Thursday, 25 Apr 2024

Domači med je eno izmed nepogrešljivih živil

domači med

Ljudje moramo za svoj imunski sistem skrbeti preventivno in vsak dan. To delamo tako, da se pravilno prehranjujemo, se dovolj gibamo, pozitivno razmišljamo, delamo stvari, ki nas veselijo, se izogibamo stresu oziroma ga poskušamo omejiti na najboljši možen način. Predvsem spomladi in jeseni, ko je vreme zunaj spremenljivo in so na pohodu tudi različna virusna obolenja, moramo v svoje telo vnašati potrebne vitamine, minerale in s tem zgraditi močan imunski sistem. Domači med nam pri tem lahko zelo pomaga!

Kupujte med pri čebelarjih

Ljudje se pogosto ne zavedamo, kakšen pomen ima zdrava prehrana oziroma se začnemo zavedati, ko je enkrat prepozno, ko se začnemo srečevati z raznimi boleznimi. Na našem Čebelarstvu Kapun skrbimo za svoj imunski sistem z zdravo in uravnoteženo prehrano, veliko vitaminov in mineralov pa nam doprinese prav naš domači med. Ne pomnimo, da bi v naši čebelarski družini imeli gripo ali prehlad. Hvala medu in čebelam! Našo ponudbo različnih vrst medu lahko preverite v naši spletni trgovini Medeni zaklad. Med našimi favoriti so cvetlični, kostanjev in ajdov med. So precej značilni za naše Prekmurje in vsak ima določene dobre sestavine in lastnosti za naše zdravje.  Pridobili smo tudi certifikat »Slovenski med z geografsko označbo«, kar pomeni, da je naš kupec lahko 100% prepričan, da kupi med slovenskega porekla pod strožjim nadzorom.

domači med

Domači med je res eno izmed živil, ki je hranilno zelo bogato in povrh vsega ustvarjeno iz narave. Ne da vsebuje veliko vitaminov, mineralov, ima tudi antibakterijski učinek. Čebelarji radi pravimo, da je med naravnost iz čebeljega panja.  Po tem, ko ga čebele proizvedejo, ga namreč več ne spreminjamo, mu ničesar ne dodajamo ali odvzemamo. Zaradi tega je pristen in naraven. Zmeraj je priporočeno, da med kupujete pri čebelarjih, saj je stoodstotno dejstvo, da boste pri njih kupili domači med, ki je zdrav in kakovosten. Verjetno se vam je že pripetilo, da ste v domači kuhinji po določenem času našli kozarec medu, ki je strjen oziroma kristaliziran. Nikar se ne ustrašite, to je dokaz, da je med pravi in kakovosten. Kristalizacija je normalen naraven pojav, značilen za domači med. Če kupujete med v trgovini, morate biti pozorni na etiketo in dobro prebrati droben tisk. Veliko medu, ki ga prodajajo v trgovinah, uvozijo iz držav celega sveta. Pri takemu medu je za kupce privlačna le nizka cena.  Kakovost tega medu je vprašljiva, marsikomu se tudi poraja dvom o okuženosti tujega medu z različnimi kemičnimi substancami, kot so antibiotiki ali kovine.

Med je vedno bolj cenjeno živilo

Ker postaja domači med vedno bolj cenjen, je pridobil tudi na svoji ceni. Čebelarji v celoletno sezono čebelarstva vložimo ogromno dela, truda in potu. Verjetno ste že od koga slišali dejstva, da čebelarji redčijo med z vodo, da v njega dodajajo beli sladkor in še marsikatere druge dodatke. To so zavajajoča dejstva, ki razžalostijo marsikaterega pridnega in delavnega čebelarja. Slovenci smo ponosen čebelarski narod z dolgoletno čebelarsko tradicijo. V Sloveniji ne pridelamo zelo velikih količin medu, ampak je zato naš med prvovrstne kakovosti. To večkrat potrdijo različni kupci iz celotnega evropskega prostora. Naša slovenska čebelarstva so v povprečju majhna, veliko čebelarjev ima po nekaj več kot deset čebeljih družin. Zato čebelarjem ni na prvem mestu dobiček, ampak ljubezen do čebel in narave.

Domaci-med

Ni boljšega zajtrka kot domači med, namazan na svežem domačem kruhu z maslom. V hladnih zimskih dneh se pa zraven še prileže kakšen vroč domači zeliščni čaj, ki so ga nabrale in posušile babice, posladkamo ga pa z domačim medom. Ne smemo pa pozabiti, da ga ne pregrejemo nad 40°C, kar pomeni, da ga ne smemo dati v vroč čaj, saj lahko s tem uničimo vse dobre snovi v medu.  Otroci ga imajo zelo radi na žlico in zanimivo je, da veliko otrok nima grenkega priokusa glede prehladov, saj vedo, da dobijo takrat še več žličk medu. Priporočamo ga tudi pri peki peciva, saj pecivu doda prefinjeno aromo. Domači med ni cenjen samo v kuhinji in kulinariki, ampak ga vedno bolj priznava tudi kozmetična industrija. Če ste le malo iznajdljivi, lahko kar doma pripravite naravne kozmetične produkte, ki imajo med svojimi sestavinami tudi med.

Poslušajte zgodbe babic in dedkov

Med so poznali že v Starem Egiptu, zanimivo je, da so ga imenovali tudi »tekoče zlato«. Iz  poimenovanja vidimo, da je bil med že tistega časa zelo cenjeno živilo. Bil je tudi edino sladilo vse do nekje 19. stoletja, ko ga je začel prehitevati beli sladkor. Nekatere kulture v preteklosti so med častile kot sveto živilo. Med je simbol za nesmrtnost in ponovno rojstvo. Kot zanimivost je, da ponekod v Prekmurju obstaja nekakšen običaj, ko vrnejo kozarec, v katerem so dobili domači med, čebelarju nazaj. Nanj položijo pšenico, kar pomeni, da bo čebelarju prinesla srečo.

Veliko ljudi je pozabilo, zakaj in na kakšen način so naši predniki v preteklosti uporabljali domače čebelje pridelke kot bogato pomoč pri krepitvi odpornosti in pomoč pri boleznih. Zato pa poslušajte, kaj govorijo babice in dedki, čeprav včasih mislimo, da preveč govorijo, imajo velikokrat še kako prav. Sladkajte se brez slabe vesti s pravim domačim medom, veliko boste naredili za svoje zdravje in za brbončice.