Tuesday, 25 Jun 2024

Sončne elektrarne so naša prihodnost

sončne elektrarne

Sončne elektrarne so vedno bolj pogoste tudi pri nas. Lahko imate svojo in z njo tudi služite tako, da oddajate elektorko v omrežje. Za ta namen so primerne sončne elektrarne SOL navitas na tej povezavi. To slovensko podjetje jih izdeluje za svoje stranke že 13 let in ima izjemno bogate izkušnje. Seveda lahko izberete katerega koli izvajalca, vendar bodite pozorni na to, da vam poda poštene informacije in vam lahko pomaga tudi pri pridobivanju dokumentacije. Slednja je lahko še bolj pomembna, ker na podlagi tega dobite dovoljenje, da lahko vaša elektrika na sonce obratuje ter da se vam investicija zmanjša na podlagi subvencije.

Zakaj se sončne elektrarne dejansko splačajo?

Da se sončne elektrarne res splačajo, ve že vsak Slovenec. Gre za to, da takoj privarčujete denar za električno energijo. Strošek zanjo je lahko visok, če imate veliko stavbo in dosti porabnikov.

Drugi razlog je, če zgradite večjo sončno elektrarno, pa boste lahko z oddajanjem električne energije v javno omrežje še zaslužili.

sončne elektrarne

Tretja prednost je ekološki vidik, ki ni samo v vaše dobro, ampak v dobro vseh bodočih generacij in planeta. Sončne elektrarne namreč delujejo na najbolj čisto in ekološko energijo, to so sončni žarki, ki ne bodo nikoli preminili in se izrabili ali onesnažili planeta.

Četrta prednost pa je, da država take projekte podpira, kar velja tudi za nekatere sklade in večino občin, zato lahko za tako investicijo pridobite precej subvencij ter si močno olajšate investicijo. To pomeni, da se vam bo investicija s pridobljenimi nepovratnimi sredstvi povrnila že v treh do petih letih, kar je izjemen uspeh.

Kako priti ugodno do lastne elektrarne?

Prvi pogoj je, da najdete razpise, ki v danem trenutku podpirajo vašo odločitev. Če jih ni, je morda bolje počakati na ugoden trenutek in se pripraviti nanj. Domače oziroma zasebne sončne elektrarne ugodno lahko financira Eko sklad tako, da pri njem pridobite kredit za sončno elektrarno. Mesečno obrok kredita pa lahko stane manj od zneska, ki ga zdaj plačujete za položnico za elektriko.

Sončne elektrarne so podprte tudi tako, da so subvencionirane z nepovratnimi sredstvi, ki jih lahko dobite precej. Odvisno je od kakovosti in obsega elektrarne ter od trenutnih razpisnih pogojev, katerim je treba zadostiti. Če tega ne znate sami je dobro, da prepustite tudi ta del izvajalcu, ki vam bo postavil sončno elektrarno. Za tovrstno sofinanciranje je največkrat pogoj, da je vaša sončna elektrarna povezana v javni sistem. To je možno izvesti skoraj v vseh primerih, razen v zelo oddaljenih krajih.

sončne elektrarne

Prednosti priklopa elektrarne v javni sistem

Prednosti sončne elektrarne, ki je priklopljena v javni električni sistem so tri. Najbolj pomembna je ta, da vam javni sistem služi kot velika baterija za shranjevanje odvečne električne energije, ki jo zagotovo skoraj v vseh krajih naše dežele lahko proizvedete poleti, ko je veliko vročega sonca. Ko pa nastopijo temni jesenki in zimski dnevi ali tudi deževni temni dnevi, potem kakovostne elektrarne ne bodo delovale v polni meri, zato je možno, da boste za svoje potrebe poizvedeli premalo električne energije.

Takrat boste iz javnega omrežja črpali električno energijo, ki jo potrebujete. Na koncu obračunskega obdobja, pa se obračuna, ali ste porabili več električne energije, kot ste jo potrošili ali pa ste jo več proizvedli. V slednjem primeru boste na profitu in boste zaslužili.

Da so lahko sončne elektrarne priklopljene v javni električni sistem, je treba izpolnjevati določene pogoje in pravilno izpolniti dokumentacijo. Če tega ne znate sami, je dobro, da vse skupaj prepustite izvajalcu. Ta vam bo svetoval, kakšno sončno elektrarno postaviti glede na vaše želje in cilje ter potrebe in glede na javni razpis. Pomagal vam bo najti tudi vse javne razpise, ki so v danem trenutku na voljo in jih lahko izkoristite v svojo dobre in v dobro celotne družbe ter planeta.