Thursday, 29 Feb 2024

Vnetje dlesni: kaj pomaga?

Imate vnete dlesni? Ne samo, da je vnetje dlesni precej boleče, temveč s seboj prinese tudi druge neprijetne težave, poleg tega pa se lahko razvije tudi v resen zdravstveni problem, če ga ne odpravimo dovolj zgodaj. Zato se verjetno sprašujete, če vas muči vnetje dlesni – kaj pomaga? In kaj lahko storite? Brez skrbi, v zapisu, ki je pred vami, bomo podrobneje pogledali vzroke in posledice vnetja dlesni in vam svetovali, kaj lahko storite, da bodo bolečine čimprej minile.

Vnetje-dlesni

Kaj povzroča vnetje dlesni?

Vnetje dlesni je začetna faza hudih težav v ustni votlini. V glavnem ga povzroča nepravilna in nezadostna higiena ustne votline. Dlesni se vnamejo, ko se med zobom in dlesnijo nabirajo ostanki hrane, zato se tam začnejo nenadzorovano razmnoževati bakterije, ki jih nismo odstranili s ščetkanjem ali nitkanjem. To vnetje se lahko sčasoma razširi in takrat se začnejo resne težave.

Za vnetje dlesni niso dovzetni le tisti, ki ne skrbijo za svoje zobe, temveč tudi kadilci in ljudje, ki živijo stresno življenje, ki jim primanjkuje vitaminov, tovrstne težave pa so lahko tudi dedne narave. Še posebej imajo z vnetji dlesni težave nosečnice, pri katerih se vnetje najpogosteje pojavi v drugem ali tretjem trimesečju.

Kakšni so znaki vnetja dlesni?

Na vnetje dlesni vas bo verjetno najprej opozorilo krvavenje med ščetkanjem zob. Marsikdo misli, da je kri v izpljunku ob umivanju zob povsem normalna, pa vendar temu ni tako. Pljuvanje zob med ščetkanjem je znak, da nekaj ni v redu – od neprimerne zobne ščetke do vnetja dlesni in celo hujših zdravstvenih težav. Če ob več zaporednih ščetkanjih opazite kri, je to znak, da morate nekaj ukreniti. Nadalje boste ob vnetju dlesni opazili tudi, da so te otekle, da iz prostora med zobom in dlesnijo izteka gnoj in seveda, da vas dlesni bolijo. Bodite pozorni, da bolečina ne izvira iz zoba, ampak iz dlesni.

Kakšne so lahko posledice vnetja dlesni?

Nezdravljeno vnetje dlesni (kaj pomaga, bomo opisali v nadaljevanju) lahko, kot že omenjeno, pripelje do hudi zdravstvenih težav. Iz vnetja dlesni se lahko razvije parodontoza, pri kateri začnejo propadati zobna tkiva. Sčasoma se to propadanje razširi celo na kost in privede do izpadanja zob. Zato je dobro, da težave začnete odpravljati takoj, ko jih opazite.

Imate vnetje dlesni? Kaj pomaga pri lajšanju bolečin in odpravljanju simptomov?

Vas iz dneva v dan muči hudo vnetje dlesni? Kaj pomaga oziroma kaj bi lahko pomagalo je vprašanje, ki si ga verjetno zastavljate ves čas. Bolečino lahko odpravljate z grgranjem slabe vode, lahko si pomagate s protibolečinskimi tableti, z mazili ter s tem, da si dvakrat na dan zobe nežno oščetkate, saj masaža dlesni pospeši njihovo regeneracijo.

Kako preprečiti vnetje dlesni? Kaj pomaga pri boljši ustni higieni?

Vnetje dlesni se sicer da pozdraviti, vendar je bolje poskrbeti, da do njega sploh ne bo prišlo. Za to seveda poskrbite z zadostno ustno higieno (rednim ščetkanjem ter nitkanjem zob) in z odpravo dejavnikov, za katere smo zgoraj napisali, da povzročajo vnetje dlesni (stres, pomanjkanje vitaminov, itd.)

Težave z zobmi in drugimi predeli ustne votline niso omejene samo na ustno votlino, ampak lahko njihove posledice posežejo v vse dele našega obstoja. Zaradi bolečine v ustih nam je oteženo prehranjevanje in s tem vnos hranilnih snovi v telo, kar v skrajnem primeru vodi v podhranjenost, marsikdo pa se zaradi neurejenih zob tudi osami pred družbo, kar vodi v depresijo in druge težave z mentalnim zdravjem. Zato se vam splača poskrbeti za vaše zobe, ko je vnetje dlesni šele na začetku, ali, še bolje, preprečiti, da bi do njega sploh prišlo. Poskrbite za zadostno ustno higieno, pa bodo vaši zobje zdravi, vi pa posledično tudi.