Tuesday, 25 Jun 2024

Mikrotik brezžični usmerjevalnik za SOHO uporabo

Brezžični usmerjevalnik z notranjima antenama blagovne znamke Mikrotik, ki deluje na frekvenci 2.4 GHz in do hitrosti 300 Mbit na sekundo, lahko uporabljate tako v domačem okolju oziroma domačem omrežju, kot v omrežju majhnih pisarn in domačih pisarn. Pravzaprav so ti usmerjevalniki posebej strukturirani za pisarniško delo, ki zajemajo zahtevnejšo konfiguracijo in zmogljivost, kot pri domači uporabi.
Naprave za SOHO uporabo združujejo več možnosti konfiguracije in nastavitev omrežja, zato je običajno potrebno najeti uradne izvajalce z opravljenim tečajem za konfiguracijo. Spletna trgovina TechTrade, vam tko nudi brezžični usmerjevalnik Mikrotik, ki je opremljen s Quick-Set funkcijo, katero boste lahko enostavno namestili tudi sami, če želite pa vam namestitev lahko opravijo tudi strokovnjaki ponudnika opreme.

Kako delujejo mrežni usmerniki za SOHO uporabo?

Wi-Fi ruter za SOHO uporabo je zasnovan tako, da omogoča usmerjanje brezžičnega širokopasovnega omrežja. V primerjavi s tradicionalnimi usmerjevalniki, je ta strukturiran posebej za omrežja majhnih in domačih pisarn. To je uporabno iz tega vidika, ker naprave povečujejo kakovost pretakanja povezav.
Vsaka povezava bo imela enak IP naslov, programska oprema v napravi pa uporabnikom zagotavlja več priključnih točk glede na pasovno širino. Medtem, ko so se domača omrežja pred leti pretežno fokusirale samo na Wi-Fi konfiguracije, usmerjevalniki SOHO lahko uporabljajo tako Wi-Fi konfiguracijo kot žični Ethernet.


Kakovost storitve za boljši pretok podatkov

Pri mrežnih usmernikih, se velikokrat pojavljajo pomisleki o sami kakovosti delovanja. Pri tem mora ruter upočasniti konkurenčne tokove podatkov, če želi zagotoviti najboljši pretok podatkov brez izgube oziroma upočasnitve omrežja.
V tem primeru brezžični usmerjevalnik Mikrotik s petimi mrežnimi priključki po 100 Mbps in 128 MB RAM-om poskrbi za hitrejši pretok podatkov, tudi če je pasovna širina majhna. Nastavitve so prilagojene strojni opremi in aplikacijam, pri čemer router služi kot ozko grlo za omrežni promet.
Dvopasovna ali tripasovna Wi-Fi podpora

Naprava za brezžično povezavo na internet, potrebuje pri upravljanju prometa več kot le nastavitev funkcij za kakovostno storitev. Usmerjevalnik zagotavlja dodatne priključne točke z razdelitvijo brezžične povezave na frekvence. Tako se viri bolje razporedijo, kar preprečuje težave s povezavo.
Večpasovni brezžični usmerjevalnik Mikrotik za SOHO uporabo z vgrajenim brezžičnim modulom AR9344-DC3A v standardu 802.11b/g/n in četrto Wi-Fi generacijo, omogoča dostop do 2.4 GHz privzete povezave. Pri tem je večpasovnost koristna, saj vse povezave ne zahtevajo enake količine virov. Tudi stare naprave, brez velike pasovne širine se lahko brez težav povežejo s povezavo 2.4 GHz.

Moč oddajanja oziroma razširjeni doseg omrežja

Ruter za SOHO uporabo ima močnejši signal, zato da se prepreči izguba ali tresenje povezave v omrežju. Brezžični usmerjevalnik Mikrotik, ki oddaja signal na 2.4 GHz povezavi, bo dosegel približno 30 metrov v zaprtih prostorih in približno 70 metrov na prostem. Stene namreč včasih lahko motijo moč oddajanja in zmanjšajo moč signala.
Mogoče pa je tudi razširiti doseg Wi-Fija z uporabo satelitskih modulov, ki so nameščeni po pisarni. Sicer hitrejše povezave ruterja s 5 Ghz povezavo imajo na drugi strani krajši doseg omrežja, saj povezave ne morejo tako učinkovito prodreti skozi stene. Te povezave imajo največ 15 metrov dosega oddajanja, brez možnosti razširitve signala z dodajanjem modulov.

Hitrost prenosa podatkov izražena v Mbit

Pri mrežnem usmerniku za SOHO rabo, je ključnega pomena tudi hitrost prenosa podatkov, saj je v pisarni pogosta uporaba video klicev, skupne rabe zaslona, itd. Te dejavnosti potrebujejo veliko pasovne širine. Merilno orodje za hitrost usmerjevalnika pa je Mbps ali Mbit, kar pomeni megabitov na sekundo.
Tako brezžični usmerjevalnik Mikrotik z USB vmesnikom s podporo za 3G/4G modem ali dodaten pomnilnik ter z velikostjo pomnilnika 128 MB nudi visoko hitrost prenosa podatkov 300 Mbit/s.

 

Varnostni protokol ruterja za šifriranje prometa

Zaradi varnosti, ne boste želeli uporabiti nobenega drugega protokola za šifriranje ruterja, razen WPA ali WPA2. Ti protokoli ustvarjajo šifriranje celotnega prometa, ki ga pošilja mrežni usmernik, tako da hekerji ne morejo vdreti v vaše omrežje in ukrasti ali zlorabiti poslovnih, osebnih ali finančnih podatkov.
Pri tem WPA2 protokol velja za varnejšega, ker uporablja dva algoritma za ustvarjanje šifrirnih ključev. Nekateri modeli usmerjevalnikov za SOHO uporabo imajo tudi dodaten nivo zaščite, ki blokira zlonamerno programsko opremo in preprečuje navigacijo na lažnih spletnih mestih.
Ruter Mikrotik z uporabniškim vmesnikom in reset gumbom

Ob nakupu brezžičnega usmerjevalnika za SOHO uporabo blagovne znamke Mikrotik, boste v spletni trgovini TechTrade, v paketu dobili tudi napajalnik in navodila za uporabo. Tam izveste vse o priključitvi WAN kablov na porte in vhode za napajanje, ter vse o konfiguraciji žičnega omrežja in spletnega vmesnika. Ob nakupu boste prejeli tudi 12 mesečno garancijo. Ruter z licenco RouterOS Level 4 dimenzij 113x 138 x 29 mm, lahko montirate tudi na zid, ter tako preizkusite uporabniški vmesnik preko WebFig ali WinBox aplikacije.
Brezžični usmerjevalnik z napajanjem 8-30 V in vgrajenima antenama MIMO PIF do 2.5 dBi, ima poleg priključka za napajanje tudi gumb reset, ki s pritiskom različnih dolžin, omogoča da se ruter postavi na tovarniške nastavitve ali pa se postavi v način iskanja Netinstall serverja.