Tuesday, 16 Apr 2024

Vodne črpalke so pri nas pogosta izbira za uravnavanje tlaka

vodne črpalke

Vodne črpalke ali hidroforji so namenjeni črpanju vode in zadrževanju pritiska v ceveh. Kakovostne vodne črpalke delujejo samodejno in če jih priklopite na generator, lahko delujejo tudi brez da bi bila elektrika v omrežju, zato boste vodo imeli vedno dovolj. Te črpalke črpajo vodo iz rezervoarja in jo shranjujejo v svoji posodi, kjer je tudi zrak, ki povzroča določen tlak. Ko odpete pipo, se tlak v ceveh zmanjša, zato bo hidrofor pognal vodo naprej v cevi, da bo voda ves čas tekla. Uporabljate ga lahko na vikendih, gorskih kočah, za poganjanje vode v višje ležeče predele in podobno, tudi za zalivanje vrta na primer.

Kako delujejo vodne črpalke

Vodne črpalke so sistemska oprema, ki se uporablja za vzdrževanje vodnega tlaka, ki se zagotavlja na več območjih posode na različnih višinah, da se ohrani neprekinjen pritisk vode v vseh linijah in na vseh tleh posode. Če uporabljate centrifugalno črpalko neposredno za napeljavo sveže vode, se bo črpalka pogosto vklapljala in izklapljala predvsem zaradi nizke porabe vode, kar hitro zniža sistemski tlak. Tu je pomen hidroforja oz. vodne črpalke, saj deluje kot tlačni rezervoar, ki s pomočjo stisnjenega zraka vzdržuje sistemski tlak v določenem območju.

vodne črpalke
Ker vode ni mogoče stisniti, je brez uporabe vodne črpalke zelo težko vzdrževati pritisk v ceveh, saj bi voda neprestano vstopala in izstopala. Sistemi, kot so glavni požarni vod, brizgalni sistemi in celo sistemi s svežo vodo, uporabljajo hidrofor, da se temu izognejo. Gre za je del valja, napolnjen z vodo, preostali del pa je napolnjen z zrakom. Zrak v jeklenki je stisnjen in zračni pritisk na vodo je pritisnjen navzdol.
Zrak je bolj stisnjen, ko vodne črpalke dodajo vodo v sistem, kar izboljša splošni tlak. Nasprotno pa zrak iztisne vodo, ko se voda izčrpa in tlak počasi pada, dokler se črpalke spet ne zaženejo. Uporaba hidroforja omogoča, da celoten sistem bolje vzdržuje stalen tlak brez nenehnega vklopa in ustavljanja črpalk.

Kako ravnati z vodnimi črpalkami

Vodne črpalke potrebujejo najprej polnjenje. Enostavna metoda za ustvarjanje tlaka v rezervoarju hidroforja je z dodajanjem več stisnjenega zraka. Hidroforski rezervoar je na splošno v samodejnem načinu, ta uravnava vklopni in izklopni tlak hidroforskih črpalk.

Možno je tudi ročno polnjenje sistema. Najprej odprite zračnik, nato zaženite črpalko in opazujte nivo skozi kontrolno steklo. Počakajte nekaj časa, da voda doseže približno 70 % polne zmogljivosti. Nato zaprite zračnike in odprite ventil za dovod zraka pod nizkim pritiskom. Ko dosežete tlak 4,5 bara, ga počasi dvignite na 5 do 5,5 bara glede na priporočila proizvajalca. Izogibajte se preobremenitvi, sicer bo iz pip pihal zrak z vodo. Voda ne bo dosegla vrha namestitve, če je premalo napolnjena.
Takrat se sistem vodne črpalke preklopi v samodejni način. Takoj, ko tlak doseže 4,5 bara, se črpalka vklopi in izklopi, ko doseže 5 do 5,5 bara. Sistem se bo morda moral vklopiti pri 2,5 bara in izklopiti pri 4,5 bara v nekaterih primerih ali v industriji z majhnimi hidroforji. Prepričajte se, da je voda vedno vidna skozi merilno steklo delovanja. Hidroforni sistem temelji na enem najosnovnejših načel, znanih kot “voda ni stisljiva”. Voda se hrani v rezervoarjih hidroforja strojnice, ki se nato preko reducirnega ventila stisnejo s stisnjenim zrakom iz jeklenke.

vodne črpalke

Moderni hidroforski kompleti

Za moderne vodne črpalke je značilna tako imenovana kompaktna zasnova, kar pomeni, da so veliko manjše in ne potrebujejo posebnih prostorov za svojo namestitev. Pogosto jih lahko postavite v navadno omarico pod umivalnik. Tlačna posoda sodobnega hidroforja je opremljena s tesno gumijasto membrano, ki ločuje vodo od zračne blazine. Lahko je vodoravna in navpična. Najpogosteje se namesti nad ali pod črpalko, da ustvarja prostostoječe komplete, ki prihranijo prostor.
Sodobne vodne črpalke oziroma hidroforski seti delujejo veliko tišje od naprav v klasični izvedbi. To neposredno prispeva k popolnemu udobju njihove uporabe in vse večjemu zanimanju za njihov nakup. Na splošno so sodobni kompleti opremljeni z elektronskimi regulatorji, kar odpravlja potrebo po ročnem nastavljanju. Vključeni so samo v instalacijo in z njimi črpajo vodo. Zapomniti si morate le, da morata membranski material in notranja obloga rezervoarja imeti certifikat o stiku s pitno vodo, ki ga izda Nacionalni inštitut za higieno, če boste to vodo pili.
Sodobne vodne črpalke se pri nas pogosto uporabljajo, saj še vedno nekatere vasi nimajo javnega vodovoda in morate imeti lastno vodo iz izvira ali z zbiranjem deževnice. Največ pa se uporabljajo za zalivanje vrtov, njiv in nasadov ter za napajanje živali in za gospodarska poslopja. Z njimi rešite problem stalne dobave vode pod enakim pritiskom, saj deluje črpalka samodejno in potrebuje le minimalno vzdrževanje.
Lahko jo namestite sami ali pa pokličete mojstra, da vam namesti celoten sistem tako, da bo v resnici dobro deloval. Če potrebujete samo sanitarno vodo, ni toliko pomembno, da je voda neoporečna za pitje. Če pa jo boste tudi pili, pa se posvetujte s strokovnjakom, da vam namesti čistilni sistem, ki bo varen za vaše zdravje. V vsakem primeru pa kupite primerno vodno črpalko za potrebe glede na to, kakšen pritisk potrebujete v sistemu in za kaj točno ga boste uporabljali. Izberite pa le kakovostnega.