Sunday, 19 May 2024

Slap Savica je krasna ideja za družinski izlet

slap savica

Ljubitelji narave se v lepem vremenu zelo radi odpravimo kam na izlet. Radi se odpravimo v gore, jezera, nekateri pa radi obiščemo tudi slapove. Slovenija ima kar nekaj čudovitih slapov. Eden izmed najlepših in najbolj poznanih se skriva v Bohinju, imenuje se slap Savica. Izvira pod Komarčo. Je poseben slap, ker se razdeli na dva pramena, torej levi in desni pramen. Če si ga malo bolj ogledate, boste opazili da se izliva v črki A. Slap Savica je visok 78 metrov, to je višina velikega pramena, mali pramen pa je visok 25 metrov. Poleti je najbolj obiskan, saj je lociran blizu Bohinjskega jezera. Nadmorska višina slapa Savice je 894 metrov nad morjem. Slap Savica leži v Triglavskem narodnem parku na severo-zahodnem delu Slovenije.

Slap-Savica

Tudi naš največji pesnik France Prešeren je že omenjal slap Savico v svoji pesmi Krst pri Savici. Tudi Valentin Vodnik, eden najbolj zavednih Slovencev, pesnik, novinar, učitelj, prevajalec in duhovnik je med svojim bivanjem na Koprivniku nad Bohinjem po letu 1793 namenil slapu Savici več svojih misli in pesnitev.

Slap Savica izhaja iz sedmerih jezer, a potem se slap izliva v Bohinjsko jezero.

Vnuk cesarice Marije Terezije je slap Savica obiskal že leta 1807. Bil je velik raziskovalec ter ljubitelj Alp. Bil je tudi pobudnik gradnje železnice med Trstom in Dunajem. Zoisova bohinjska železarna je zato postavila tudi spomenik, ki stoji ob skali v razglednem paviljonu.

Leta 1689 je izšla Slave vojvodine Kranjske, v kateri je opis slapa Savice. Okoli leta 1807 je slap obiskal avstrijski nadvojvoda Janez, leta 1916 so postavili vojaško elektrarno Savica, da so oskrbovali Soško fronto. Kasneje so leta 1949 raziskali jamo, ki se skriva nad slapom Savica, leta 1956 pa so zgradili most čez Malo Savico. Skoraj dve desetletji kasneje so postavili kamnito pot do slapa Savica. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je vetrolom na lokaciji uničil pobočje Komarče. Na pobočju Komarče je bil leta 2004 tudi požar in takrat je zgorel razgledni paviljon, leta 2007 so nato obnovili dostopno pot do slapa Savica.

Slap-Savica-2

Do slapa Savica se ne moremo pripeljati, ampak se moramo dobrih 20 minut do njega sprehodit. Pot je primerna za vse ljudi, tudi za malo starejše. Ne morejo pa do slapu invalidi z vozički ter z otroškimi vozički. Najboljše se je obut v kakšne adidaske, se pa nekateri do slapa Savica tudi sprehajajo s sandali in natikači. Pot ni strma, poteka po široki poti in po stopnicah. Pot do slapa Savica poteka po gozdu, tako da hodimo lepo po senci, kar nam v poletnih mesecih kar paše.

Kako do slapa Savica?

Ko se peljete po avtocesti iz Ljubljane proti Kranjski Gori, greste za izvoz Bled. Peljete se čez Bled proti Bohinjskem jezeru. Že pred Bohinjskim jezerom boste opazili table za slap Savica. Samo sledite tablam za slap Savica, ki vas pripelje do velikega parkirišča pri koči pri Savici. Parkirišče se mora plačati, imate pa avto v senci. Opazili boste table za slap  in se odpravite po poti. Prišli boste do lesene hiške, kjer pobirajo vstopnino. Denar se nameni za vzdrževanje poti do slapa Savice. Lahko pa si tukaj tudi kupite kakšen spomin ali razglednico. Naprej se odpravite po označeni poti, ki vas bo po gozdu pripeljala v dobrih 20 minutah do prečudovitega slapa Savica. Prav do njega ne morete prit, vas bo ustavila ograja. Ampak od tod imate čudovit pogled na najlepši slap v Bohinju. Ne boste se ga mogli nagledat in nafotografirat. Res je čudovit, njegova dva pramena dajeta res posebni pogled na slap. Vzemite si nekaj minut časa in si ga nagledajte. Vrnemo se potem nazaj po isti poti, kot smo prišli.

Cenik; za odrasle boste odšteli 3 EUR, če pa ste prišli v večji skupini pa samo 2,70 EUR, za otroke med 7 in 14 letom samo 1,50 EUR, če pa so v večji skupini pa 1,30 EUR, tudi za senijorje nad 65 let je drugačna cena, plačate samo 2,50 EUR, če pa vas pride več pa samo 2,20 EUR.

Ker pa nam obisk slapa Savica lahko vse skupaj vzame kakšno uro časa, in ker imamo kar nekaj časa do večera je najbolje, da se tudi z gondolo odpeljete na prekrasni Vogel. Tam boste res navdušeni nad razgledi, ker doli pri koči in pri slapu nimate razgledov. Vstopnice prodajajo tukaj, kjer ste pustili avto, poiščite kje se nahaja gondola za Vogel, mislim da tega ne morete zgrešt, saj je napis zelo velik. Zgoraj na Vogli imate kar nekaj restavracij, da se lahko najeste, če ste mogoče postali lačni.

Če se boste kaj potepali po Bohinju se odpeljite do slapa Savica. Boste videli, da je res nekaj posebnega, čudovit slap z dvema pramenoma v obliki črke A.

Foto: Romana Majhen