Tuesday, 16 Apr 2024

Kam odnesti uro na popravilo?

Popravilo ur je danes redko opravilo mojstrov, ki ljubijo kakovostne izdelke. Ste vedeli, da je Leonardo da Vinci izumil in naredil v celoti leseno uro z lesenim mehanizmom vred, ki še danes dela in ne potrebuje nobenega popravila? Tudi danes lahko kupite leseno uro na primer iz bambusa, vendar ima vgrajen klasičen a kakovosten kvarčni mehanizem. Popravilo ur je zelo pomembno za ure, ki so kakovostne, drage in lahko stare tudi stoletje ali več, hkrati pa je potrebno vsako uro z mehanizmom vzdrževati, kar naredi kakovosten urar mojster.

Urarjev je res veliko, ure prodajajo in tržijo take in drugačne blagovne znamke, od cenenih do visoko kakovostnih in dragih ter unikatnih ur, ne znajo pa vsi ure tudi popraviti, vzdrževati in čistiti. Popravilo ur ni lahek posel. Mehanizem je potrebno vsaj enkrat na leto dobro očistiti ter ga naoljiti, drugače se tudi kakovostna ura lahko ustavi po nekaj letih ali desetletjih delovanja.

Popravilo ur je postalo donosen posel, ker je konkurence malo. Urarji, ki se lotevajo tega finega opravila, ki terja veliko mirnih živcev in precizne roke, delajo to dejansko iz čistega veselja, ker imajo popravilo ur resnično radi. Nedavno tega sem našla takega urarja v naši prestolnici in je dejal, da bo uro, ki mi res veliko pomeni pogledal, za popravilo pa da bom čakala nekaj mesecev, ker je tako  zaseden. Popravilo ur je za njega nekaj svetega, nekaj, kar mora opraviti res dobro in kakovostno, mi je rekel. Pojasnil je, da so nekatere ure tako drage in vredne, sploh za lastnika, da si napake nikakor ne more privoščiti. Če človeku ura res veliko pomeni, potem je vredno počakati na pravega mojstra, mu odšteti pošteno plačilo ter nato v roke vzeti uro, ki bo spet delala desetletja in stoletja.

Popravilo ur je pisalo še na enem salonu, kamor sem vstopila s svojo uro, ki je zastala in ni pomagalo, da sem zamenjala baterijo. Salon je bil poln izjemnih ur, stenskih, namiznih in ročnih, neobičajnih oblik in namenov, tako da sem potrebovala kar nekaj časa, da sem sploh z očmi poiskala mojstra, ko je sedel za mizo ter s povečevalnim steklom, nekim vrsto mikroskopom nekaj počel v urinem mehanizmu.

ura

Očitno je tudi temu mojstru popravilo ur pomenilo veliko, zato se ni pustil motiti in sem še naprej lahko opazovala neverjetne ure okoli sebe, ki so bile nekatere verjetno še iz prejšnjih stoletij. Ko je utegnil, je mojo uro pogledal in tudi on pojasnil, da je uro potrebno redno letno vzdrževati, čeprav ni nič narobe z njo, saj se tako podaljša njena življenjska doba. Za mojo uro žal ni bilo pomoči, njen mehanizem je bil preveč obrabljen, saj ni bil tako kakovosten, da bi zdržal več kot dvajset let.

Sodobne ure ne poznajo več vzdrževanja in popravljanja, saj so namenjene krajšemu potrošniškemu načinu uporabe ur. Vseeno pa je vse več ljudi, ki zopet cenijo kakovostne ure z dobrim mehanizmom. Iščite tiste mojstre, ki imajo naziv profesionalec za popravilo ur.