Sunday, 19 May 2024

Diplomirani ekonomist – karierna priložnost za prihodnost

diplomiran ekonomist

Ste pri koncu srednje šole ali tik pred vpisom na študij in ne veste oz. se ne morete odločiti, na katero fakulteto bi se vpisali? Mi imamo odličen predlog za vas, vpišite se na ekonomsko fakulteto, kjer boste med zelo zanimivim študijem postali diplomirani ekonomist. Ta študij je zagotovo za vas, če vas že od nekdaj zanimajo številke, poslovanje uspešnih podjetij, soočanje s poslovnimi problemi, ali pa vodenje podjetja. Poklic, diplomirani ekonomist, vam bo na stežaj odprl vrata do uspešne kariere v Sloveniji ali tujini. Če se odločite za študij na ekonomski fakulteti, boste lahko izbirali med različnimi smermi ekonomije in med študijem spoznali, katera vam najbolj ustreza.

diplomirani ekonomist

Izberite poklic, ki ga boste opravljali na način, ki vas bo razveseljeval, izpopolnjeval in da boste komaj čakali, da se naslednji dan spet vrnete na delovno mesto. Večina študentov ekonomije ima dolgoročni cilj, da si zgradijo uspešno in ambiciozno karierno pot, zato pa nekateri že med samim študijem opravljajo študentsko delo, da se spoznajo z delom na področju, ki jih zanima. Trenutne razmere v svetu nas silijo, da se v vsaki situaciji znajdemo in prav to se boste naučili na ekonomski fakulteti, kako se znajti v predvidljivi in nepredvidljivi situaciji na trgu. Kot diplomirani ekonomist ne boste imeli težav najti delo v katerem boste uživali in vam bo zagotavljal brezskrbno finančno prihodnost.

Kako priti do naziva diplomirani ekonomist?
Da bi postali diplomiran ekonomist, morate najprej končati 4-letno srednjo ekonomsko šolo ali gimnazijo, da se potem lahko vpišete na študij ekonomije, kjer po opravljenih šestih semestrih prejmete naziv diplomirani ekonomist. Torej najprej srednja šola, običajno se dijaki že odločijo za srednjo ekonomsko šolo, tam jih področje ekonomije začne zanimati in nadaljevanje študija na ekonomski fakulteti. Dijaki po končani srednji ekonomski šoli pridobijo naziv ekonomski tehnik. V primeru, da nadaljujejo s študijem na ekonomiji pa pridobijo naziv diplomiran ekonomist. Morajo pa se bodoči študentje ekonomije zavedati, da študij ekonomije na začetku ni prav enostaven, saj je za uspešno delovanje na področju ekonomije, potrebnega veliko znanja in veščin na različnih področjih. Dandanes podjetja v večini iščejo kader z nazivom diplomirani ekonomist, iščejo tudi ekonomske tehnike, a v manjši meri kot diplomante. Se sprašujete, zakaj? Preprosto, ker ima diplomiran ekonomist več znanja in tudi že nekaj delovnih izkušenj, ki jih je pridobil med študijem preko študentskega dela. Najbolj ambiciozni študentje opravljajo študentsko delo že kar v podjetju, kjer se želijo po prejemu diplome tudi zaposliti. Tako spoznajo delo in dinamiko dela v podjetju, na drugi strani pa jih spozna tudi podjetje, kar vpliva na odločitev nadrejenih za kasnejšo redno zaposlitev.

diplomiran ekonomist

Kje vse lahko dela diplomiran ekonomist?
Vsak z nekaj delovnimi izkušnjami in seveda z diplomo v žepu se lahko zaposli v skoraj vsakem slovenskem podjetju pa tudi v tujini. Ekonomisti so povsod zaželeni in predvsem nujno potrebni, da delo teče brez večjih težav v vsakem uspešnem podjetju. Za delo ekonomista v uspešnem podjetju so potrebne izkušnje, specifično znanje in predvsem veliko predanosti temu poklicu, saj le tako lahko ekonomist doprinese svoj delež k uspešnemu poslovanju podjetja, v katerem je zaposlen. Diplomiran ekonomist običajno zelo dobro vodi podjetje, saj imajo znanje in dobra načela s področja organizacije in poslovanja. Vse to pa jim omogoča širši pogled na poslovanje podjetja in možnosti izboljšav tako v sedanjosti kot prihodnosti. So osebe z jasnimi ambicijami in odlične prodajalne sposobnosti. Diplomirani ekonomist je človek, ki obvlada veliko stvari, od prodaje, organizacije, do samega vodenja podjetja. Poznati mora vsa področja dela v podjetju, saj le tako lahko kvalitetno organizira delo in ga razporeja med ostale sodelavce. Najpomembnejše pa je, da je zavzet in strasten do dela, ki ga opravlja.