Sunday, 19 May 2024

Prenosniki olajšajo delo – preverite, kako izbrati pravega

prenosniki

Soočanje z nizko hitrostnim prenosnikom je težka naloga, kajne? Upoštevajte več stvari, če želite pospešiti prenosni računalnik ali ohraniti povečano zmogljivost prenosnika. Med nakupom ste morali upoštevati različne specifikacije prenosnika, da dosežete boljše rezultate. Glede na naravo dela se specifikacije, potrebne za najboljše in optimalno delovanje prenosnika, razlikujejo. Kako prenosniki olajšajo delo,  je veliko vprašanje, mar ne? Eden od načinov je nakup novega prenosnega računalnika.

prenosniki

Prenosniki – kateri prenosnik naj kupim?

Trg ponuja veliko izbiro prenosnikov, a izbira najboljšega, ki ustreza vašemu proračunu, je lahko kot navigacija po minskem polju. Tudi razumevanje nenehno spreminjajočega se seznama specifikacij izdelka ni ravno enostaven podvig. Prenosniki se med drugim zelo razlikujejo glede na hitrost procesorja, grafične zmogljivosti, velikosti, pomnilnika pogona in RAM-a. Še več, potrebe vašega prenosnika so lahko povsem drugačne od potreb nekoga drugega, kar samo še bolj zmede.

Za nekatere je lahko bleščeči zaslon 4K pomemben. Drugi si bodo morda želeli visoko zmogljiv CPU, kot so prenosniki ACER Predator Helios, da bi jim zagotovili konkurenčno prednost v vsakem pogledu, drugi bi recimo izbrali Apple MacBook Pro 13. Tudi višja cena ni vedno znak kvalitete, saj novejše tehnologije ne pomenijo vedno boljše zmogljivosti. Na primer, starejše generacije procesorjev lahko včasih presegajo novejše izdelke. Iz teh razlogov se splača narediti »domačo nalogo«, preden kupite nov prenosnik.

Prenosniki – velikost in faktor oblike

Ko gre za prenosnike, je velikost pomembna. Glede na to, kaj nameravate početi s svojim naslednjim prenosnikom, morate izbrati velikost, ki vam ustreza. Velikost ni podobna RAM-u ali ROM-u prenosnika, saj ju kasneje ne morete nadgraditi. Priklenjeni ste na kateri koli dejavnik oblike, ki ga izberete vnaprej, zato izberite pametno. Velikosti prenosnih računalnikov se po navadi začnejo pri 29,4 cm in segajo do 44 cm. Večina znamk in proizvajalcev originalne opreme, kot so HP, Dell, ASUS in Acer, po navadi ponujajo tri velikosti zaslonov. Odvisno seveda znova od tega, kakšen prenosnik je za vas najboljši.

Če je prenosljivost vaša prednostna naloga, se odločite za manjši prenosnik. Običajno so ti prenosniki tanjši in lažji od večine »kolegov«. V takem primeru svetujemo izbiro prenosnika, ki ima velikost zaslona manjšo in tehtajo med 1 in 1,5 kg.

Poleg določenih velikosti lahko izbirate med več različnimi vrstami prenosnih računalnikov. Ultrabooks po navadi dajejo prednost tanki in lahki obliki kot vrhunski zmogljivosti. V to kategorijo spadajo naprave ASUS Zenbook. Imajo procesor Intel Core i7-1165G7 2.80GHz, torej do 4.70GHz, predpomnilnik 12MB, zaslon 35,6 cm ali 14,0″, IPS FHD 1920×1080, 400nits, sRGB: 100%, ne bleščeč. Prav tako je dokaj močan pomnilnik 16GB, 512GB M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD diskom in ima integrirano grafiko Intel Iris Xe. Taki prenosniki stanejo nekaj čez 1300 €.

Pri iskanju najboljšega prenosnika, ki ga lahko kupite, je pri tem najpomembneje, kaj boste dejansko potrebovali. Redko pride do primera, ki ustreza prav vsakemu. Nekateri uporabniki potrebujejo nekaj lažjega in prenosljivejšega. Drugi uporabniki potrebujejo ločeno grafiko za urejanje posnetkov ali izvajanje vrhunskih iger. Če potrebujete računalnik z optičnim pogonom ali dolgo življenjsko dobo baterije, boste skoraj zagotovo morali poiskati kaj večjega.

Prenosniki – kakovost zaslona

Ker boste veliko strmeli v zaslon prenosnega računalnika, se boste verjetno želeli prepričati, da je to karseda neboleče in očem prijazno. Za to boste potrebovali zaslon, ki ga boste lahko pogledali in se vam bo zdelo naravno in ne »ubijajoče«. Prenosniki Microsoft Surface Laptop 3 vam to omogočajo. Ti prenosniki stanejo od 1200 € pa vse tja do 2000 €. Različne specifikacije pomenijo tudi različne cene. Danes so zasloni na dotik zelo pogosti in lahko nekatere naloge tudi olajšajo. Nekatere blagovne znamke to funkcijo vključujejo standardno. Drugi bodo za njegovo vključitev zahtevali skromno doplačilo.

Prenosniki – RAM

V starih časih ste redko potrebovali več kot 4 GB RAM-a. Danes boste verjetno želeli razmišljati o najmanj 8 GB. Če ste zahteven uporabnik, je 16 GB prava pot. Več RAM-a omogoča, da se hkrati izvaja več aplikacij in da sistem hkrati naenkrat hitro dostopa do več podatkov, kar pride prav pri nalogah, kot je urejanje fotografij ali video vsebin.

Še ena podrobnost, ki jo je treba omeniti tukaj, je, ali je RAM v prenosnem računalniku eno- ali dvokanalni. V večini primerov vsakodnevne uporabe to morda ne bo bistveno spremenilo, če pa poskušate pretehtati svoje možnosti, je prenosnik z dvokanalnim na splošno bolj zaželen kot tisti z enakovredno količino enokanalnega pomnilnika, enako hitrost prenosa. To je zato, ker lahko dvokanalni RAM naenkrat prenese večjo količino podatkov.

Prenosniki – pozabljen prenosnik MSI GE66 Raider 10SF RTX

MSI je predstavil vrsto modelov, ki so bili opremljeni z novo grafično kartico. Med njimi je nekoliko težji od GE66 novi MSI GE75 Raider. Raider je eden od MSI-jevih popravkov serije prenosnikov, ki je opremljen z grafično kartico NVIDIA GeForce RTX. Pravzaprav MSI navaja, da so to prvi prenosniki, ki uporabljajo oziroma podpirajo Ray Tracing. Vendar je prenosnik serije GE66 Raider 10SF RTX enako zmogljiv, zanj pa boste odšteli 1.600 € in več.

Ti prenosniki so namenjeni bolj za preizkuševalce iger in s »True Color« so vse igre veliko bolj resnične. In verjetno je igranje računalniških iger z grafično kartico RTX mejnik v igralniški industriji in povsem nov svet za igralce.

Prav tako pa si je na tem prenosniku lepo ogledati kakšen film. Nekateri prizori v filmu vas bodo zagotovo navdušili, saj se boste ob gledanju počutili, kot da ste del filmske zgodbe.