Thursday, 29 Feb 2024

Kako servisirati tekaške smuči?

tekaške smuči

Pri tekaških smučeh je veliko odvisno od detajlov, zato je dobra priprava smuči ključnega pomena tako za rezultat kot za splošno izkušnjo pri teku na smučeh. Poleg tega je servis seveda nujen, če želimo smučem zagotoviti kar se da dolgo življenjsko dobo. Nekateri postopki so dokaj enostavni in se jih lahko lotimo sami, drugi so precej bolj zahtevni in jih je bolje zaupati usposobljenim serviserjem. Seveda je veliko odvisno tudi od tega, kako resno se s športom ukvarjamo – rekreativci se s posebnim servisom verjetno ne bodo ukvarjali, tekmovalni tekači pa imajo svoje serviserje.

tekaske-smuci

Namen servisa je običajno ta, da tekaške smuči kar najbolje pripravimo na tek. Prvi ukrep je pogosto voskanje oziroma mazanje drsalne površine, kar naredi zelo veliko razliko na terenu. Tekmovalni tekači izbiri pravih sredstev posvetijo veliko pozornosti, a tudi rekreativci se redno poslužujejo voskov in maž, ki zagotavljajo gladko drsenje po sneženi površini. Voskanje lahko opravimo sami, če imamo prava sredstva in pripomočke. Najprej je treba temeljito očistiti drsalno površino smučke in odstraniti stari nanos voska s strgalom. Nato najprej kar s trdim voskom naredimo tanek nanos, na katerega nakapljamo stopljen vosek, ki ga nato z likalnikom vtremo v podlago. Pri tem moramo biti pozorni na dovoljene temperature, ki se pri voskih razlikujejo. Pustimo kakšnih 20 minut, da se vosek ohladi, nato ga s strgalom odstranimo, da ostane le tanek film.

tekaske-smuci-2

Poleg voskanja je pametno poskrbeti še za robove tekaških smuči, ki so pogosto njihova šibka točka. Predvsem pazimo, da ne pride do rjavenja, seveda pa je treba ukrepati tudi v primeru poškodb in obrabe.

Servisiranje tekaških smuči je zelo odvisno od različnih dejavnikov, tudi od vrste smuči in tehnike teka. Nekaterih smuči sploh ne voskamo, morda pa bo treba uporabiti posebne maže. Vsekakor je najbolje, da za servis poiščemo strokovnjaka. Nekatere osnovne posege lahko opravimo sami, a veliko bolje bo, da tekaške smuči zaupamo v oskrbo profesionalcem, ki bodo znali bistveno bolje poskrbeti zanje.