Tuesday, 25 Jun 2024

Kuhinjski pulti niso le praktični, ampak tudi čudovit okras

Kuhinjski pulti

Kadar prenavljate, ali na novo kupujete kuhinjske elemente, zmeraj gledate na to, da izberete kakovostne in dolgotrajne materiale, ki vam bodo služili še vrsto let, je tako?
Kuhinjski pulti so tako rekoč lice kuhinje, saj se na njih odvija vse, od priprave jedi do kuhanja, pospravljanja ipd.

Na trgu je že velika izbira novodobnih in modernih kuhinjskih pultov, ki kar kličejo po pozornosti. Da boste izbrali pravi pult zase in za svojo kuhinjo, vam bomo predstavili različne vrste in njihove prednosti. Vaša naloga je le to, da izberete sebi primernega.

Kuhinjski pulti

 Kuhinjski pulti in njihove vrste

Kuhinjski pulti so tisti element v kuhinji, ki prostor naredijo moderen in unikaten. Pri kamnoseštvu Granital vam ponujajo pulte izdelane iz:

  • naravnih materialov in
  • tehničnih materialov, ki so zelo vzdržljivi, dolgo obstojni ter enostavni za čiščenje.

Naravni materiali obsegajo naravne kamne, kot sta marmor in granit. To sta kamna, ki sta izjemno trpežna, trdna in imata zelo dolgo življenjsko dobo.

Medtem ko tehnične materiale predstavljajo tehnični kamni, kot so npr. naravni kremen. To so umetno ustvarjeni materiali, ki so izdelani s posebnim procesom na visokih temperaturah ter pod pritiskom.

Kateri material je prava izbira za kuhinjski pult?

Kadar izbirate kuhinjski pult in ne veste, kateri material bi izbrali, se vprašajte, kakšnega želite imeti. Naj bo to material, ki je odporen proti vročini, vodi in bakterijam ali želite material, ki bo lepo sovpadal z modernim videzom celotne kuhinje in vam ni toliko pomembna funkcionalnost?

Kuhinjski pulti, ki nudijo življenjsko garancijo in lep naraven videz, so vsekakor izdelani iz marmorja ali granita. Oba kamna sta privlačna in imata naravno strukturo, ki se zelo težko primerja z umetnimi materiali. Oba sta zelo odporna proti praskam, udarcem, madežem in vročini. Izbirate jih lahko v različnih odtenkih, ki bodo sovpadali s celotnim videzom kuhinje in ji dodali piko na i.

Takoj za petami naravnemu kamnu je tehnični kamen, s katerim si lahko ustvarite videz, kot ga želite.

Zakaj?

Ker so kuhinjski pulti iz tehničnega kamna zasnovani tako, da so jim dodani steklo, porcelan in drugi materiali, ki celoten izgled le dvignejo iz povprečja, ga uporabniki velikokrat izberejo za svoj dom. Zraven tega, da je trpežen, tanek in ob enem tudi masiven material, na soncu ne zbledi, nudi moderen videz ter široko paleto barvnih spektrov.

Kakšna je priporočena debelina kuhinjskih pultov?

Za izdelavo pulta iz naravnega kamna, torej granita ali marmorja je uporabna debelina od 2 do 4 cm, medtem ko se kuhinjski pulti iz tehničnega kamna uporabljajo v debelini od 1,2 do 3 cm.

Kuhinjski pulti ter priporočeno čiščenje in vzdrževanje materialov

Kadar se lotite čiščenja kuhinjskega pulta, izberite primerna čistilna sredstva, ki so predpisana za material, iz katerega je pult zasnovan. Na ta način boste preprečili poškodbe in razbarvanja materiala.

Marmorni in granitni pulti: najboljša je navadna voda ali blag detergent za pomivanje posode, vendar bodite pri slednjem pozorni, da ga res dobro očistite iz pulta, saj lahko pride ob stiku z visoko temperaturo, npr. kadar postavite nanj vroč lonec, do razbarvanja. Izognite se raznih pilingov in kemičnih čistil ter belila.

Kuhinjski pulti iz tehničnega kamna: za čiščenje potrebujete le mehko krpo in vodo, brez dodatnih čistilnih sredstev. Ker je podlaga antibakterijska in ne vpija vode ter maščob, jo boste enostavno le obrisali.

Velika dilema, ki spremlja veliko uporabnikov pred nakupom kuhinjskega pulta, je pri izbiri materiala. Seveda na koncu pretehta barvni spekter ter oblika, cena in videz določenega materiala. Vsekakor pa je priporočljivo izbrati naravni material, saj je veliko bolj prijazen, trdnejši in ima daljšo življenjsko dobo v primerjavi z umetnimi materiali.

Izberite si najljubši kuhinjski pult, da bo delo v kuhinji lahko potekalo veselo in brez skrbi.