Tuesday, 16 Apr 2024

Zakaj so zobni vsadki vse bolj priljubljeni?

Zobni vsadki

Za nadomeščanje manjkajočih zob se že približno 50 let uporabljajo zobni vsadki, ki jih strokovno imenujejo implantati. Sodobna tehnologija pa omogoča, da je uporaba zobnih vsadkov v zadnjem obdobju preprostejša, z manj zapleti in posledično vse bolj priljubljena. Zobni vsadki se vstavijo v čeljustno kost, saj tam nadomeščajo korenino zoba, lahko se uporabljajo za nadomeščanje enega manjkajočega zoba, podporo mostov ali zobnih protez, seveda je vse to odvisno od tega, kaj pacient potrebuje. Vsadki so narejeni iz titana, kovine, ki je biokopatibilna in se povsem zaraste s čeljustno kostjo ter ne povzroča alergijskih reakcij.

Zobni vsadki

Zobni vsadki – prvi del vstavitve

Zelo pomembno je vedeti, da so zobni vsadki lahko vstavljeni s strani splošnega zobozdravnika, oralnega kirurga ali parodontologa. Sam postopek vstavitve lahko poteka na različne načine, zaradi napredka tehnologije so se tudi metode vstavljanja zobnih vsadkov spremenile. Običajno postopek poteka v več fazah. Vse skupaj se začne z osnovnim pregledom. Izbrani zobozdravnik oziroma oralni kirurg bo pregledal vašo ustno votlino, rentgenski posnetek in se pogovoril z vami o morebitnih boleznih. Na podlagi vseh podatkov bo ocenil, ali so pogoji in zdravje vaše ustne votline ustrezni za vstavitev implantata. Če je vse v redu in vam lahko vstavi zobni vsadek, bo sam poseg potekal pod lokalno anestezijo. Zobozdravnik oz. oralni kirurg s posebnim instrumentom pripravi kostno ležišče, kamor kasneje privije implantat. V nekaterih ordinacijah z najsodobnejšo opremo že uporabljajo sistem vodene implantologije, kjer se vstavitev zobnih vsadkov načrtuje s pomočjo računalniške tehnologije in posebnih šablon. V nekaterih primerih se med samim posegom dogradi tudi kostni primanjkljaj, da se zobni vsadki bolje zarastejo s kostjo. Po koncu posega se sluznica zašije. Običajno poseg traja približno pol ure. Kot običajno se po posegu pojavita oteklina in bolečina. Oboje hitro mine, če si pomagate z dnevnim počitkom in analgetiki. Sicer pa boste podrobnejša navodila prejeli po posegu v izbrani ordinaciji, da boste natančno vedeli, kako skrbeti za svoje zobe. Šive vam bodo odstranili v drugem tednu po posegu.

Zobni vsadki – drugi del vstavitve

Po vsaditvi se zobni vsadki počasi zarastejo v okoliško kost, to traja približno 3 mesece, lahko tudi dlje. Ko se kost zaraste z vsadkom, zobozdravnik prereže sluznico in preveri uspešnost vstavitve ter pripravi vse potrebno za protetično nadgradnjo, le ta se lahko začne v dveh do treh tednih po odprtju. Celoten postopek vstavitve se zaključi, ko vam v zobotehničnem laboratoriju izdelajo nadomestek manjkajočega zoba, keramično krono, mostiček ali protezo in ga pritrdijo na abutment, ki povezuje vsadek z zobno krono.

Za koga so vsadki primerni?

Številne svetovne raziskave so pokazale, da je implantat primeren za vse starostne skupine, tudi za starejše. To je zelo pomembno, saj imajo starejši zaradi različnih vzrokov več manjkajočih zob in prav zobni vsadki so rešitev tudi za tiste, ki so do sedaj nosili neudobne snemljive proteze. Na drugi strani pa strokovnjaki pri mlajših pacientih priporočajo, da je smiselno nekoliko počakati z vstavitvijo, da se popolnoma konča rast čeljusti in obraza.

Komu se odsvetujejo oz. jih ne morejo vstaviti?

V nekaterih primerih zobozdravniki oz. oralni kirurgi pacientom ne priporočajo, ali odsvetujejo vstavitev zobnega vsadka. Mednje uvrščajo bolnike s sistemskimi boleznimi (karcinom, AIDS), srčno žilnimi boleznimi in boleznimi respiratornega trakta. Zobni vsadki so na drugi strani primerni tudi za bolnike s sladkorno boleznijo, zmerno osteoporozo in bolniki, ki se zdravijo s kortikosteroidi. V vsakem primeru se pogovorite z izbranim zobozdravnikom in mu povejte za vse vaše težave in bolezni, saj vam bo le tako lahko pomagal.

Še en pomemben podatek, danes je postopek vstavitve gaziantep escort bayan implantata bistveno enostavnejši, hitrejši in ob pomoči anestezije skorajda neboleč, v primerjavi s postopkom, ki se je opravljal še pred desetletjem. Zato se brez skrbi pogovorite z zobozdravnikom in se pogumno odločite za zobni vsadek.