grafiti

V angleški pokrajini Cumbria so v kamnolomu odkrili rimske grafite iz leta 207 n. št. Kamnolom je bil v uporabi že v rimskih časih, ko so ga uporabili za gradnjo in popravila Hadrijanovega zidu.
Oznake so bile prvič odkrite že v 18. stoletju, vendar so jih sčasoma prerasle rastline in so bile vse do danes pozabljene.

V-kamnolomu-nasli-rimske-grafite

Arheologi iz Univerze v Newcastlu sedaj skrbno čistijo peščenjakovo skalo, da bi lahko primerno zabeležili celoten grafit, preden je ta popolnoma izgubljen zaradi erozije. Na steni je bilo odkritih več rezbarij, ki vključujejo tudi karikaturo poveljnika zadolženega za vodenje kamnoloma, ki v rokah nosi falus, kateri je med Rimljani veljal za simbol sreče. Strokovnjaki so na skali prav tako odkrili zapis Publius Aelius Hadrianus est hic, kar pomeni Hadrijan je bil tukaj. Ena izmed rezbarij se nanaša na konzula Aperja in Maximusa, ki sta vladala v letu 207 n. št., kar potrjuje, da so Hadrijanov zid še zmeraj redno vzdrževali v začetku tretjega stoletja.

Arheologi pri svojem delu morajo sodelovati s strokovnjaki za plezanje po skalah, da lahko dostopajo do grafitov. Pri delu si pomagajo s sistemov vrvi in škripcev. Delo opravljajo s pomočjo posebne tehnike, ki se imenuje struktura gibanja fotogrametrije, s katero bodo izdelali 3D vzorec zapisa, ki bo bil na voljo vsem zainteresiranim.

V-kamnolomu-nasli-rimske-grafite-2

Mike Collins, inšpektor antičnih spomenikov Hadrijanovega zidu, je povedal, da so ti zapisi verjetno najpomembnejši do sedaj najdeni zapisi v bližini Hadrijanovega zidu. Predstavljajo nam vpogled v organizacijo obsežnega gradbenega projekta, kot je bil Hadrijanov zid in tudi nekaj zelo osebnih in človeških dodatkov, kot je bila karikatura poveljujočega častnika, ki ga je narisala ena skupina vojakov. Rimski vojaki so zapisovali informacije v skalo po celem rimskem imperiju. To je bil del njihove prakse katero so uporabljali za izdelovanje zapisov o gradbenih delih, kot mejnike ali kot verske posvetitve.

 

Obstajajo tudi številni primeri, ko so si legionarji krajšali čas tako, da so po skalah risali hudomušni logotipe, risanke in zabavne žalitve.