Tuesday, 16 Apr 2024

Ginekolog brez neprijetnosti? Preberite si nekaj nasvetov

Obiska pri ginekologu se prav gotovo nihče ne veseli pretirano. Gre namreč za nekaj najbolj intimnega in ljudem v takšnih situacijah pač ni najbolj prijetno. Pa vendar je predvsem za ženske tovrstni obisk nekaj, brez česar ne gre. Zato je tukaj nekaj nasvetov o tem, kako poskrbeti za to, da vam prav pred vsakim obiskom ne bo neprijetno in ne boste zato že nekaj dni prej nervozni in vznemirjeni.

Ginekolog

Zaradi preventive, različnih menstrualnih težav in bolečin, zaradi nosečnosti ali začetka mene, vse to so pogosti razlogi, zaradi katerih ženske ponavadi vsaj enkrat letno obiščejo ginekologa. Ker je to, kot smo že ugotovili, eden od najbolj intimnih pregledov pri zdravniku, ga seveda ponavadi spremlja neprijeten občutek, tudi nervoza in slaba volja.

Poskrbite za svoje zdravje

Je pa obisk vašega zdravnika nekaj, čemur se ni priporočljivo izogibati, saj boste z rednimi pregledi veliko prispevali k vašemu zdravju, pravočasni diagnozi ter preprečevanju različnih težav in obolenj. Ginekološki pregled lahko pravočasno diagnosticira in zazna začetek razvoja različnih bolezni, predvsem je pomembno pravočasno odkritje in diagnosticiranje različnih oblik raka. Ginekološki pregled sicer ni zahteven pregled in načeloma zanj pacient ne potrebuje posebnih priprav. Še posebej so ginekološki pregledi pomembni v času nosečnosti, saj ginekolog redno spremlja razvoj ploda in lahko pravočasno odkrije kakršno koli anomalijo ali nepravilnost v njegovem razvoju.

 

Ena od pomembnejših ginekoloških preiskav je prav gotovo ultrazvočni pregled ploda, s pomočjo katerega lahko strokovnjak specialist v živo spremlja razvoj ploda, pregleda razvoj notranjih organov in bitje srca. Še ena zelo pomembnih ginekoloških preiskav je nuhalna svetlina, ki vam z veliko verjetnostjo potrdi, da je plod zdrav in da nima hudih kromosomskih nepravilnosti, ki lahko vodijo v hude poškodbe pri razvoju ploda.

Specialist ginekolog je pravi naslov tudi v primeru, da imate s partnerjem težave pri zanositvi. S pregledom obeh bo lahko diagnosticiral težavo in vama predpisal ustrezno zdravljenje.

Sedaj pa še obljubljeni nasveti za čim bolj prijeten obisk pri vašem ginekologu

Prvi nasvet za obisk je vsekakor ta, da si izberite strokovnjaka, ki mu boste povsem zaupali. Le na ta način boste lahko na pregled odšli sproščeno. Zaupanje namreč človeka pomiri in tako se lažje odloči za obisk. Ko si boste izbrali strokovnjaka, vrednega vašega zaupanja, pa je zelo priporočljivo, da postane vaš stalni ginekolog, kajti na ta način bo neprijeten občutek z vsakim novim obiskom manjši. Z vzpostavljenim zaupanjem je tudi lažje govoriti o morebitnih težavah in jih tako pravočasno začeti zdraviti, da ne pride do dodatnih težav ali komplikacij.

Drugi nasvet je prav gotovo ta, da pridite na pregled vedno urejeni. Le na ta način se boste lahko sprostili in se s svojim zdravnikom pogovorili tudi o morebitnih težavah, ki vas pestijo. Za pregled si tudi vzemite čas. Naj ne bo planiran takoj po zaključku službe, saj boste na ta način nervozni in nestrpni že prej in to prav gotovo ne bo pripomoglo k sproščenemu pogovoru z vašim ginekologom. Če pa ste za pregled dogovorjeni po koncu službe, pa si vendarle poskusite vzeti nekaj prostih ur, da se pripravite in osvežite pred odhodom na pregled.

Kako se pripraviti na pregled

V primeru, da sta dogovorjena za določene preiskave, se pred tem pri njem pozanimajte, ali so potrebne kakšne posebne priprave za izvedbo določene preiskave. Če gre za ultrazvočni pregled na primer, potem boste morali v določenih primerih imeti poln mehur, za večino preiskav pa posebne priprave niso potrebne. Vsekakor pa boste bolj mirni in sproščeni, če boste vedeli, kako posamezna preiskava poteka, zato se le pozanimajte o tem.

ginekolog ženska

Ginekološki pregledi torej niso nujno zelo neprijetni, le pravilno se moramo nanje pripraviti. Če boste torej upoštevali teh nekaj preprostih nasvetov, ki smo vam jih dali in če boste našli svojega ginekologa, ki mu boste res lahko povsem zaupali, potem bo neprijetnosti in slabih občutkov bistveno manj. Pomembno pa je, da preglede opravljate redno, saj se le na ta način morebitne težave lahko pravočasno odkrijejo in se začnejo zdraviti. Tudi v primeru nosečnosti je pomembno, da opravite vse potrebne preglede za vaše zdravje in za zdravje vašega dojenčka, ki ga prav gotovo nestrpno pričakujete. Zaupajte torej svojemu ginekologu, da bo strokovno in učinkovito poskrbel za vaše zdravje ter vam pomagal ob morebitnih težavah, tako pri zanositvi, kot tudi skozi vso nosečnost in kasneje za vaše zdravje. Radni ginekološki pregledi vam lahko prihranijo prenekatero skrb in zdravstveno težavo, zato se jih ne izogibajte samo zato, ker so vam malce neprijetni, ampak si izberite ginekologa, ki mu boste zaupali in skupaj bosta poskrbela, da boste zdravi in zadovoljni.