Sunday, 19 May 2024

EDINSTVENO IN ENOSTAVNO UREJANJE OKOLICE

Če živite v hiši, potem zagotovo veste, da je urejanje okolice nekaj, za kar potrebujete kar nekaj časa in tudi finančnih sredstev. V današnjem času je urejanje okolice lahko sprostitev za tiste, ki imajo dovolj časa, tudi vrtiček lahko popestri zunanje površine, še zlasti lesene visoke grede se odlično vklopijo v vsak ambient. Če pa ste zaposleni in nimate veliko časa, je potrebno razmisliti, kaj je tisto, kar vam bo omogočilo lepo okolico z enostavnim vzdrževanjem. Zagotovo imate kakšno trato v okolici hiše, zato je pomembno, da kupite lahko in kvalitetno kosilnico, saj jo boste velikokrat uporabljali. Čas, ki ga boste porabili za urejanje okolice je seveda odvisen od velikosti in vsebine, ki jo imate.

EDINSTVENO-IN-ENOSTAVNO-UREJANJE-OKOLICE

Če nimate veliko časa, potem je najbolj enostavno, da poleg trate uredite kakšen skalnjak, ki ne zahteva veliko pozornosti. Začetna investicija, tako časovna, kot tudi finančna se bo kmalu obrestovala. Seveda lahko ureditev okolice prepustite strokovnjakom, če pa nimate razpoložljivih finančnih sredstev, pa se tega lahko lotite tudi sami.  Za začetek razmislite, kam bi umestili skalnjak, koliko prostora želite porabiti v ta namen in kakšne vrste rastline in kamne želite imeti v svojem skalnjaku. Po pripravah, kot so kopanje zemlje, namestitev folije in peska, se lahko lotite oblikovanja, postavitev skalnjaka je zagotovo zahtevno opravilo pri urejanju okolice, a vam bo kasneje v veliko veselje, pa še vzdrževanje je enostavno. Za izgradnjo lahko uporabite različne kamne in skale, nekaj jih lahko poiščete tudi v naravi, poleg kamnov se lepo podajo tudi lesene korenine, posušena debla in drugi leseni deli, ki jih lahko poiščete v bližnjem gozdu. Ko se boste tega lotili, boste presenečeni, koliko zanimivih odpadnih kosov je v naravi, ki so edinstveni in primerni za okrasitev. Na koncu le še izberete rastline in vaš skalnjak lahko zažari v svoji lepoti, urejanje okolice pa lahko nadaljujete . Če imate radi cvetlice, ne želite pa venomer skrbeti za odstranjevanje plevela, lahko to rešite na ta način, da zemljo, oziroma gredo prekrijete z debelejšo plastjo lubja ali kamenčkov.

EDINSTVENO-IN-ENOSTAVNO-UREJANJE-OKOLICE

Z različnimi kombinacijami lahko ustvarite zelo različne ambiente, ki bodo izstopali od ostalih, saj bodo vaša lastna stvaritev. Možnosti je veliko, saj lahko kupite različne barve, oblike in materiale, prav tako pa lahko nekaj dekoracij poiščete kar v naravi. Če imate prostor, lahko ustvarite tudi manjši sadovnjak, ki vas bo poleg lepote navduševal tudi s slastnimi plodovi. Izberite najljubše sadje, pa vprašajte kakšnega strokovnjaka glede same postavitve in vzdrževanja sadnih dreves, saj je tudi to urejanje okolice, ki pa vas bo razveseljevalo še dolga leta.  Če imate prostor in čas si uredite zelenjavni vrt. Tukaj imate na voljo skoraj neskončno možnosti, odvisno od tega, kaj želite. Ena izmed možnosti so tudi visoke tople grede,  pri katerih je ogrodje izdelano iz lesa in so poleg funkcionalnosti tudi odličen modni dodatek. Poleg zelenjavnega vrta ali visoke grede si lahko uredite tudi manjši zeliščni vrtiček, ki bo poleg uporabnosti in lepote poskrbel tudi za lep vonj v okolici vašega doma. Dišeča sivka, opojni rožmarin, aromatična meta in druga zelišča so odlična rešitev za urejanje okolice in s svojo drugačnostjo bodo zagotovo poskrbela za odlično počutje ob delu, počitku ali zabavi na vašem vrtu. Če imate poleg zelenice prostor tudi za zunanje talne obloge je les zagotovo kraj med vsemi možnostmi. Je sicer dražji od nekaterih drugih možnosti, a njegova lepota, toplina in lahko vzdrževanje bodo odtehtali njegovo ceno. Izberite kvaliteten les za zunanjo uporabo in raje prihranite pri skalnjaku ali vrtičku, kjer lahko z malo iznajdljivosti in domišljije naredite veliko. Izbor vrtnega pohištva je odvisen od tega, ali imate prostor, ki je namenjen druženju in počitku pokrit ali ne.

 

Urejanje okolice je pri vsakem posamezniku drugačno, tega ni možno delati po nekih predpisanih pravilih, saj je odvisno predvsem od možnosti in želja uporabnika. Če ste umetniška duša in poleg tega še tehnično podkovani, lahko sami izdelate tudi vrtno pohištvo. Iz lesenih odpadnih palet, nekaj blaga in pene lahko naredite edinstveno sedežno garnituro, ki bo edinstvena in prijazna vaši denarnici. Na svetovnem spletu si lahko ogledate kakšen postopek izdelave, zagotovo pa boste pri sami izvedbi dobili tudi kašno novo, povsem vašo idejo. Tudi odpadne pnevmatike, morebitni ostanki zidakov in kvadrov so odličen modni dodatek za vašo vrtno teraso. Urejanje okolice vas lahko popolnoma zasvoji, saj je zabavno in zanimivo in ko ustvarjate vedno nove in nove kreacije se poleg zabavnosti zavedete tudi koristnosti projekta, ki vam bo zagotovo dal veliko zadovoljstvo. V bistvu je najbolj pomembna zagnanost, če posedujete njo, boste zagotovo našli čas in tudi denar. Danes v trgovinah lahko najdete vse možne dodatke, od izdelanih gred, do vrtnih kavčev, a vendar je lastna stvaritev tako edinstvena, da je verjetno ne bi zamenjali niti za najdražji kos pohištva za teraso. Narava je tista, ki vam lahko marsikaj prispeva, seveda pa vam v našem sodobnem času na pomoč priskoči tudi svetovni splet. In rezultat je lahko prava mojstrovina, tudi če gre za urejanje okolice. Poskusite !