Tuesday, 16 Apr 2024

Brisalci pripomorejo k varnejši vožnji

brisalci

Avto ima ogromno elementov, ki so potrebni za varno delovanje in vožnjo. Med pomembne elemente spadajo tudi brisalci. Ti poskrbijo, da je tako sprednje in zadnje vetrobransko okno čisto. Med vožnjo sproti odstranjujejo kapljice dežja ali snega ali pa z njihovo pomočjo odstranimo prah in umazanijo, ki se morda nabere na avtu, ko ta miruje. Čeprav so brisalci za varnost avtomobila zelo pomembni, se večkrat na njih pozabi. Sploh, ko se opravlja servis avtomobila, postavimo pregled brisalcev na stranski tir, kar pa je napaka in bi morali večkrat pregledati, de je delovanje brisalcev pravilna.

brisalci

Vrste brisalcev za avto

Vrste avtomobilskih brisalcev se razlikujejo glede na velikost in na vrsto metlice. Sam brisalec je sestavljen iz dveh delov in sicer iz samega nosilca in pa metlice To je del, ki se neposredno dotika vetrobranskega stekla. Pri tem je metlica najbolj pomemben del, saj ta del čisti okno, ko se prižge brisalce. Ko kupite nov avto, bodo na avtu že nameščeni brisalci, ki so potem navadno v uporabi več let. Potrebno jih je zamenjati, ko se njihova življenjska doba izteče ali pa so enostavno preveč onesnaženi. V nekaterih primerih je razlog tudi ta, da niso bili pravilno pritrjeni ali pa je bila že sama kvaliteta slaba. Da brisalcev ne moremo več uporabljati, nas opozori dejstvo, da brisanje vetrobranskega stekla ni več učinkovito in se z brisanjem površina vetrobranskega stekla namesto čiščenja še bolj razmaže.

Glede na obliko se ločijo klasični in silikonski brisalci Rosil Blade. Glavna razlika med njima je, da so silikonski brisalci, torej so metlice za zamenjavo narejene iz silikonske gume in je brisalni del v inovativni obliki pravokotnika. Z razliko od silikonskih brisalcev, so klasične metlice narejene tako, da je del, ki se dotika stekla narobe obrnjen trikotnik, medtem, ko so silikonske metlice pravokotne. Zaradi take pravokotne oblike je posledično kontakt s steklom veliko boljši in omogoča večje naklone brisalnega dela. Taka pravokotna oblika poskrbi tudi, da je sila brisanja, z razliko od klasičnih, bolj osredotočena na manjše območje in tisto manjše območje bolj temeljito očisti. To se potem kaže v tem, da je vetrobransko steklo bolj natančno očiščeno in se ne razmazuje. Pri klasičnih brisalcih obstaja nevarnost, da se spodnji del, torej metlica ob daljši neuporabi deformira, kar se pri silikonski brisalcih zaradi oblike preprečuje.

Zakaj izbrati silikonske brisalce?

Silikonski brisalci imajo ogromno lastnosti, zakaj jih izbrati pred klasičnimi. Odporni so proti različnim vremenskim vplivom, kot so sonce, mraz, onesnaževanje… Zaradi silikonske sestave so elastični, njihova barva in dimenzija pa se ne izgubita svojih lastnosti. Ker je pri klasičnih brisalcih velikokrat problem, da otrdijo in razpokajo, je pri silikonskih brisalcih razpon od -60 do 250 stopinj Celzija, ko obdržijo svoje lastnosti. Da je vožnja med dežjem res varna in vidljivost najboljša, silikonski brisalci na steklu ustvarijo hidrofobni filter oziroma plast, ki dežne kapljice razprši po steklu. Ob pravilni uporabi, imajo silikonski tudi do dvakrat daljšo življenjsko dobo od klasičnih brisalcev.

Kako zamenjati metlico pri brisalcih

Čeprav se veliko brisalcev pri menjavi zamenja kompletno, pa je možna tudi ekološka rešitev. V primeru, da je nosilec še v dobrem stanju in sta sam spojler in metlica ločena, se lahko odločite zgolj za zamenjavo metlice. Pred nakupom metlice, se je treba pozanimati tudi ali so nosilci primerni za tako silikonsko metlico.

Pri zamenjavi metlic je najprej potrebno zavarovati steklo, najbolje s kartonom ali kaj podobnega, da pri odstranitvi starega brisalca ne poškodujemo vetrobranskega stekla in stari brisalec snamemo iz avtomobila. Nosilec zaključuje plastični pokrovček, ki ga s pomočjo izvijača ali drugega ozkega predmeta odstranimo. Nato povzdignemo kovinski zatič, ki drži metlico in jo potegnemo ven. Novo metlico odrežemo na enako dolžino kot je dolžina stare. Novo metlico zmočimo, da je vstavitev lažja in jo nato vstavimo na nosilec. Ko se metlica prilega, stisnemo kovinski zatič, nazaj nataknemo plastični pokrovček in nosilec zataknemo na avto. Montaža nove silikonske metlice je končana in brisalci so pripravljeni za uporabo.