Sunday, 19 May 2024

Spoznajte ene najbolj priljubljenih viskijev pri nas

Viski

Destilirana alkoholna pijača iz fermentirane žitne kaše se imenuje viski. Za različne sorte se uporabljajo različna zrna (lahko tudi slad), vključno z ječmenom, koruzo, ržjo in pšenico. Viski se običajno stara v lesenih sodih iz zoglenelega belega hrasta. Najstarejši znani pisni zapis besede “viski” izvira iz Škotske zakladne knjige (Exchequer Rolls of Scotland) iz leta 1405. Tu je bila zapisana kot “wysekye” v pomenu kot destilirana alkoholna pijača iz žitne kaše, ki se običajno stara v lesenih sodih. Beseda je škotskega izvora; zgodnji zapisi vključujejo “whiskie”, “whiskybae” in “whiskey”; slednji je zdaj standardni angleški pravopis.

Viski

Proizvodnja viskija

Proizvodnja viskija je zapleten postopek. Okus viskija je odvisen od številnih dejavnikov, vključno z vrsto uporabljenega žita, kakovostjo uporabljene vode, postopkom staranja in dodajanjem šote v ogenj, ki se uporablja za sušenje slada. Obstajata dve glavni vrsti viskija: viski iz slada in žitni viski. Whisky iz slada je narejen iz 100-odstotnega ječmenovega slada, medtem ko je grain whisky narejen iz katere koli druge vrste žita (običajno iz pšenice ali koruze). Vsaka vrsta viskija ima svoj značilen okus. Sladni viskiji se nadalje delijo v dve kategoriji: single malt in blended malt. Enosladni viskiji so narejeni iz 100-odstotnega ječmenovega slada in jih običajno proizvaja ena sama destilarna. Mešani sladni viskiji so narejeni iz mešanice dveh ali več enosladnih viskijev iz različnih destilarn. Tudi žitni viskiji se delijo v dve kategoriji: enozrnati in mešani žitni. Enozrnati viskiji so izdelani iz 100 % pšenice ali koruze in jih običajno proizvaja ena sama destilarna. Mešani žitni viskiji so narejeni iz mešanice dveh ali več žitnih viskijev iz različnih destilarn. Postopek staranja je ključnega pomena za okus viskija. Viskiji se lahko starajo v sodih po burbonu ali po sherryju (ali v kombinaciji obeh). Daljši kot je čas trajanja, bolj kompleksen je okus viskija. Dodajanje šote v ogenj, ki se uporablja za sušenje slada, daje viskiju značilen okus po dimu. Stopnja dimljenja je lahko od zelo lahkega (neopaznega) do močnega (intenzivnega).

Regije proizvodnje viskija

Obstajajo štiri glavne regije za proizvodnjo viskija: Škotska, Irska, Japonska in Severna Amerika. Vsaka regija ima svoj poseben slog viskija. Škotska je daleč največja proizvajalka viskija, saj se tam proizvede več kot 90 % vsega viskija. V škotskem višavju je večina škotskih destilarn. V regiji Lowland proizvajajo lažji viski, medtem ko je Speyside je znan po sladnih viskijih. Irska je druga največja proizvajalka viskija, saj proizvede približno 4 % svetovne proizvodnje. Večina irskih destilarn se nahaja na območju Midleton na jugovzhodu države. Irski viskiji so na splošno lažji in bolj gladki kot škotski. Japonska je tretja največja proizvajalka viskija s približno 2 % svetovne proizvodnje. Japonske viskije pogosto primerjajo s škotskimi sladnimi viskiji, saj imajo veliko podobnosti v okusu in aromi. Severna Amerika je četrta največja proizvajalka viskija in predstavlja približno 1 % svetovne proizvodnje. Ameriški viski je običajno narejen iz koruze, rži ali pšenice. Najbolj znana ameriška viskija sta burbon in viski iz Tennesseeja. Zelo priljubljen je tudi kanadski viski, čeprav je običajno svetlejšega okusa kot škotski ali irski viski. Viski je kompleksno žganje s široko paleto okusov in arom. Njegovo kompleksnost boste najbolje ocenili, če ga boste pili čistega (brez ledu). Whisky lahko uživate tudi v različnih koktajlih, kot sta klasični whisky sour ali sodobnejši Moscow Mule. Če si želite ustvariti lastno zbirko, morate upoštevati nekaj stvari. Prvič, odločiti se morate, ali se želite osredotočiti na enosladni ali mešani viski. Drugič, odločiti se morate, kakšno vrsto viskija imate raje: lahkega in sadnega, bogatega in polnega ali dimljenega in šotnega. Nazadnje morate upoštevati postopek staranja: dlje kot je viski staran, bolj kompleksen je njegov okus.

spoznajte-ene-najbolj-priljubljenih-viskijev-pri-nas

Whisky Blended Smoky Old GB Sir Edward`s

Whisky Blended Smoky Old GB Sir Edward`s je priljubljena blagovna znamka viskija, ki obstaja že vrsto let. Izdelana je iz mešanice različnih vrst viskija, vključno z enosladnim in žitnim viskijem. Rezultat je gladek whisky bogatega okusa z izrazitim okusom po dimu. Sir Edward`s je kot nalašč za tiste, ki uživajo v močnem, dimljenem okusu viskija. Prav tako je dobra izbira za tiste, ki iščejo cenovno ugodno alternativo nekaterim dražjim znamkam viskija. Ne glede na to, ali ste novinec v pitju viskija ali ga uživate že vrsto let, je whisky Sir Edward’s vsekakor vreden poskusa.

Whisky Togouchi Kiwami G.B.

Whisky Togouchi Kiwami G.B. je mešani whisky iz Japonske. Ime “Kiwami” v japonščini pomeni “ultimativni”, ta whisky pa s svojim kompleksnim profilom okusa in elegantno embalažo upravičuje svoje ime. Viski je narejen iz mešanice sladnih in žitnih viskijev, staran pa je 12 let v sodih po burbonu. To daje viskiju edinstven okus, ki je poln vanilije, karamele in hrastovih not. Tudi embalaža tega viskija je zelo elegantna, z leseno škatlo in stekleno steklenico s kovinskim pokrovčkom. Zato je Togouchi Kiwami G.B. odlično darilo za vsakogar ki ima rad japonski whisky ali išče posebno steklenico, ki bi jo dodal v svojo zbirko. Togouchi Kiwami G.B. whisky je odličen primer kakovosti japonskih viskijev. Zaradi kompleksnega profila okusa in elegantne embalaže je odlično darilo za vsako priložnost. Če iščete edinstveno in nepozabno darilo, je ta whisky pravi za vas.