Tuesday, 30 Apr 2024

Parketarstvo – panoga z dolgoletno tradicijo

parketarstvo

Parketarstvo je panoga, ki že od nekdaj slovi po polaganju parketa in ostalih talnih oblog, ki v vaš dom vnesejo toplino in domačnost. Talne obloge, ki jih lahko uporabijo parketarji za vaš dom, so na voljo v veliko barvnih kombinacijah in materialih. Parketarstvo kot dolgoletna tradicija, se pri podjetju Megaflor izvaja profesionalno, strokovno ter s poudarkom na natančnosti in doslednosti.

Pri njih lahko za svoj dom izberete različne vrste parketa in vinilnih talnih oblog, ki vas bodo spremljale tudi do 10 let. Pri parketarstvu Megaflor polagajo talne obloge različnih dimenzij ter končnih obdelav. Strankam se individualno posvetijo in jim poskusijo v celoti ustreči.

parketarstvo

Kakšna dela obsega parketarstvo?

Parketarstvo vam ponuja polaganje različnih talnih oblog, kot so:

  • parketi;
  • laminati in
  • vinilne talne obloge.

S polaganjem vseh vrst talnih oblog se parketarji osredotočijo na kakovostno pripravljen estrih, izravnavo tal z izravnalnimi masami, merjenje zračne vlage ter vlage v estrihih. Ustvarijo si primerno okolje, kjer lahko kakovostno polagajo želeno talno oblogo.

Dela, ki jih obsega parketarstvo, vsebujejo:

  • polaganje različnih talnih oblog;
  • brušenje parketa;
  • krtačenje parketa;
  • lakiranje parketa ter
  • čiščenje teras.

Zakaj je parket najboljša izbira za vaš dom?

Kadar se odločimo za nakup ali obnovo parketa, je najbolje, da izberemo priznano parketarstvo, ki nam bo z dolgoletnimi izkušnjami in strokovnostjo lahko pomagalo pri izbiri primernega parketa oz. želene talne obloge za dom.

Parketarstvo po navadi svetuje izbiro parketa, saj je najbolj trpežen in hkrati da vašemu domu prijeten pridih narave in topline. Parket je odlična izbira za skoraj vsak prostor v stanovanju, saj ga toplotno objame, nudi mehkobo ter tudi zato, ker ga je zelo enostavno čistiti.

Odličen je prav tako za domače živali in majhne otroke, saj je mehak in ima možnost talnega gretja. Izbrano parketarstvo je priporočljivo vprašati za nasvet glede izbire primernega parketa, saj niso vse lesene vrste parketa primerne za talno gretje. Izbrati je treba debelejše ploščice ter dvoslojni ali troslojni parket.

Vzdrževanje parketa

Ko vam parketar položi parket, je priporočljivo, da ga prav tako zaščitite z lakiranjem, saj bo tako dlje ostal zaščiten pred raznimi poškodbami pohištva in živali. Odsvetuje se, da hodite po njem v čevljih, saj tako prinesete nanj umazanijo in ga lahko hitro poškodujete s kakšnim kamenčkom, ujetim v podplatu čevlja.

Kasneje ga je dobro redno čistiti, da odstranite umazanijo, ki se je na njem nabrala.

To lahko naredite na dva načina:

  • s suhim čiščenjem, ki vsebuje čiščenje s pometanjem z metlo ali sesanjem z mehko krtačo. Kot alternativo lahko uporabimo prav tako krpo maslenko, ki je viskozna in dobro vpija umazanijo, nase veže prah in zagotavlja čistočo.
  • Z vlažnim čiščenjem, pri katerem uporabimo vodo, v katero dodamo čistilo za talne obloge. Čistimo ga z dobro ožeto mehkejšo krpo in neagresivnim sredstvom, ki je brez topil in ima nevtralen pH.
  • PO POTREBI ga lahko po nekaj letih, če želimo lepši izgled in dodatno zaščito, obnovimo oz. premažemo s polirnim negovalnim sredstvom.

Prednosti parketa pred drugimi talnimi oblogami

Zraven tega, da vam parket v dom prinese toplino, doda prav tako domač in ob enem moderen videz, ki se lahko kombinira skoraj z vsakim stilom prostora. Ker je narejen iz naravnega materiala, je na voljo v različnih barvnih odtenkih lesa, kot so:

  • bor;
  • oreh;
  • češnja;
  • hrast;
  • smreka ipd.

Parket je trpežen in odporen na udarce ter čez leta tudi enostavno obnovljiv, saj ga lahko izbrano parketarstvo pride pobrusit in polakirat. Tako vam bo držal še naslednjih 10 let uporabe.

Kaj hitro se lahko zgodi, da se vam parket poškoduje, se napihne ali odstopi. Za to je lahko krivo več dejavnikov: vlaga, premikanje pohištva, igranje otrok in živali ter padli predmeti, ki lahko naredijo vidne poškodbe v talno oblogo. Priporočamo posvet s parketarji za možno obnovo ali prenovo parketa ali druge talne obloge.