Tuesday, 30 Apr 2024

Kako poiskati sodnega tolmača, ko ga potrebujete?

Sodni tolmač

Ste vedeli, da na našem planetu vsakodnevno uporabljamo od kar 6000 pa tja do 7000 različnih jezikov? Zanimivo je tudi, da kar polovica vsega svetovnega prebivalstva tekoče govori dva ali več jezikov. Kaj pa preostala polovica prebivalstva,  ki pozna le svoj materni jezik? Ste kdaj pomislili kako težko bi bilo, če bi morali sami v tujini urejati in pridobivati uradne dokumente v popolnoma neznanem jeziku? Dobra novica je, da vam tega ni potrebno delati popolnoma sami, ampak vam pri tem lahko pomaga izkušen sodni tolmač. Kaj pravzaprav je delo sodnega tolmača in kje ga lahko tudi sami poiščete, si lahko preberite v nadaljevanju članka.

Sodni tolmač

Kdo je sodni tolmač in kakšna je narava njegovega dela?

Delo sodnega tolmača še zdaleč ni preprosto. Njegovo dobro poznavanje določenega jezika, ki ga tolmači pa stranki definitivno omogoča preverjeno in tekočo komunikacijo v jezikovno nepoznanem okolju. Narava dela sodnega tolmača je ustno prevajanje iz enega v drug jezik, pri katerem to lahko naredijo na različne načine. Poznamo: simultano tolmačenje, konsekutivno tolmačenje in nekoliko, po imenu, nenavadno šepetalno tolmačenje. Večinska praksa v Sloveniji je, da sodni tolmač prevaja konsekutivno, saj tako ne prihaja do večjega števila napak. Potrebno je poudariti, da termin sodni tolmač ni enak sodnemu prevajalcu. Pri slednjem gre za razliko od prej omenjenega za prevajanje dokumentov v pisni obliki iz enega jezika v drugega. Seveda pa se poklic sodnega tolmača in sodnega prevajalca od države do države razlikuje.

Tako npr. vsi tolmači v Sloveniji za razliko od drugih evropskih držav potrebujejo znanje tako o tolmačenju kot prevajanju. To pomeni, da morajo biti vsi registrirani sodni tolmači vešči tudi prevajanja pisnih virov in ne le ustnega prevajanja. Poklic sodnega tolmača je v večini vezano na prevajane vsebine različnih dokumentov (poročnih listov, spričeval iz šole, vloge na sodiščih, sodne odločbe, ipd.). Sodni tolmač je za razliko od drugih vrst tolmačev tako posebej specializiran za sodelovanje v različnih sodnih postopkih. Pri tem pa so največkrat v kontaktu z odvetniki. Lahko bi rekli, da je glavna naloga sodnega tolmača tolmačenje sodnih postopkov in tolmačenje sodno overjenih listin, ki se obravnavajo na sodišču.

Kje lahko poiščete dobrega sodnega tolmača?

Poklic sodnega tolmača ne more opravljati katerikoli prevajalec. Za uradno potrdilo o sodnem tolmačenju mora le-ta opraviti poseben preizkus znanja za sodnega tolmača. Prav zato je prvi napotek pri izbiri ustreznega kvalitetnega sodnega tolmača preverjanje njegove ligitimitete. Vsi uradni gaziantep bayan escort tolmači Republike Slovenije morajo biti sprejeti s strani ministra za pravosodje v dokumentu z naslovom Imenik sodnih tolmačev. Ta na podlagi vseh dokumentov v uradnem listu objavi ime in priimek sodnega tolmača ter jezik, ki ga ta prevaja. Z iskanjem lastnega sodnega tolmača načeloma ne morate imeti večjih težav, saj so vse potrebne zbrane informacije objavljene na že omenjeni strani. Prav tako lahko tam pridobite tudi vse potrebne kontakte. Posamičen sodni tolmač je v bazi podatkov zabeležen z imenom in priimkom, poleg tega je napisano tudi mesto v okviru katerega deluje ter seveda zelo pomembna telefonska številka in jezik, ki ga le-ta tolmači. Da pa bo iskanje še nekoliko lažje so na omenjeni strani omogočili uporabo filtra. Na tak način lahko vidite kateri jezik zastopa posamezen sodni tolmač in izberete tistega, ki ga potrebujete.

Iskanje sodnega tolmača je v resnici veliko bolj preprosto, kot se to zdi na prvo žogo. Dobro urejen sistem iz strani ministerstva vam omogoča, da lahko že v nekaj klikih najdete ustrezno osebo, ki bo deloval kot preverjen sodni tolmač. Poleg tega pa vas lahko razveselimo z novico, da je iskanje po omenjenem imeniku sodnih tolmačev v naši državi popolnoma brezplačno. Vse kar vam na tem mestu preostane je le klic in že boste na dobri poti do zanesljivega sodnega tolmača. Pa srečno!