Tuesday, 30 Apr 2024

Kaj pomaga v primeru vnetja sinusov?

Vnetje sinusov

Ste eden izmed tistih, ki se vsako leto znova bori s stanjem, ki se imenuje vnetje sinusov? To ni nič kaj nova »bolezen«, ki prizadene kar nekaj odstotkov ljudi. In lahko smo hvaležni, da smo v dobi, kjer si že lahko pomagamo z mnogimi zdravili in antibiotiki, ki omilijo to stanje vnetja in bolečin.

Danes vam bomo predstavili nastanek sinusitisa, njegove simptome ter pomoč, s katero ga boste lahko hitro premagali.

Vnetje sinusov

Kdaj nastane vnetje sinusov ali sinusitis?

Najprej si poglejmo, kaj sploh so sinusi oz. kje se nahajajo. To so tako imenovane zračne votlinice, znotraj naše lobanje. Te so napolnjene z zrakom in v naši lobanji igrajo pomembno vlogo, in sicer, zraven tega, da jo ohranjajo lažjo, so prav tako zasluženi za to, da proizvajajo sluz, katera vlaži notranjost našega nosu. So pa locirani za nosom, lici in očmi.

Zanimivo je, da dnevno človek vdihne kar 15.000 litrov zraka, ki ga morajo sinusi obdelati. Kadar pa pride do stanja, ko je nos zamašen in sluznica vneta, pa je ta prenos zraka otežen, kar privede do okužbe z virusi ali bakterijami.

Vnetje sinusov povzročajo virusi, bakterije, glive, onesnažen zrak (cigaretni dim) in kemikalije. Pri mnogih je lahko posledica vnetja tudi:

  • nosni polipi,
  • slab imunski sistem,
  • alergije na prah, živalsko dlako,
  • kajenje ali izpostavljanje cigaretnemu dimu in podobno.

V povprečju so, kar v 90 %, za vnetje sinusov krivi virusi in v 10 % bakterije.

Vrste sinusitisa in kako si lahko pomagamo

Sinusitis ali vnetje sinusov se lahko pojavi v 3 stopnjah:

  1. Akutno vnetje, ki traja nekje do 4 tedne in je tudi najbolj pogosta oblika vnetja.
  2. Subakutna oblika je druga stopnja oblike, ki po navadi traja nekoliko dlje – 4-12 tednov.
  3. Kronični sinusitis, ki je tudi najhujša oblika za vnetje sinusov, pa je oblika, kjer se simptomi ne izboljšajo ali pa se lahko celo ponovno pojavijo po 12 tednih. Takrat je najboljša in tudi najbolj pogosta rešitev operacija.

Takrat, kadar imate blago obliko, lahko simptome lajšate sami, brez zdravniške pomoči. V primeru, kadar pa gre za srednje do težje oblike, pa je potrebna pomoč in obisk zdravnika.

Za lažje oblike si pomagate takole, da:

  1. Pijete veliko tekočine, predvsem vode ali nesladkanega čaja;
  2. Si redno ter temeljito izpirate nosne votline s solno raztopino, ki bo zmanjšala zamašenost nosu;
  3. Se izogibate dejavnikom, ki bi lahko povzročili kakšne alergične reakcije, npr.: kajenje, cvetni prah, živalske dlake;
  4. Po potrebi zaužijete lahko protibolečinsko tableto, na primer paracetamol ali aspirin;
  5. Si pripravite inhalacije s paro in kamilico ali evkaliptusom ali pa meto;
  6. Privoščite si obilico kakovostnega spanca,
  7. Nos si brišite s čim bolj mehko in nežno bombažno brisačko ali robčkom.

Če vas je doletela hujša oblika, vam bo zdravnik najverjetneje predpisal kakšna pršila ali kapljice za nos, antihistaminik (če imate alergijsko reakcijo) ali antibiotik (v primeru bakterijskega vnetja).

donat.mg
donat.mg

Pozor!

V primeru, kadar se simptomi ne izboljšajo po 3 mesecih zdravljenja; če se pojavijo izključno na eni strani obraza; če imate težave z vidom – vidite dvojno ali zamegljeno; vam oteka čelo; imate otrdel in boleč vrat ter hude glavobole, je treba TAKOJ poiskati zdravniško pomoč.

Simptomi ob obolenju

Kadar zbolite ali se nalezete tega bolezenskega stanja, so od človeka do človeka drugačni simptomi. Je pa res, da zelo spominjajo na simptome navadnega prehlada.
Tako, da so dokaj podobni tem simptomom:

  • zamašen nos,
  • zmeren do hud glavobol, zaradi pritiska na sinuse,
  • vročina,
  • utrujenost, kašljanje,
  • zatrt okus in vonj.

Kadar je vnetje sinusov hujše, so lahko prisotni tudi:

  • bolečina v zgornjih zobeh;
  • bolečine na področju obraza (nad in pod očmi, čelo);
  • začasna halitoza ali tako imenovan neprijeten vonj sape pri izdihu;
  • ob nagnjenju glave naprej – preseneti pekoča bolečina.

Pozorni bodite prav tako na simptome pri malčkih, ki so:

  • podobni kot prehlad ali alergija, in se ne izboljšajo v 14 dneh,
  • imajo visoko vročino – nad 39 °C,
  • jih spremlja kašelj, ki traja več kot 10 dni,
  • ter dlje trajajoč izcedek iz nosu.

Hitro lahko zamenjamo gripo in prehlad z vnetjem, tako da bodite pozorni, in če ste že kakšen kronični bolnik, vam priporočamo, da pokličete svojega zdravnika in ga povprašajte po najboljši možnosti.

Kako preprečiti vnetje sinusov?

Pravzaprav ga čisto preprečiti ne morete, lahko pa se mu poskusite izogniti tako, da skrbite zase, za svoj zdravi življenjski slog, z veliko sadja in zelenjave, zadostnim uživanjem tekočine, rednim in temeljitim umivanjem rok, vsakoletnim cepljenjem proti gripi, čim manj se poskusite izpostavljati cigaretnemu dimu, cvetnemu prahu in drugim dražilnim snovem ter osebam, ki imajo akutni prehlad ali gripo.

Vnetje sinusov je kar pogosta oblika vnetja, katera prizadene kar veliko število oseb. Najboljša rešitev za prebolenje le-tega je počitek, topli obkladki na obrazu, spanje z dvignjenim vzglavjem, izpiranjem s fiziološko solno raztopino ter razne inhalacije, ki sprostijo polne nosnice. Poskusite, kateri način bi vam najbolje pomagal in z njim vztrajajte, saj bo hitro boljše!