Sunday, 19 May 2024

Cepljenje KME in klopni meningitis

Cepljenje KME

V naravi so ves čas na preži klopi, ki lahko prenašajo različne bolezni. Cepljenje proti klopnemu meningitisu je zaščita, ki vam ponuja veliko prednosti, če vaše delo zahteva vsakodnevno gibanje po naravi ali pa ste oseba, ki se zelo rada sprošča med drevesi in med visoko travo. Tam se namreč zadržuje največ nevarnih plenilcev človeka, ki pa so tako majhni, da jih skoraj ne vidimo in prav tako nevarni za naše zdravje.

Če vas skrbi potikanje po naravi zaradi klopov in bi želeli zaščititi sebe in svoje otroke, vam cepljenje KME ponuja popolno zaščito. O tem, kako se zaščititi proti klopnim boleznim, kakšni so znaki, diagnoza in posledice, si lahko preberete spodaj.

Cepljenje KME

Cepljenje KME – kaj to je?

Cepljenje KME je zaščita, ki se priporoča ljudem, ki se veliko gibljejo po naravi. Končnica KME pomeni virusno obolenje klopnega meningoencefalitisa, ki je rod flavivirusov in se prenaša z ugrizom klopa. Ta virus je zelo nevaren za človeka, saj lahko prizadene vaš živčni sistem, možgane in telo pogosto pade v komo.

Kakšni so znaki virusne okužbe?

V veliki večini se znaki okužbe kažejo v blagi obliki kot bolečine v vratu in mišicah, slabost, vrtoglavica, utrujenost in glavoboli. Razvije se povprečno v obdobju 7 do 14 dni od vboda okuženega klopa.

Sam virus KME se razlikuje oz. se pri ljudeh razvije v 2 fazah:

 1. FAZA:
  traja po večini 2-7 dni in se kaže kot bolečine v trebuhu, driska, bruhanje, utrujenost, povišana temperatura. Ko se faza konča, se bolnik počuti bolje.
 2. FAZA:
  kadar nastopi druga faza bolezni, mora velika večina bolnikov poiskati strokovno pomoč, saj virus prizadene osrednje živčevje in se razvije v vnetje možganske ovojnice ter povišano temperaturo, močnimi glavoboli, otrdelost in bolečine v vratu, bruhanje. V hudih primerih prav tako motnja zavesti in koma, tresavica jezika in rok ter težave pri zbranosti.

V primerih, kadar virus prizadene tudi možgansko tkivo, je bolezen zagotovo KME oz. klopni meningoencefalitis. Posledice tukaj so lahko zelo hude in se kažejo kot ohromelost mišičnih skupin medenice in ramenskega obroča. Sam virus pusti hude posledice, ki zagotovo spremenijo kakovost bolnikovega življenja.

Kdaj se cepljenje KME splača?

Cepljenje proti klopnemu meningitisu in meningoencefalitisu se priporoča v zimskih mesecih, saj si prvi in drugi odmerek cepiva sledita v roku enega meseca, tretji pa sledi po preteku 9-12 mesecev. Splača ali ne splača, če se želite zaščititi proti virusu, ki ga prinaša klop, se cepite in si zagotovite varno potikanje po naravi.

Kakšni so stranski učinki na cepljenje KME?

Stranski učinki, ki jih vsaka oseba podoživlja drugače, se delijo po pogostosti na:

 • redke neželene učinke:
  to so alergijske reakcije, otekline, mravljinčenje, omotica, prebavne težave, bruhanje in slabost, diareja;
 • občasne neželene učinke:
  pojavijo se kot otekanje bezgavk, mrzlica, bolečine v želodcu ali podplutba na mestu cepljenja;
 • pogosti neželeni učinki:
  utrujenost, bolečine v sklepih, povišana telesna temperatura, simptomi kot pri gripi, bruhanje, nemir in slab spanec, zmanjšan apetit;
 • zelo neželeni učinki:
  zaspanost, glavobol, bolečine v mišicah in na mestu vboda, slabo počutje.

Cepljenje KME lahko povzroči tudi kakšen alergijski odziv pri določenih osebah. Ti odzivi so bolj redki, ampak če se pojavijo, jih je treba opazovati.

Reakcije:

 • težko dihanje, piskajoč zvok ob dihanju zaradi otekline na dihalih,
 • zadihanost,
 • padec krvnega tlaka,
 • izpuščaj, ki se lahko razširi in zajame velik del telesa,
 • reakcija krvožilnega sistema, ki jo spremlja motnja vida.

Diagnoza okužbe in cepljenje KME

Okužbe, ki se kažejo kot neznačilna vročinska stanja, je 70-98 %, ostali odstotki pa so okužbe, ki se kažejo s simptomi in znaki prizadetosti živčevja. Natančno je težko postaviti diagnozo brez mikrobioloških preiskav, saj so klinični znaki za postavitev prave diagnoze pogosto nezadostni.

Kadar greste po zdravniško pomoč, mora sam zdravnik ugotoviti, ali ste imeli pred kratkim znake, ki so podobni gripi, saj je to lahko znak, da je prva faza klopnega meningoencefalitisa končana in nastopa druga faza z značilnimi simptomi vročine, hudih glavobolov, slabosti in bruhanja, občutljivost na svetlobo, vrtoglavica, otrdelim vratom in podobno. Nekaterim se pojavi tudi znak tresavice prstov na roki in jezika, motnje zavesti ali koma in ohlapne ohromitve mišic.

Po težavnosti KME je evropski podtip virusa najlažja oblika, sledi mu sibirski in nato z največjim odstotkom ohromitev, smrti in dolgotrajnih posledic, daljnovzhodni podtip virusa KME.

Posledice KME

Ker je okužba z virusom KME nevarna in predstavlja vnetje možganske ovojnice, možganskega tkiva in/ ali hrbtenjačo, se svetuje cepljenje KME. Posledice, če vas prizadene ta virus, so lahko trajne ali pa lahko po njem trpite za postencefalitisnim sindromom oz. PES ali parezo (delna ohromelost) in ohromelostjo. Bolniki, ki jih prizadene PES, so pogosto veliko bolj razdražljivi, čustveno nestabilni, jih spremljajo pogosti glavoboli, imajo motnje spomina in zbranosti, težave s koordinacijo, govorom in hojo, tresavico ali slabši sluh.

PES močno vpliva na kakovost bolnikovega življenja in ga v nekaterih primerih zelo spremeni.

Cepljenje KME se torej priporoča prav vsem osebam, ki imajo rade preživljanje svojega časa v naravi. Ker je žarišče klopov ravno ob gozdovih, travnikih in podobno je dobro, da se, kadar greste v naravo primerno oblečete. Priporočamo svetla oblačila iz gladkega materiala in takšna, ki se spodaj oprimejo kože. Poškropite se tudi z repelenti, ki jih odganjajo in se, predno stopite v avto ali dom, preglejte.