Tuesday, 16 Apr 2024

Fizioterapija na domu je učinkovita v kar 97 %

Fizioterapija pomaga pri resnih boleznih, kot so možganska kap, demenca, boleče noge, plinovrepatija, atrofija mišic, degenerativne spremembe, multipla skleroza in po operacijah. Nekateri ljudje fizioterapijo uporabljajo več let in se jim stanje močno izboljša ali povsem popravi. Najbolj učinkovita fizioterapija se izvaja na domu pacienta, kar je zadnje čase vse večja praksa pri nas. Tako ima usposobljen fizioterapevt dovolj časa, da se posveti vsakemu posamezniku in so rezultati dokazano boljši. Če terapevt pride do pacienta, ta nima dodatnega stroška in stresa, kako bo prišel do bolnice. Ne obremenjuje svojcev in se tako bolje počuti. V domačem okolju se lahko bolj sprosti in se odpre ter je dovzeten za terapijo.

Zakaj fizioterapija na domu daje tako odlične rezultate?

Pacient, ki je prizadet zaradi bolezni, bolečin in strahu ter je depresiven, ima lahko še dodatno težavo nekam iti. Da zbere voljo in se obleče ter se odpravi od doma, potrebuje res velik pogum in veliko volje. Preden pride do ordinacije, je že utrujen in znerviran tako, da se težko posveti sami terapiji, ki traja nekaj časa in potem gre pacient spet domov v obratni smeri, kar mu povzroči še dodaten stres. Zato se izvaja fizioterapija na domu, da se vse to prepreči in odpravi.

Ko se terapevt posveča pacientu, ki je v domačem okolju in pomirjen, ga bo ta prej slišal in ubogal, kot v zgornjem primeru. Terapevt je tudi usposobljen, da na pravilen način, nežno in s spodbujanjem pristopi do pacienta, da mu da poguma, volje in veselja do terapije. Ker jo mora izvajati s terapevtom skupaj, mora biti aktiven. Dobi tudi domače naloge in ko vidi napredek, jih tudi z veseljem začne izvajati. Veliko ljudi želi navdušiti svojega terapevta, zato se trudijo tudi zaradi njega. Postane kot prijatelj in zaupnik. Še posebej starejši pacienti terapevtu zaupajo bolj, če so v znanem, domačem okolju.

fizioterapija

Kako poteka fizioterapija?

Fizioterapevt bo najprej obiskal pacienta in ga pregledal. Na osnovi rezultatov pregleda bo predlagal terapijo in povedal, koliko časa bo predvidoma trajala. Če se pacient strinja, se fizioterapija lahko prične in se izvaja periodično, redno tedensko ali dnevno, odvisno je od narave bolezni ali poškodbe. Na začetku običajno pride večkrat, nato pa glede na napredek oceni, koliko bo pacient še potreboval obiskov in v kakšnem časovnem razmiku.

Največja prednost je, da fizioterapija na domu lahko pomaga kar v 97 %. Vsi ti pacienti se vrnejo v normalo in spet še veliko let ali desetletij zaživijo povesem normalno življenje, ki so ga bili  vajeni pred boleznijo.

Kateri pacienti največ uporabljajo fizioterapijo?

Fizioterapija izhaja iz uradne medicine in jo lahko izvajajo uradno le usposobljeni terapevti, ki imajo za to licenco. Zato so tako uspešni. Nekatera zasebna podjetja, ki imajo usposobljene licencirane terapevte, pa veliko dajo na izkušnje, s katerimi kakovostno pomagajo skoraj vsakemu. Če imate naslednje težave, ste zreli za fizioterapijo:

  • imate slabo ravnotežje in se spotikate, padate ali se vam vrti v glavi,
  • če vas med hojo jih zanaša,
  • če vam klecajo kolena,
  • če hodite s kratkimi koraki,
  • če se med hojo nagibate v eno in drugo stran.
  • če vas hoja utrudi in morate velikokrat počivati,
  • če se med hojo se držite postrani ali naprej,
  • če ne morete več hoditi ali sedeti in ste večinoma nepokretni.

Fizioterapija

V vseh teh primerih je kakovostna fizioterapija učinkovita in priporočljiva. Pomaga takoj. Vidni in trajni rezultati pa se pokažejo sčasoma, pri nekaterih prej, pri drugih kasneje. Več, kot boste vložili lastnega truda, hitreje boste napredovali. Najbolj pomembna pa je volja. K temu pa vam pripomore usposobljen terapevt, ki zna ravnati s tovrstnimi bolniki in jih opogumiti za delo ter napredek.

Da bi bila terapija kar najbolj učinkovita, je treba tudi spremeniti in izboljšati jedilnik. Na to ne pozabite, kajti hrana je glavna pri tem, da se gradi telo in da se bolezni pozdravijo, ker zbudi notranjega zdravnika, ki vas pozdravi.