Sunday, 19 May 2024

LCHF dieta – kaj je res in kaj ne?

lchf lchf dieta

Ali gre res za neverjetno učinkovito dieto, ki vas bo odrešila vseh muk odvečne maščobe, ali pa gre za še eno modno muho ali celo nekaj, kar lahko škoduje vašemu zdravju? Na ta vprašanja nam bo poskusil odgovoriti strokovnjak na tem področju, ustanovitelj portala za hujšanje in lepo postavo popolnapostava.com Miha Geršič, ki je v svoji karieri kot osebni trener in svetovalec za zdravo in pravilno prehrano do zdaj pomagal že več kot 12.000 ljudem. Če kdo, potem on prav gotovo ve, kaj je res in kaj ne.

LCHF-dieta

Najprej pa nekaj osnovnih podatkov o tem, kaj pravzaprav LCHF dieta sploh je, kako učinkuje na naše telo in kako se je pravzaprav pravilno lotiti, da bo učinkovita. Low Carb High Fat je besedna skovanka, od koder tudi izhaja kratica LCHF, ki ste jo prav gotovo že nič kolikokrat zasledili na različnih forumih, Facebook objavah in v tudi bolj strokovnih člankih. Pa je res možno, da vam bo uživanje več maščob in zmanjševanje vnosa beljakovin pomagalo shujšati? Sliši se skoraj neverjetno. Pa si poglejmo, kaj pravi teorija. V osnovi gre za to, da naj bi s pomočjo te diete svoj organizem prisilili, da bo za svoje energijske potrebe začel uporabljati maščobo in ne več beljakovin oziroma ogljikovih hidratov. To pomeni, da naj se nam ne bi bilo potrebno odpovedovati različnim slastnim jedem, ki vsebujejo veliko maščob, kot na primer jajca, meso, avokado, različni oreščki, polnomastni sir, maslo in ostali mlečni izdelki.

Na spodnjem grafu so prikazani približni odstotki posamezne skupine hranil in njihov vnos v naš organizem. Kot lahko sami vidite, naj bi s pomočjo tovrstne LCHF diete v naš organizem vnesli 70% energije s pomočjo maščob, 20% s pomočjo beljakovin in le okoli 10% s pomočjo ogljikovih hidratov.

lchf dieta lchf maslo

Na ta način naj bi naše telo prisilili, da bo ob pomanjkanju ogljikovih hidratov za svoje energijske potrebe začelo izkoriščati maščobe v telesu. To pa torej pomeni, da je potrebno iz svoje prehrane izločiti večji del oziroma skoraj vsa živila, ki vsebujejo ogljikove hidrate. Le na ta način bo LCHF dieta začela delovati in bo tudi učinkovita. V nasprotnem primeru pa bodo rezultati ravno obratni od željenih, saj se bo telo še vedno poganjalo na ogljikove hidrate, maščoba pa še bo še toliko bolj kopičila v vašem telesu.

Kaj pa vse to konkretno pomeni za vašo prehrano? Če ste malo pogooglali in obiskali nekaj blogov na to temo, ste prav gotovo zelo hitro našli tudi celo vrsto slastnih receptov, ki upoštevajo pravila LCHF diete, njihov produkt pa so slastne sladice, ob katerih se nam že na fotografijah cedijo sline. In ravno v tej podrobnosti pa se skriva tisti mali hudiček. Marsikdo je ob pogledu na fit sladice navdušeno verjel, da ker gre za sladice, ki so pripravljene po receptih LCHF diete, jih lahko poje, kolikor mu srce poželi, brez skrbi za svojo postavo. In tukaj so začele nastajati težave, saj je marsikdo pozabil, da je osnovno pravilo katerega koli hujšanja to, da moramo porabiti več energije, kot pa je v telo vnesemo. Torej, če v telo vnesemo 100 enot energije v kateri koli obliki, bodisi v obliki maščob ali pa v obliki ogljikovih hidratov, je potrebno za izgubo telesne teže porabiti vsaj 101 enoto, v nasprotnem primeru učinka žal ne bo. Torej, ne glede na to, da gre za tako imenovane fit sladice, jih ne gre uživati v prevelikih količinah.

Popolnoma enako velja tudi za vnos beljakovin. Marsikdo misli, da beljakovine ne morejo škoditi in jih uživa v velikih količinah. To pa poveča nivo sladkorja v vaši krvi, kar posledično spodbudi izločanje inzulina. No, to pa je hormon, ki igra eno glavnih vlog v našem telesu pri shranjevanju maščobe. Torej nobeno pretiravanje ni dobro in pametno in povsod je potrebno najti najboljše razmerje, da bo učinek LCHF diete in vadbe optimalen.

Poleg tega pa je potrebno biti pozoren tudi na razmerje vnosa v naše telo. Poznamo več vrst maščobnih kislin, torej nasičene in nenasičene, te pa potem delimo še naprej, na polinenasičene in na mononenasičene kisline. Pri polinenasičenih maščobnih kislinah sta napomembnejši maščobni kislini omega-3 in omega-6 in ravno razmerje med tema dvema nenasičenima kislinama je izjemno pomembno in če ne bo pravilno, tudi učinka LCHF diete ne bo, oziroma bo ta manjši in počasnejši, kot bi sicer lahko bil. Tako, da je treba posvetiti veliko pozornosti tudi temu, kakšne maščobe vnašamo v svoje telo, da bomo dosegli kar najboljši učinek.

Kaj je torej res in kaj ne pri tako opevani LCHF dieti? Nič ne pride kar samo od sebe in nič ne pride zlahka. Tudi za dober učinek te diete boste morali paziti, da boste z vadbo porabili več kalorij, kot pa jih boste vnesli v telo, kljub vsemu boste morali popaziti, kaj jeste in pa seveda, biti vztrajni, saj se nič ne zgodi čez noč. LCHF dieta je torej način prehranjevanja, ki vam bo ob upoštevanju pravil lahko res pomagala pri doseganju vaših ciljev.