Sunday, 19 May 2024

Fasade za videz urejenega doma

fasade

Vsaka obnova in gradnja stanovanjskega in poslovnega objekta je slej kot prej povezana z izbiro primerne fasade. Ta mora dajati videz urejenosti in dodelanosti, hkrati pa zagotavljati energetsko učinkovitost vaše zgradbe. Fasade so torej pomemben stanovanjski element, ki ga je potrebno skrbno načrtovati.

Fasada kot vstopna točka gostov

Če ste v procesu obnove ali gradnje lastne stavbe, ste se zagotovo že srečali z mislijo na izdelavo fasade. Ta običajno povzema celotno zgodbo vaše stavbe in podaja prvi vtis o sami zgradbi – ta je lahko dober, lahko pa slab. Prepričani smo, da ste tudi sami že kdaj na podlagi tega, kakšno fasado ima zgradba, ustvarili vtis tudi o njeni notranjosti, morda celo o njenih lastnikih. In to je povsem normalno. Fasada v resnici predstavlja »obraz« zgradbe in je v arhitekturnem smislu ena pomembnejših točk celotne stavbe.

Kakšna je dobra fasada?

Odlično izbrana fasada v nas spodbudi pozitivne občutke, vključno s čustvi presenečenja in navdušenja. Tudi podjetja v izbiro primerne fasade vlagajo velik del svojega premoženja – nihče si namreč ne želi, da bi si stranke na osnovi neprimerne fasade ustvarile slabšo sliko o podjetju, njihovih storitvah in uslugah. Dodelana fasada na drugi strani pa lahko pri uporabniku sproži večje zaupanje v podjetje ter njihove proizvode na trgu. In kdo ve – čeprav se sliši skoraj nemogoče, morda ravno fasada prepriča novega uporabnika k izbiri.

 

fasada
Fasade zagotavljajo zaščito pred vremenskimi vplivi in zagotavljajo energetsko učinkovitost zgradbe.

 

Dobro izbrana fasada torej deloma, na prikrit način, sporoča vrednote podjetja oziroma lastnika, pri tem fasado lastniki pogosto izberejo na osnovi trenutnih trendov. Od minimalističnega pristopa, do različnih geometrijskih vzorcev, nekoč pa tudi kiparskih umetnosti. Prav vse lahko najde svoje mesto na zgradbi (seveda ob upoštevanju zakonskih omejitev). Pri izbiri fasadnega stila vam sicer priporočamo pomoč strokovne skupine. Trenutno so namreč na voljo računalniški programi, ki zelo natančno prikažejo izgled želene fasade na zgradbi. Na ta način vas lahko program spodbudi k sami izvedbi ali pa k novemu razmisleku o tem, kaj je za vas primernejše.

Dejstvo je, da je fasada, tako za zasebnike kot podjetja, velik finančni zalogaj. Hkrati pa je to investicija, ki traja več let. Izbrati morate torej fasado, ki vam je všeč zdaj, hkrati pa mora izbrana fasada zagotavljati občutek neminljivosti, saj jo boste gledali skoraj vsak dan, več let. Zanimivo je tudi dejstvo, da lahko njeno življenjsko dobo enostavno podaljšate že z ustrezno izbiro njene barve. V osnovi velja, da se temnejši odtenki poleti na soncu bolj segrevajo, to segrevanje pa povzroči hitrejšo dotrajanost fasadnega sistema. Smiselno je torej razmišljati o svetlejših odtenkih.

Fasada vpliva na energetsko učinkovitost zgradbe

Izbrana fasada mora biti tudi energetsko učinkovita. Čeprav mnogi pogosto, zaradi višjih finančnih sredstev, pravijo, da ta ni pomembna, mi pravimo nasprotno. Večja energetska učinkovitost zgradbe sodi med najboljše investicije v katere lahko naložite svoj denar in dolgoročno prihranite. Pri tem je ključnega pomena debelina toplotne izolacije, ki je odvisna tudi od prevodnosti materialov iz katerih je sestavljena zgradba.

Za namestitev in izbiro ustreznih materialov fasadnega sistema (v pravih razmerjih) poskrbi strokovna ekipa, ki bo na podlagi meritev izdelala načrt, ki bo zagotovil najboljšo energetsko učinkovitost tudi za vaše zgradbo. Hkrati bo ekipa poskrbela za zagotavljanje tehničnih lastnosti fasadnega sistema, ki je osnova za jamstvo.

 

Fasade odražajo osebne stile lastnikov.

 

 

Zaključek

Fasada predstavlja eno največjih in najpomembnejših finančnih naložb lastnikov stanovanjskih in poslovnih objektov. Zagotavljati mora zaščito notranjosti pred vsemi vremenskimi vplivi, hkrati pa lastniku nuditi energetsko učinkovitost in prihranke. Z ustrezno izbrano fasado boste poskrbeli za estetski videz svoje zgradbe, njeno vključenost v okolje ter prijeten prvi vtis obiskovalcev oziroma uporabnikov.

Pri fasadi ne »šparajte« preveč, saj gre za investicijo, ki se kmalu povrne, hkrati pa pomembno vpliva na višjo cenovno vrednost vaše nepremičnine. Pri izbiri strokovne ekipe bodi natančni in dosledni – samo izkušeni izvajalci bodo zagotovili optimalno vrednost vaše fasade na dolgi rok. In samo tako boste vi zadovoljni.