Tuesday, 16 Apr 2024

Avtomobilsko zavarovanje je pametna odločitev

avtomobilsko zavarovanje

Če ste lastnik jeklenega konjička oziroma avtomobila, vas vsako leto čaka obvezno avtomobilsko zavarovanje. To in še kopica drugih obveznosti, ki jih lastništvo avtomobila prinese. Ker je danes na trgu vedno več ponudnikov zavarovanj, se je včasih že prav težko odločiti za najbolj smiselno, ugodno in učinkoviti ponudbo. Agent ni vedno najboljša možnost za avtomobilsko zavarovanje, je pa res, da je dober agent lahko izjemno priročen in tudi prihrani vam veliko težav. Vse je odvisno od vas, ali vam največ pomeni ugodno avtomobilsko zavarovanje ali vam je v uteho tudi to, da za vašim sklenjenim zavarovanjem stoji še neka oseba, ki za vse to odgovarja in jo lahko kadarkoli pokličete.

Avtomobilsko-zavarovanje

Kot je veliko različnih ponudnikov za avtomobilsko zavarovanje, tako fizičnih kot na samem spletu, tako je tudi prav toliko različnih možnosti zavarovanja vašega jeklenega konjička. Avtomobil lahko na primer zavarujete z zavarovanjem avtomobilske odgovornosti. Gre namreč za avtomobilsko zavarovanje v primeru, da se vam zgodi prometna nesreča in nastane škoda zaradi poškodovanja predmetnega tipa, se pravi poškodba nasprotnega vozila, lahko tudi objekta. O tem zavarovanju lahko govorimo tudi, če pride do telesnih poškodb ali  v primeru smrti udeleženih oseb v prometni nesreči.

Naslednji primer je zavarovanje za voznika. To pomeni vezavo na vozilo, ki prav tako mora biti zavarovano, v prvi vrsti pa se zavaruje voznik, če slučajno pride do telesnih poškodb med uporabo avtomobila. Vendar pozor – marsikatera zavarovalnica ima takšno miselnost, da samo zavarovanje za voznika ni dovolj in to ne pomeni, da se lahko usedete v vsak avto ter ste zavarovani kot voznik. To avtomobilsko zavarovanje velja samo v primeru, da ste vozili avto, ki je predmet vašega zavarovanja.

Seveda pa lahko zavarujete tudi potnike, kar deluje na podoben princip kot zavarovanje za voznika. Lahko se odločite, da so sovozniki zavarovani tako v primeru smrti kot v primeru invalidnosti. Lahko se uredi tudi stroške zdravljenja, če le-ti nastanejo ob nezgodi. To zavarovanje je izjemno pomembno in tudi odgovorno od voznika, saj bodi vaši sovozniki zavarovani v vsakem primeru, ne glede na povzročitelja nesreče.

Avtomobilsko-zavarovanje-2

Naslednja stopnja zavarovanja pa je kasko. To pomeni, da je vaš avto zavarovan tako proti vandalizmu, proti naravnim pojavom in kakršnikoli drugi nevarnosti, ki bi mu lahko grozila. Lahko ste torej brez skrbi glede tatvin, udorov, vandalov, strele, vode in ostalih nevarnosti, ki pretijo v zunanjem svetu.

Tu smo našteli samo nekaj oblik, ki se v drobcih pri vsakem zavarovalnem agentu razlikujejo, a osnova ostaja enaka. Ta zavarovanja lahko med seboj kombinirate in jih dodajte ter poskrbite, da boste resnično dobro zavarovani. Seveda je pri tem tudi potrebno razsodno razmišljanje. Če ste veliko na poti in je avto del vašega vsakdana, boste izbrali tisto, ki vam omogoča varovanje za vse, kar se vam na teh poteh lahko zgodi. Če imate avto bolj ali manj doma in ga uporabljate samo za vožnjo po mestu, dodatna zavarovanja morda niti niso potrebna. Veliko je na vas in vaši informiranosti, da se odločite kar se da pametno. Po nepotrebnem resnično ni smiselno zapravljati denarja.

Pomembno pa je omeniti še eno posebno zavarovanje in to je potovalno zavarovanje oziroma zavarovanje za tujino. Splača se vam ga skleniti v primeru, ko daljše službene poti del vašega vsakdana v službi ali pa v primeru, ko se odpravljate na turistično potovanje. V primeru rednega obiska tujine z avtom je pametna sklenitev letnega zavarovanja, medtem ko tistega turističnega sklenite samo za določen čas, saj ga za celo leto resnično ne potrebujete. S tem zavarovanjem se boste tako počutili resnično bolj varne na poti v tujino, kar pa veliko šteje, saj nekje drugje na tujem vaš zavarovalni agent ne more takoj pridrveti do vas in vam pomagati pri vseh tegobah. Hudo je, če pride do nesreče na neznanem kraju, kjer se lahko tudi hitro zgodi, da pride do jezikovnih preprek in nezaupanja do tujcev. So pa pri čisto vsaki zavarovalnici na voljo številke za 24 urno asistenco, tako da ste lahko resnično vedno brez skrbi, saj lahko tako vedno pokličete na vaši matično zavarovalnico in nekdo tam vam bo v trenutku nesreče priskočil na pomoč.

Marsikomu se zdi, da morda avtomobilsko zavarovanje ni potrebno in nasploh ni pristaš zavarovanj, saj se zdi, da zavarovalniške hiše samo trgajo denar stran od ljudi, nekega efekta pa to vse skupaj nima. Žal je tako, da šele ko se nekaj hudega in resnega zgodi, uvidimo kako pametno bi bilo, če bi imeli zavarovanje. Škoda, ki je lahko povzročena kadarkoli in nastane popolnoma nepričakovano, običajno še ob najbolj neprimernem času, je namreč lahko velik udarec in v tem primeru vam zavarovalnice resnično krijejo hrbet. Seveda je izjemno pomembno, da izberete tisto, o kateri ste se pozanimali, ji zaupali in vam nudi točno to, kar za vaše kar se da varno življenje tudi najbolj potrebujete. Nikar ne živite v strah in če se le da, bodite odgovorni do sebe, svoje družine pa tudi do vaše okolice.