Tuesday, 16 Apr 2024

Glavobol je izredno pogost pojav, za katerim trpi kar 65 milijonov ljudi

glavobol

Glavobol je tista nadloga, ki jo je vsak odrasel človek zagotovo že doživel. Lahko ga občutimo v stresnih situacijah, lahko nam telo sporoča, da nam primanjkuje spanca ali pa se razlog za glavobol skriva kje popolnoma drugje. Običajno jih zdravimo z protibolečinskimi tabletami, ki jih predpiše zdravnik ali pa se lahko kupijo v lekarni. Obstajajo pa tudi nekateri drugi, bolj naravni načini, za zdravljenje glavobola kot je spanec ali pa masaža določenih točk naše glave. Tisti, ki imajo pogoste glavobole zaradi nizkega pritiska, pa lahko ta problem rešijo že z eno skodelico prave turške kavice ali pa s pravim čajem.

Glavobol

Po nekaterih raziskavah bi naj v Evropi za glavobolom trpelo okoli  65 milijonov ljudi. To pomeni, da prenašajo glavobol na vsake toliko časa in zaradi različnih dejavnikov. Zaradi hitrega načina življenja, sprememb podnebja in vpliva onesnaženosti ter tehnologije na naše telo in um, se ta številka vsako leto poveča. Vzrokov za glavobol je lahko, kot smo že dejali, več in niso vsi čisto nedolžni. Pri določenih bi bilo potrebno nujno in takoj obiskati zdravnika. Prav tako pa poznamo tudi več vrst glavobolov in te si bomo pogledali v nadaljevanju članka.

Tenzijski glavobol je tisti, ki je tudi najpogostejši in najbolj običajen, vsakodneven. Občutimo ga kot pritisk oziroma stiskanje in napetost okoli obeh strani glave. Gre za dokaj zmerno bolečino, ki lahko traja nekaj ur. Tenzijski glavobol povzroča premalo spanca, premalo hrano oziroma lakota in preobremenjenost naših oči. Lahko ga povzročijo tudi negativna čustva kot sta jeza in strah. Prav ta glavobol najlažje pozdravimo s počitkom, hitreje pa seveda gre z protibolečinskimi zdravili. Lahko je stanje pri tenzijskemu glavobolu tudi kronično, a je med redkejšimi pojavi.

 

Naslednja vrsta boleče glave je migrena. Neprijetna, utripajoča bolečina se najprej pojavi na eni strani vaše glave, nato pa se počasi in boleče razširi še na drugo stran glave. Ta glavobol na žalost spremlja še huda slabost in ne preveč dobro prenašanje svetlobe ali kakršnega koli zvoka, tudi dišave so zelo moteče. V primeru, da se v času migrene vse te vplive še vedno prenaša, se stanje poslabša in bolečina okrepi. To torej pomeni, da človek z migreno ni sposoben izvajati vsakodnevna opravila in mora ostati doma, kar je lahko zelo moteče pri vsakdanjem življenju, še posebej če se migrene pojavljajo zelo pogosto.  Tak glavobol lahko sprožijo mnogi in različni vplivi, od genov, stresa, hormonskih neravnovesij, spremembe okolja in določena zdravila. Žal nekega zdravila, ki bi migrene čisto ustavilo, še ni, najboljši nasvet, ki ga strokovnjaki podajo je počitek, izogibanje vplivov in pomoč s protibolečinskimi zdravili.

Glavobol-2

Še ena oblika glavobola, ki ni škodljiva in jo lahko z določenimi ukrepi uspešno odpravimo, je sinusitis. Gre za tisti glavobol, ki nastane zaradi prehlada ali virusne okužbe. Ta glavobol se tudi pogosteje pojavlja pri ljudeh, ki trpijo za alergijami oziroma imajo seneni nahod. Tukaj je način zdravljenja malce bolj zahteven, saj mora zdravnik kdaj pa kdaj predpisati tudi antibiotik. Lahko se zdravi tudi s pomočjo razpršil ali kakšnih kapljic, saj je v prvi vrsti potrebno očistiti sinuse in nosno votlino.

Na žalost pa vsi glavoboli niso tako nedolžni in lahko odpravljivi. Če iznenada dobite silovit in neizmerno močan glavobol, ki se iz minute v minuto stopnjuje, potem takoj poiščite medicinsko pomoč. Če začnete še bruhati, vaš vrat postane nenadno otrdel in vam je zelo slabo, gre lahko za krvavitev možganske ovojnice, ki je lahko usodna ali pa povzroči invalidnost, če se ne zdravi pravočasno. Naslednji razlog za preplah je tudi takrat, ko poleg že tako neprijetnega glavobola, čutite mravljinčenje po celotnem telesu. To lahko nakazuje na možgansko kap in spet je, kar se da hitro, nujna medicinska pomoč. Izredno nevaren je tudi tisti, ki se čez dan stopnjuje. To lahko nakazuje na nastanek možganskega tumorja. Potek bolezni je odvisen od marsikaterega dejavnika, predvsem od mesta in velikosti tumorja, tudi od tega kako hitro raste ter tudi od tega ali je možganski tumor benigen ali maligen. Tudi v tem primeru je potrebno zelo hitro ukrepati in začeti z zdravljenjem čim hitreje, saj so posledice lahko usodne. Bodite pozorni na opisane znake in jih ne zanemarjajte, saj je resnično pomembno hitro in učinkoviti ukrepanje ter pravilna medicinska oskrba. Takšnih znamenj se zagotovo ne sme nikoli ignorirati, saj se lahko hitro zgodi, da poti nazaj več ni.

Glavobol je tista neprijetna bolečina, ki nas v tej moderni dobi rada spremlja. Je eden prvih znakov, da se moramo malo umiriti, ustaviti in poskrbeti zase. Velikokrat ljudje storimo napako in želimo tak pojav ignorirati, to pa resnično ni najboljša pot, kako se problema lotiti. Gre predvsem za to, da lahko glavobol zelo hitro preprečimo in izboljšamo, če se le malce poslušamo. Zato je na prvem mestu skrb za telo in um, dobra hrana, odličen spanec ter tu in tam dobra telovadba oziroma telesna aktivnost. Če vse to dovolj dobro upoštevamo, nam bo tudi naša glava zelo hvaležna.