Sunday, 19 May 2024

Zemeljski plin omogoča prihranke do 1700 evrov na leto

zemeljski plin

Ne verjamete? Varčno in predvsem učinkovito ogrevanje na plin je odvisno od več različnih dejavnikov, zato lahko že s pravo izbiro primerne peči na zemeljski plin prihranite skoraj dva tisočaka na leto v primerjavi s kurilnim oljem. Denar, vložen v zamenjavo ogrevalnega sistema, pa lahko povrnete že v manj kot treh letih.

zemeljski plin

Preden se odpravite v nakup je pomembno poznati vrste peči na zemeljski plin in njihovo delovanje, da lahko izberete najprimernejšo. Za pravilno izgorevanje zemeljskega plina potrebujemo dotok zraka – že tukaj pa se pojavi prva razlika v delovanju. Poznamo plinske peči na atmosferski in prisilni vlek. Tiste na atmosferski vlek dovajajo zrak direktno iz prostora, v katerem so nameščene, peči na prisilni vlek pa ga odvzemajo iz okolice objekta preko dvojnega dimnika.

Imate doma še vedno plinsko peč na atmosferski vlek? Strokovnjaki jo sicer odsvetujejo, saj jo je treba nujno čistiti tudi do dvakrat na leto, poleg tega pa ne smete pozabiti na dovod svežega zraka, ki je pri pravilnem izgorevanju še kako potreben. Pri tem tvegamo tudi nastanek ogljikovega monoksida, zato je priporočljivo premisliti o novi peči na zemeljski plin, saj vam poleg večje varnosti ponuja tudi višje prihranke.

Najučinkovitejša ostaja kondenzacijska peč

Poleg klasične peči, poznamo nekoliko varčnejšo nizkotemperaturno in najbolj učinkovito kondenzacijsko peč. Medtem ko nam nizkotemperaturna peč še vseeno prihrani nekaj energije zaradi nižje temperature delovanje, nam kondenzacijska poleg tega ponuja še izrabljanje energije dimnih plinov, ki nastajajo ob izgorevanju. Tako lahko zemeljski plin popolnoma izkoristite in zmanjšate vpliv na okolje.

Zemeljski-plin

Kondenzacijske peči so poleg učinkovitosti tudi zelo majhne. Verjetno si ne želite zapraviti sobe z velikimi pečmi in s hranilnico za olje ali drva. Peči na zemeljski plin so namreč velike kot nočna omarica in jih lahko namestite na steno v kopalnici ali pod stopnicami. Njihov dizajn omogoča zlitje z okolico, lahko pa jo tudi zaprete v omarico, če vam pogled na plinsko peč ni všeč. Samo delovanje je zelo tiho, tako da se lahko sprostite, ne glede na to, kje v hiši počivate.

Koliko bi me stala zamenjava plinskega kotla?

Če imate torej staro plinsko peč in želite moderno kondenzacijsko, vas bo zamenjava plinskega kotla pri povprečni družinski hiši stala okoli 4000 evrov. V to je vključena zamenjava peči na zemeljski plin in bojlerja za toplo vodo, montaža, dokumentacija in sanacija dimnika. Ogreval v tem primeru ni potrebno menjati, saj so plinski kotli primerni za radiatorski sistem, še učinkovitejši pa postanejo pri talnem ogrevanju.

Pri tem pa ne pozabite – Eko sklad vam lahko pomaga s pomočjo nepovratne finančne spodbude, ki znaša do polovice stroškov naložbe, vendar ne več kot 2000 evrov.